Verkeersregels – Wat is toegestaan tijdens het rijden? Wat is niet toegestaan?

0
3764
Verkeersregels
© Shutterstock / Dmitry Kalinovsky

Verkeersregels – wat is toegestaan en wat is verboden tijdens het rijden?

Telefoneren met uw smartphone, rijden met flipflops of in bikini, mag dat allemaal? De belangrijkste verkeersregels worden hieronder toegelicht.

In dit land zijn er tal van verkeersregels die de veiligheid moeten waarborgen. Maar veel bestuurders weten niet wat achter het stuur wel of niet mag. Mag ik in badkleding rijden? Welke schoenen zijn geschikt? Is het toegestaan om een dashcam te gebruiken? In de volgende gids wordt alles uitgelegd wat u moet weten.

Met mobiele telefoon of smartphone rijden – mag dat?

Auto rijden, smartphone in de auto
© Shutterstock / Syda Productions

Iedereen die tijdens het rijden zijn mobiele telefoon gebruikt, riskeert ernstige ongevallen. Telefoneren tijdens het rijden, berichten typen of anderszins bezig zijn met smartphones is levensgevaarlijk en daarom ten strengste verboden volgens artikel 23 van het verkeersreglement. Het wordt bestraft met een boete en ten minste één punt in Flensburg. Een snelle blik is toegestaan, maar u mag het apparaat niet oppakken tijdens het rijden. Als u tijdens het rijden wilt telefoneren, moet u ofwel een handsfree toestel gebruiken of de auto afzetten en de motor afzetten. Het verbod geldt niet alleen voor het gebruik van mobiele telefoons, maar ook voor het gebruik van andere elektronische apparaten zoals een navigatiesysteem, een audiorecorder, een tablet of een e-book. Het gebruik van uw mobiele telefoon als navigatiesysteem is alleen toegestaan als deze in een houder is geplaatst en u deze tijdens het rijden niet vasthoudt of bedient.

Welke schoenen mogen gedragen worden tijdens het rijden?

Blote voeten of teenslippers, wat is toegestaan tijdens het rijden? Velen zijn hier ook onzeker over. Je hoeft je geen zorgen te maken over een bekeuring bij een verkeerscontrole met slippers achter het stuur. Maar het is raadzaam ze achterwege te laten om ongelukken te voorkomen. Het risico is groot dat u van de pedalen glijdt of dat u het rempedaal niet op tijd kunt indrukken. Dit kan ernstige gevolgen hebben en, bij een ongeval, als nalatig gedrag worden beschouwd. Als de oorzaak van het ongeval hierop kan worden teruggevoerd, moet u op zijn minst een boete verwachten. Als een andere persoon daarbij gewond raakt, is ook een strafbeschikking mogelijk.

Aansprakelijkheidsverzekeringen betalen altijd voor schade aan derden, ongeacht de schoenen die de bestuurder droeg. Vanuit verzekeringsrechtelijk oogpunt kan het echter nog steeds problematisch zijn, omdat in het ergste geval de volledige omniumverzekering de uitkering zal verminderen wegens grove nalatigheid of zal weigeren de gemaakte kosten op de eigen auto helemaal te betalen. Het zal moeilijk zijn te bewijzen dat het ongeval zou hebben plaatsgevonden met geschikt schoeisel. Blote zolen zijn ook niet verkeersgeschikt. Draag daarom tijdens het rijden geschikte, stevige schoenen met gesloten tenen. Als je naar het meer gaat, kun je altijd de slippers aan doen als je aankomt.

Hoe zit het met kleding tijdens het rijden?

In de zomer wordt het niet alleen buiten, maar ook in de auto erg warm. Dit maakt het natuurlijk erg verleidelijk om licht gekleed of meteen in bikini te rijden. Hoewel dit niet illegaal is, aangezien er geen kledingvoorschriften zijn tijdens het rijden, moet u het toch niet doen, aangezien er beschuldigingen van exhibitionisme kunnen volgen. Dit is een seksuele neiging waarbij de betrokkene er plezier in schept zich naakt voor anderen bloot te geven. Zo zou je het kunnen zien. Daarom is het raadzaam u tijdens het rijden gepast te kleden. Zonder bescherming riskeert u ook verwondingen in diverse situaties, zoals schaafwonden en snijwonden wanneer u schokkerig remt en de veiligheidsgordel in de huid snijdt. Wrijvingswarmte kan zelfs brandwonden veroorzaken.

