Tips over de huurauto

0
170
Huurauto
© Syda Productions / Shutterstock

Een huurauto is vooral op vakantie een praktische oplossing om flexibel van A naar B te komen. Helaas gaat het boeken van een huurauto niet altijd even soepel als u zou willen. Hier kunt u lezen over de mogelijke problemen waarmee u wordt geconfronteerd en hoe u deze kunt omzeilen.

De tankregel

Bij het vullen van de tank kunnen snel misverstanden ontstaan. Als u de huurauto met een lege tank inlevert, in strijd met de contractuele afspraak, brengt het verhuurbedrijf niet alleen de benzine in rekening, maar meestal ook een forse servicetoeslag. Informeer u daarom vooraf over de brandstofvoorschriften voor uw huurauto.

De verzekeringsdekking

Als het om verzekeringen gaat, zijn veel autoverhuurders onzeker: welke verzekering is echt zinvol en welke hoeft u niet per se te nemen? Stiftung Warentest raadt in ieder geval een omniumverzekering zonder eigen risico aan, aangezien deze ook zelf toegebrachte schade dekt. Zorg ervoor dat de verzekering alles dekt – in veel landen zijn auto-onderdelen zoals banden of glas niet inbegrepen! Een aanvullende diefstalverzekering is ook aan te raden.

De overname van een huurauto

Er zijn ook zwarte schapen onder de autoverhuurbedrijven. Als ze u een oude, vuile of mogelijk beschadigde auto proberen te verkopen wanneer u deze ophaalt, protesteer dan. Als het om voertuigveiligheid gaat, mag u geen compromissen sluiten. Controleer in ieder geval de staat van de banden: ze moeten onbeschadigd zijn en een profieldiepte van minimaal 2 mm hebben. Als u uw auto boekt via een autoverhuurportaal, heeft u vaak de mogelijkheid om beoordelingen te lezen en de ervaringen van eerdere huurders te achterhalen. Niet alleen bij het ophalen van de auto, maar ook bij het inleveren kunnen problemen ontstaan. Het is niet ongebruikelijk dat het verhuurbedrijf schade aan het voertuig ontdekt die hij u wil verwijten. Als u niet wilt betalen voor de deuken en krassen van de vorige huurder, meld alle schade bij overname en laat dit bevestigen door de verhuurder. Vergeet het interieur van het voertuig niet.

Bijkomende kosten van een huurauto

Sommige autoverhuurcontracten verbergen extra kosten die vaak pas op de dag van betaling worden opgemerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra uitrusting zoals bagagerekken of kinderzitjes, waarvoor u in de meeste gevallen extra moet betalen. Aangezien er grote prijsverschillen zijn tussen de aanbieders, is de vergelijking de moeite waard. Een andere kostenval is de zogenaamde extra chauffeursvergoeding: bij sommige verzekeringen is een extra chauffeur inbegrepen, voor andere moet u extra betalen. In ieder geval moeten alle extra bestuurders worden geregistreerd om volledige verzekeringsdekking te garanderen.

Lange wachttijden

Afhankelijk van waar u uw huurauto ophaalt, kunnen er wachttijden aan de balie zijn. U voorkomt lange wachtrijen aan de balie als u niet boekt op drukbezochte locaties zoals luchthavens, maar uitkijkt naar bijvoorbeeld de tweede stations van de aanbieder. Mogelijk kunt u uw huurauto sneller ophalen tegen een toeslag. De zogenaamde “Priority Check-In” wordt echter maar door enkele maatschappijen aangeboden.

bronnen:

  • http://www.billiger-mietwagen.de
  • https://www.test.de