USB goedkoop achteraf inbouwen: overzicht van kosten en opties

0
1398
USB
© GettyImages / algre

Oudere auto’s missen vaak het comfort dat u in moderne voertuigen bent gaan waarderen: we hebben het over AUX-, SD- of USB-aansluitingen waarmee u eenvoudig muziek kunt afspelen via uw smartphone of externe apparaten kunt aansluiten. In deze blog laten we u zien hoe u USB achteraf kunt inbouwen en wat de kosten en opties zijn.

Een USB-poort achteraf inbouwen: daarom is het de moeite waard

Als u de aansluiting achteraf in het voertuig wilt inbouwen, biedt dit u veel voordelen:

  • U kunt uw smartphone, tablet of powerbank opladen tijdens het rijden.
  • Extra interfaces zoals AUX of een auto Bluetooth-adapter kunnen vaak via een USB-verbinding worden gerealiseerd.
  • Er zijn veel gadgets en kleine elektronische apparaten die u via een USB-interface kunt bedienen, zoals een kleine ventilator of een stoelverwarming.
  • Sluit een USB-stick met muziekbestanden aan en breid uw muziekbibliotheek uit.

Fabrikanten voorzien de meeste auto’s pas sinds enkele jaren standaard van USB-interfaces of een Bluetooth-interface. Bij oudere modellen kunt u ze echter relatief eenvoudig en goedkoop achteraf inbouwen.

USB achteraf inbouwen: de kosten in één oogopslag

Als u aansluiting achteraf wilt inbouwen, zijn de kosten afhankelijk van de gekozen optie:

  • Nieuwe autoradio: De eenvoudigste optie is om de bestaande autoradio te verwijderen en te vervangen door een huidig ​​model met geïntegreerde interfaces. De kosten van een nieuwe autoradio beginnen bij ongeveer 75 euro*.
  • De radio achteraf uitrusten met een adapter: U kunt USB achteraf uitrusten door een sigarettenaanstekeradapter te gebruiken. Deze stuurt de muziekbestanden van de aangesloten USB-stick via AUX-kabel, Bluetooth, VHF- of FM-signaal naar de autoradio. De kosten voor de USB-upgrade liggen rond de 20 tot 30 euro*. Op dezelfde manier kunt u ook een Bluetooth-dongle gebruiken die een draadloze verbinding tussen de smartphone en de autoradio tot stand kan brengen.
  • Permanent op de radio installeren: Als alternatief kunt u een USB- of Bluetooth-adapter kopen en deze permanent op de autoradio aansluiten. U monteert hem op de interface die normaal gesproken een cd-wisselaar op de radio aansluit. Reken hiervoor op kosten van rond de 60 tot 110 euro*. Pluspunt: naast een USB-interface krijgt u vaak andere aansluitingen, bijvoorbeeld voor AUX-kabels, Bluetooth-signalen of SD-kaarten.

Retrofit USB: instructies voor installatie

Om USB achteraf te kunnen inbouwen, heeft u eerst een bijbehorende ombouwset nodig. Voor permanent geïnstalleerde verbindingen kunt u het beste een kit gebruiken die speciaal is afgestemd op de specifieke kenmerken van uw voertuig – dergelijke kits zijn verkrijgbaar bij de meeste fabrikanten en bij externe leveranciers. Volg bij het later installeren van interfaces altijd de meegeleverde instructies van de fabrikant.

Meestal verwijdert u eerst de rand van de autoradio en trekt u deze uit de gleuf. Vervolgens kunt u de USB- of Bluetooth-adapter aansluiten op de radio. Maar: Veel systemen hebben een specifieke inbouwplaats, bijvoorbeeld in het dashboardkastje, in de middenconsole, in de middenarmsteun of op het dashboard.

Tip : Controleer voordat u een retrofit-kit koopt of deze compatibel is met uw autoradio. AUX en USB moeten daar in de instellingen worden geactiveerd, maar zijn vaak al direct beschikbaar. Een code zoals bij Bluetooth verbindingen is niet nodig.

Hoe goed zijn de achteraf aangebrachte USB-poorten?

Ervaringen met achteraf aangebrachte aansluitingen laten soms enorme kwaliteitsverschillen zien, afhankelijk van het gebruikte systeem. Met name apparaten die gegevens via VHF-frequenties verzenden, bieden vaak niet de gewenste geluidskwaliteit. Of er is geen voldoende luide weergave mogelijk. Als er een gebrek aan compatibiliteit is, kan het ook gebeuren dat er helemaal geen verbinding tot stand kan worden gebracht of dat deze vaak wordt verbroken.

Leer, voordat u koopt, over de ervaringen en tips van andere autofans die al verschillende retrofit-sets hebben geprobeerd. Zo voorkomt u slechte aankopen en kunt u u verheugen op een hoge geluidskwaliteit. Bij Motointegrator kunt u gemakkelijk geschikte retrofit-sets en andere elektronische accessoires online bestellen – en profiteren van een snelle levering.