Een dashcams gebruiken – wat zeggen de verkeersregels?

Met een dashcam die in de auto is gemonteerd, bijvoorbeeld op het dashboard, kunt u alles wat zich direct voor de auto afspeelt tijdens het rijden opnemen en opslaan. Maar wat zeggen de verkeersregels? Is dit toegestaan? Hier moet een onderscheid worden gemaakt: Overeenkomstige opnamen kunnen inbreuk maken op algemene persoonlijke rechten. Permanente opname zonder reden is derhalve ontoelaatbaar. Het is echter wel mogelijk om ze kort op te nemen in verband met een ongeval. Vervolgens activeert een geïntegreerde bewegingssensor de opname in het betreffende geval. Veel automobilisten gebruiken de kleine camera als bewijsmateriaal voor de rechtbank in geval van een procedure naar aanleiding van een ongeval.

Dergelijke opnamen kunnen inbreuk maken op algemene persoonlijke rechten. De bevoegde rechters moeten dus per geval afwegen wat belangrijker is, de vervolging van een verkeersovertreding of de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Volgens het Federale Hof van Justitie zijn dashcam-opnames in het algemeen toelaatbaar als bewijs in civiele procedures. Maar het is van belang de belangen en goederen afzonderlijk af te wegen. Laat de video’s die u hebt gemaakt niet aan de politie zien en plaats ze in geen geval op het internet. Als u in het buitenland rijdt, moet u de autocamera verwijderen vanwege de onduidelijke juridische situatie. In Oostenrijk, bijvoorbeeld, zijn dashcams verboden.

Hoe zit het met winterkleding?

Is het toegestaan om met een dikke jas, sjaal, muts en handschoenen te rijden? Dit is ook iets wat u beter kunt vermijden, ook al is het niet tegen de verkeersregels. Tijdens het rijden is het beter om een dik gevoerde jas uit te trekken. Het beperkt uw mobiliteit en reactievermogen aan het stuur. Een grote kap kan het onmogelijk maken achterom te kijken als u over uw schouder kijkt. De riem zit ook niet waar hij hoort te zitten. Hij kan ook gemakkelijk wegglijden en lichte verwondingen veroorzaken, en bij een ernstiger ongeval zelfs in de buik snijden. Op die manier kunnen inwendige organen gewond raken.

Wanneer u een sjaal en een muts draagt, moet u ervoor zorgen dat uw zicht niet wordt belemmerd en dat handschoenen de bediening van de elementen niet bemoeilijken. Vermijd ook lompe winterlaarzen, want die maken het moeilijker om de rem- en gaspedalen te gebruiken. Draag schoenen waarmee u te allen tijde adequaat kunt reageren. Maar ook hier kunt u problemen krijgen met de verzekeringsmaatschappij in geval van een ongeluk.

Auto rijden. Winterkleding
© Shutterstock / HomeArt

Samenvatting

Voor voldoende veiligheid tijdens het rijden moet iedereen zich aan de geldende verkeersregels houden. Deze hebben betrekking op een aantal verschillende gebieden. Bestuurders moeten bijvoorbeeld weten wat er op de weg is toegestaan. U mag uw mobiele telefoon niet gebruiken of bedienen tijdens het rijden. Dit verwijst naar elk gebruik. Wat kleding en schoeisel betreft, zijn er geen duidelijke regels. Op blote voeten rijden of slippers dragen is geen overtreding. Maar het wordt ontmoedigd omdat er ernstige gevolgen zijn in geval van nood. Autorijden in bikini mag ook, maar je kunt wel worden aangeklaagd voor intimidatie. Bovendien zijn verwondingen mogelijk. Dikke winterkleding vormt ook een veiligheidsrisico. Wat het gebruik van dashcams betreft, is de juridische situatie ingewikkeld. Het is verboden de autocamera te gebruiken voor iets anders dan een korte periode en voor een gelegenheid.