Voorjaarsschoonmaak voor de auto – wat moet er gebeuren?

0
1287
Wisselen van de banden
© Maria Sbytova / Shutterstock

Na de lange winter is het in het voorjaar tijd om de auto schoon te maken. We vertellen u wat er nu moet gebeuren. Voordat u met uw auto het voorjaar ingaat, komt er veel bij kijken om hem er geschikt voor te maken. Van de voorjaarsschoonmaak van het voertuig tot het wisselen van winter- naar zomerbanden tot het controleren van de verlichting en vloeistoffen, de voorjaarsschoonmaak van de auto brengt veel met zich mee.

Wat houdt de voorjaarsschoonmaak na de lange winter in?

Grondige reiniging van de carrosserie, velgen en interieur

De lange winter is een zware test van stress voor de auto en is erg moeilijk voor hem. Het koude, natte weer laat duidelijke sporen na op en in het voertuig. Opspattend vuil, vocht, grind en strooizout tasten de lak en de velgen, deurafdichtingen en slangen aan. Aan de buiten- en binnenkant heeft zich veel vuil opgehoopt. Verwijder dat uit de auto. Zodra de temperaturen boven de 0 graden Celsius zijn gekomen, moet u naar de wasstraat gaan om de auto te bevrijden van het vuil van de winter. Het lakwerk van de auto is in de winter intensief verontreinigd door onder andere strooizout. Hardnekkige vuildeeltjes moet u daarom bij een bezoek aan de wasstraat met een hogedrukreiniger verwijderen, omdat ze anders als schuurpapier werken. Dit kan de verf beschadigen.

Als het na het wassen steenslag of andere kleine beschadigingen vertoont, moet u het behandelen met een retoucheerpotlood, anders kan roest optreden. Ten slotte biedt de aangebrachte harde was een goede bescherming van het oppervlak. Vocht en vuil kunnen ook in de auto worden aangetroffen. U moet het interieur stofzuigen, de stoelen en tapijten en het dashboard schoonmaken. Verwijder de vloermatten om ze te drogen of te vervangen. U kunt het vocht van tapijten opnemen door op milde dagen een krant neer te leggen en de ramen een beetje open te laten.

Vervanging van winter- naar zomerbanden komt eraan

Schakel vanaf Pasen over op functionele zomerbanden, want de ervaring heeft geleerd dat op dit moment geen sneeuw en ijzel meer te verwachten zijn. Door de speciale rubbersamenstelling en het profiel bieden ze meer grip op droge en natte wegen. Dit verhoogt de rijstabiliteit en verkort de remafstanden. Controleer de profieldiepte voordat u de banden monteert. De wetgever schrijft een profieldiepte van 1,6 millimeter voor. De ANWB adviseert echter: Als het minder is dan drie tot vier millimeter, moeten de oude zomerbanden worden vervangen door nieuwe. Controleer de luchtdruk van de gemonteerde wielen en draai de wielbouten vast na ongeveer 100 tot 200 kilometer na het wisselen van banden. Berg de winterbanden op na grondige reiniging op een schone, droge, koele en donkere plaats om het volgend seizoen weer te kunnen gebruiken. U kunt een velgenreiniger gebruiken om de aluminium velgen schoon te maken.

Autoruiten schoonmaken en ruitenwissers controleren

In de winter beslaan de ramen en na verloop van tijd vormt zich een duidelijke laag vuil aan de binnen- en buitenkant van het raam. Het leidt tot visuele beperkingen, omdat de koplampen van tegenliggers verblinden. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Voor een helder zicht maakt u de ruit schoon met een glasreiniger en droogt u deze vervolgens af met een microvezel- of leren doek. Controleer de ruitenwissers want deze hebben in de winter last van vorst en ijs. Als ze uitsmeren, kan dit duiden op poreuze rubberen bladen.

Controleer vloeistoffen en verlichting

Voldoende vloeistof in de ruitensproeierinstallatie is ook belangrijk voor een helder zicht. In het voorjaar wordt er geen vorstbeveiliging meer toegevoegd aan de ruitensproeiertank. Controleer de motorolie en koelwater en indien nodig vloeistof bijvullen. De motorolie smeert bijvoorbeeld de bewegende delen in de motor en vermindert de wrijving. Als er niet genoeg olie is, schuurt metaal tegen metaal. Dit kan in een mum van tijd ernstige schade aanrichten. De olie wordt ook gebruikt voor het koelen en fijn afdichten van belangrijke motoronderdelen. Bij het controleren van het motoroliepeil moet de motor warm zijn. Nadat het ongeveer tien minuten is uitgeschakeld, loopt de olie in de oliecarter. Trek vervolgens de peilstok eruit, veeg hem schoon en steek hem terug in de opening. Trek hem er weer uit, want dan kunt u het oliepeil aflezen.

Idealiter ligt het tussen de minimum- en maximummarkeringen. De remvloeistof vermengt zich na verloop van tijd met water en moet daarom ongeveer om de twee jaar worden ververst. Het remvloeistofreservoir in de motorruimte geeft informatie over het remvloeistofpeil. Als het aanzienlijk verandert, kunnen de remonderdelen versleten zijn. Controleer ook of de verlichting en lampen nog werken. Als u alleen bent, kunt u een muur gebruiken om het licht te reflecteren.

Voorjaarsschoonmaak
© Shutterstock / Krasula

Voorjaarsschoonmaak: samenvatting

Als in het voorjaar de eerste zonnestralen op de auto vallen, worden vooral de onaangename sporen van de lange winter zichtbaar. Nu is het tijd voor een voorjaarsschoonmaak om de auto weer fit te krijgen: winterbanden omruilen voor zomerbanden, de auto handmatig schoonmaken om eventueel grof vuil te verwijderen en hem vervolgens naar de wasstraat brengen. Droog of vervang de vloermatten en maak het interieur van de auto schoon. Reinig de ramen en controleer de ruitenwissers op lekkage. Kijk of het nodig is om vloeistof bij te vullen en of de verlichting werkt.