Bescherming tegen hete uitlaatgassen – het hitteschild op de auto

0
575
Hitteschild

Het hitteschild op de uitlaat beschermt het voertuig tegen schade veroorzaakt door de hoge temperaturen die kunnen worden gegenereerd door hete uitlaatgassen. Deze blog laat zien wanneer vervanging nodig is en hoe de duurzaamheid van het plaatwerk kan worden vergroot.

Hitteschild – Hittebestendige bescherming tegen schade

Het hitteschild wordt ook wel hittebeschermingsplaat genoemd. Het bestaat uit een hittebestendig, dun bewerkt metaal – meestal aluminium. Dankzij de materiaaleigenschappen beschermen de platen ook bij extreem hoge temperaturen tegen beschadiging van carrosseriedelen, tank, versnellingsbak en chassis. Het hitteschild op de uitlaat beschermt tegen schade door hete uitlaatgassen.

Hitteschild – Hoe ontstaat schade?

Schade aan de hittebeschermingsplaat kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak zijn het tekenen van vermoeidheid die tot schade leiden. Ook bij offroad rijden kan schade ontstaan, b.v. vervormingen. Hierdoor kan het hitteschild de uitlaatcomponenten raken, waardoor vreemde geluiden of zelfs autobrand ontstaan. Als er tijdens het rijden vreemde geluiden optreden die klinken alsof er iets de grond raakt, moet onmiddellijk de werkplaats worden geraadpleegd. Dan kan een defect hitteschild de oorzaak zijn.

Hitteschild – schade herstellen

Als er schade aan de hittebeschermingsplaat is, moet deze worden gerepareerd. Het is meestal nodig om het onderdeel te vervangen. Beschadiging van de bevestigingsmiddelen is ook mogelijk. Ze kunnen breken en ongewone geluiden maken op de weg. Vermoeidheid kan ook schade veroorzaken. Ze worden veroorzaakt door de afwisseling van warm en koud, of bijvoorbeeld door offroad te rijden. Het gevolg is dat de hittebescherming in contact komt met de uitlaatgascomponenten. Ook hier zijn geluiden tijdens het rijden een aanwijzing voor een beschadigde hittebeschermingsplaat .

Vervang het hitteschild op de uitlaat

Bij vermoeden van schade dient u in dit geval direct naar de werkplaats te gaan. Zonder thermische beveiliging kunnen componenten oververhit raken, smelten of zelfs in brand vliegen. U kunt de duurzaamheid van de hittebeschermingsplaat vergroten door de voertuigvloer te beschermen tegen vaste voorwerpen zoals stenen. U moet voorkomen dat u off-road rijdt als uw voertuig geen onderrijbeveiliging heeft.
Een hittebeschermingsplaat moet u laten verwijderen en geïnstalleerd door een specialist Bevestigingselementen mogen niet beschadigd zijn. Wij raden daarom aan het hitteschild in een gespecialiseerde werkplaats te vervangen.

Veelgestelde vragen

Wat is een hitteschild?

Een hittebeschermingsplaat is een hittebestendig dun metaal dat carrosseriedelen en andere componenten van voertuigen beschermt tegen schade veroorzaakt door hete uitlaatgassen.

Hoe heet wordt een hitteschild?

Een exacte temperatuur is moeilijk te voorspellen. Een hittebeschermingsplaat kan echter temperaturen tot 1.000 °C bereiken. Wees in ieder geval voorzichtig bij het hanteren van het onderdeel na een rit.

Kunt u rijden zonder hittebescherming?

Zonder hittebescherming kunnen de voertuigonderdelen oververhit raken – in het ergste geval zelfs smelten of vlam vatten. Voor een langere levensduur van de hittebescherming moet deze ook worden beschermd tegen beschadiging door stenen enz.