Vervangen van de achtervering in de Opel Astra H 1.4

0
1071

Als de achterwiel ophangingsveren van uw Opel Astra H gebroken of versleten zijn, moeten ze worden vervangen. Defecte veren hebben een directe invloed op de rijveiligheid. We leggen de installatie stap voor stap uit.

Vervang ophangingsveren niet afzonderlijk, maar altijd per paar!

Wanneer u nieuwe ophangingsveren in uw Opel Astra H monteert, moet u dit altijd per twee doen, d.w.z. aan beide zijden van de achteras. De reden hiervoor is de volgende: een nieuwe veer heeft gewoonlijk een aanzienlijk hogere spanning dan een veer die al enkele jaren in gebruik is. Dit kan resulteren in een verschillend grondcontact aan beide zijden van de as. Dit zou een negatief effect hebben op het rijgedrag en dus op de rijveiligheid. Installeer daarom altijd beide veren opnieuw, ook als slechts één ervan echt defect is. Hieronder vindt u stap-voor-stap instructies voor het vervangen van de ophangingsveren van uw Opel Astra H, evenals een lijst van het benodigde gereedschap.

Ophangingsveren
© GettyImages / Lester120

Is het mogelijk om de veer van de achtervering van de Opel Astra H zelf te vervangen?

Als u beschikt over een goede basisset gereedschap en een garage met voldoende ruimte en bewegingsvrijheid, kunt u met een beetje handigheid veel geld besparen. Het vervangen van een veer van de ophanging van de Opel Astra H 1.4 en andere modellen uit deze serie is meestal eenvoudig, zelfs voor niet-professionals. Neem de tijd en volg de hieronder beschreven stappen. Dan kan er niets misgaan bij het vervangen van de veren.

Vereist gereedschap om de ophangingsveren te vervangen

Om de veren van uw Opel Astra H te vervangen, hebt u het volgende gereedschap nodig. Zorg ervoor dat u het altijd bij de hand heeft wanneer u aan het voertuig werkt en dat u geen lange afstanden hoeft te lopen. Dit zal tijd en moeite besparen. U zult nodig hebben:

Opel Astra achtervering

Slagmoersleutel (elektrisch of pneumatisch)

Steeksleutel, 17mm en 8mm

Ratel

Momentsleutel

Een steun om de achterkant van het voertuig tijdens de werkzaamheden veilig te ondersteunen

Spieblokken voor de voorwielen

Stap voor stap de veerophanging van de Opel Astra H 1.4 vervangen

Volg nu de onderstaande montagestappen om de veer op uw voertuig snel en veilig te vervangen. Volg de procedure precies en laat geen stap weg.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat u kunt beginnen met het eigenlijke werk van het vervangen van de ophangingsveren, zijn er enkele voorbereidende taken die moeten worden gedaan. Plaats eerst de wigblokken onder de voorwielen om het voertuig te beveiligen tegen wegrollen. Draai vervolgens de wielbouten van de achterwielen los. Til nu de achterkant van de auto op en zet hem vast met de steunen. Het is het beste om twee krikken te gebruiken voor het hijsen, indien beschikbaar. Plaats de steunen op de montagepunten op het frame van uw Opel Astra H. Verwijder nu de wielmoeren volledig en demonteer de achterwielen. Zet nu de asdragers van de achteras vast.

Losmaken van de schokdempers en verwijderen van de veren

Gebruik nu de slagmoersleutel om de onderste bevestigingspunten van de schokdempers los te maken. Gebruik vervolgens de krik om de achterkant van uw auto langzaam te laten zakken totdat de veer volledig is ontlast. Zodra dit het geval is, kan de veer gemakkelijk en zonder veel moeite worden verwijderd. Zorg ervoor dat u de veren recht naar beneden verwijdert, zodat ze niet klem komen te zitten.

Montage van nieuwe veren

Ophangingsveren

Nadat u de oude veren uit uw Opel Astra H 1.4 heeft verwijderd, is het tijd om de nieuwe veren te monteren. Bijpassende ophangveren zijn uiteraard verkrijgbaar in onze winkel. Plaats de nieuwe veren door ze verticaal omhoog te steken en in de bovenste steun te plaatsen. Zet vervolgens de achterasbalk weer vast.

Montage van de schokdempers

Nadat u de nieuwe veren aan beide zijden van de achteras hebt gemonteerd, moet u de schokdempers die eerder waren losgemaakt, weer monteren. Plaats ze daartoe op het onderste bevestigingspunt en gebruik nieuwe bouten om ze op hun plaats te bevestigen. Draai eerst de bouten vast met de slagmoersleutel. Draai ze vervolgens met de momentsleutel aan tot een koppel van 90 Nm. Dit aandraaimoment is belangrijk om te voorkomen dat de schroeven vanzelf loskomen.

Eindwerk

U heeft nu stap voor stap de veerinstallatie voltooid en een nieuwe veerophanging in uw Opel Astra H gemonteerd. Monteer nu de achterwielen weer en breng de wielmoeren aan. Laat vervolgens de achterkant van het voertuig zakken en draai de wielbouten kruiselings vast. Verwijder de borgwiggen van onder de voorwielen. De montage is nu voltooid en u kunt een proefrit maken. Als u de instructies hebt opgevolgd, zou uw voertuig nu weer optimale rijeigenschappen moeten bieden.

Bespaar geld door het zelf te doen

Ophangingsveer
© GettyImages / deepblue4you

Het zijn niet alleen de achterveren van uw Opel Astra H 1.4 die u met een beetje handigheid zelf kunt vervangen. Veel andere klussen aan het voertuig kunnen ook door amateurs worden gedaan. Dit bespaart u een dure rit naar de garage. De hiervoor benodigde onderdelen, zoals schokdempers, draagarmen en complete uitlaatsystemen en koppelingssets, zijn uiteraard ook verkrijgbaar in onze online winkel, passend bij uw voertuig en in de beste OEM-kwaliteit. Naast de juiste veer kunt u ook bijna alle andere benodigde onderdelen voor uw Opel Astra H 1.4 vinden door simpelweg de gegevens van uw voertuig in het zoekvenster in te voeren.