Tips bij het kiezen: Welke motorolie voor welke auto?

0
229
Motorolie
© GettyImages / DjelicS

Bij de regelmatige olieverversing rijst uiteindelijk de cruciale vraag: welke motorolie heb ik nodig voor mijn auto? Een verkeerd geselecteerde olie kan de motor beschadigen. In deze blog leest u welke motorolie u nodig heeft, wat de verschillen zijn tussen benzine- en dieselmotoren en waar u op moet letten bij het maken van uw keuze.

Welke motorolie is het beste voor mijn auto?

Welke motorolie u moet gebruiken voor benzine of diesel is geen kwestie van geloven. De fabrikant van uw auto geeft hierover nauwkeurige informatie. De gemakkelijkste manier om de informatie te vinden, is door de gebruikershandleiding of het onderhoudsboekje van de auto te raadplegen. Soms is er ook een overeenkomstige indicatie in de motorruimte. In het geval van Skoda-voertuigen zult u bijvoorbeeld op veel modellen een sticker ontdekken die informatie geeft over de specificatie en viscositeit van de juiste motorolie voor uw auto.

Heeft u geen sticker gevonden en heeft u de gebruiksaanwijzing niet bij de hand, dan kunt u de gegevens vaak online opvragen bij de fabrikant. Hiervoor heeft u ofwel het VIN-nummer (voertuigidentificatienummer) ofwel de productieperiode en het exacte model van de auto nodig.

De rol van viscositeit: welke motorolie voor welke auto?

Bij de keuze van de juiste motorolie is met name de zogenaamde viscositeit van belang. Het geeft het stromingsgedrag van de olie aan. De “Society of Automotive Engineers” (SAE) verdeelt viscositeiten in verschillende klassen. Ze vereenvoudigen de keuze van de juiste olie.

Specificaties zoals “SAE 5W-30” zijn typerend. Het getal voor de “W” doet een uitspraak over het stromingsgedrag bij lage temperaturen, het getal erna gaat uit van hoge temperaturen.

Als het gaat om de vraag welke motorolie het beste is voor uw auto, kunt u vooral de viscositeit als leidraad gebruiken. Het moet zo goed mogelijk overeenkomen met de aanbeveling van de fabrikant. Als de motorolie in de winter bij temperaturen onder nul te stroperig wordt, kan dit de motor beschadigen.

Wat betekenen API en ACEA voor motoroliën?

U zult vaak iets als “API SP” vinden op flessen met motorolie. Het volgt een classificatie door het American Petroleum Institute (API). Het eerste cijfer van de afkorting na “API” staat voor het type motor (S = benzinemotor), terwijl het tweede cijfer informatie geeft over de kwaliteit van de olie (P = de momenteel hoogste prestatieklasse).

De ACEA-specificatie (ACEA = Association des Constructeurs Européens d’Automobiles ) is vergelijkbaar. Deze richt zich specifiek op voertuigen voor de Europese automarkt. De eisen aan motorolie in Europese auto’s zijn vaak hoger dan op de Amerikaanse markt. Een typische indicatie is “ACEA klasse A3/B3”. Hoe hoger de cijfers, hoe beter de kwaliteit van de motorolie.

Waarom is het zo belangrijk welke motorolie wordt gebruikt?

De motorolie vervult verschillende taken in het voertuig:

  • Smering vermindert wrijving tussen metalen onderdelen
  • Motor koeling
  • Fijne afdichting tussen bewegende onderdelen
  • Verwijderen van verbrandingsresten
  • Corrosiebescherming voor metalen oppervlakken
  • Verminderde geluidsontwikkeling in de motor

Als de verkeerde olie wordt gebruikt, die te stroperig of te vloeibaar is, kan deze deze taken niet op de bedoelde manier overnemen. In het ergste geval kan de overmatige wrijving van de componenten motorschade veroorzaken.

Tip: Als u per ongeluk motorolie met de verkeerde viscositeit hebt bijgevuld, moet u deze onmiddellijk aftappen en vervangen door de juiste olie.

Soorten motoroliën

Bij het overwegen welke motorolie te gebruiken voor een diesel- of benzinemotor, kunt u ook denken aan meer specifieke varianten:

  • Multigrade oliën: Dankzij speciale additieven zijn ze geschikt voor het hele jaar, zomer en winter.
  • Oliën met een lange levensduur: hoogwaardige additieven maken langere verversingsintervallen mogelijk. U hoeft dan maar om de 30.000 kilometer de olie te verversen in plaats van om de 15.000 kilometer.

Overigens kunt u motorolie mengen (dus bijvullen met bijvoorbeeld een andere olie) als het een vergelijkbare olie is. Het moet zijn goedgekeurd voor hetzelfde type motor (bijvoorbeeld een benzinemotor). Bovendien moet het dezelfde viscositeit hebben.

Moet u olie aan uw auto toevoegen? Bij Motointegrator kunt u hoogwaardige motorolie van bekende merkfabrikanten online bestellen.