Stuurbekrachtigingspomp defect: tekenen, reparatieproces en kosten

0
1096
Stuurbekrachtingspomp
© GettyImages / Supersmario

De stuurbekrachtigingspomp in uw auto ondersteunt u zodat de stuurbewegingen niet zo zwaar aanvoelen. De mechanische of elektrohydraulische pomp kan echter na verloop van tijd kapot gaan door slijtage of een optredende lekkage. In deze blog leest u welke signalen wijzen op een defecte stuurbekrachtigingspomp /servopomp, hoe de reparatie in zijn werk gaat en met welke kosten u rekening moet houden.

Symptomen van een defect

Moet u ineens beduidend meer kracht gebruiken om te sturen, of voelt de besturing erg stroef aan? Dan ligt het vermoeden van een defecte stuurbekrachtigingspomp voor de hand. Andere tekenen van een defect zijn:

  • Piepende of knarsende geluiden bij het sturen, vooral als het stuur volledig wordt gedraaid
  • Trillend stuur
  • Olielekkage bij de pomp
  • Veelvuldig bijvullen van de servo-olie
  • Optreden van schuim in het reservoir dat de servo-olie opvangt
  • Vermelding in het storingsgeheugen van de stuurbekrachtigingspomp

Deze symptomen wijzen duidelijk naar de stuurbekrachtigingspomp. Een defecte stuurinrichting veroorzaakt echter ook gelijkaardige symptomen. Bij een mechanische servopomp kan ook een stroeve besturing het gevolg zijn van een onvoldoende gespannen V-riem.

Servopomp defect – doorrijden of direct naar de werkplaats?

In theorie is een auto ook zonder stuurbekrachtiging perfect te besturen. In de praktijk wordt het voortzetten van de reis echter afgeraden. De meeste automobilisten zijn tegenwoordig niet meer gewend om zonder stuurbekrachtiging te rijden. Zonder servopomp is sturen veel moeilijker dan normaal en komt uw veiligheid op de weg in gevaar. Als er een elektro-hydraulische servopomp in de auto is gemonteerd, kan er bij volledige uitval meestal niet meer worden doorgereden. Ga in ieder geval snel naar de werkplaats en laat de pomp vervangen. Anders bestaat het risico op gevolgschade, bijvoorbeeld aan de stuurinrichting.

Overigens is een defecte stuurbekrachtigingspomp een fors defect bij de algemene keuring. Voordat u naar de APK rijdt, dient u de pomp te vervangen. Als ie nog werkt, maar de besturing maakt opvallende geluiden, kan de inspecteur een klein defect in het testrapport vastleggen.

Vervangen of repareren?

Hoe de reparatie van de stuurbekrachtigingspomp verloopt, hangt af van wat er defect is. Als er maar één lager versleten is, kan het voldoende zijn om deze te vervangen. Elektrohydraulische pompen geven vaak problemen als gevolg van een defecte besturingseenheid. Deze is ook apart inwisselbaar. In de meeste andere gevallen ontkomt u er niet aan om de gehele stuurbekrachtigingspomp te laten vervangen.

De procedure voor reparatiewerkzaamheden is afhankelijk van de voertuigfabrikant en het model. Vaak moeten het betreffende wiel en de bekleding van het stuurhuis en de motorkap worden losgeschroefd. Alleen dan is de servopompeenheid bereikbaar. Als het een mechanische servopomp is, moet u ook de servo-olie aftappen en de V-riem demonteren. Vervolgens kunt u de nieuwe pomp monteren, alle onderdelen weer in elkaar zetten en eventueel nieuwe servo-olie bijvullen.

De servopomp vervangen: een overzicht van de kosten

De kosten voor het vervangen van de stuurbekrachtigingspomp variëren aanzienlijk, afhankelijk van het type pomp dat is geïnstalleerd. Een mechanisch aangedreven servopomp kost tussen de 150 en 500 euro, afhankelijk van het voertuigmodel. Daarbij komen nog de kosten voor de nieuwe V-riem van rond de 10 tot 40 euro. De kosten voor elektro-hydraulische pompen daarentegen liggen tussen de 500 en 1.300 euro.

De benodigde tijd wordt geschat op één tot drie uur, afhankelijk van hoe moeilijk het onderdeel toegankelijk is. De kosten hiervoor liggen rond de 100 tot 300 euro. De totale kosten voor mechanische servopompen zijn dus 260 tot 840 euro, voor elektrohydraulische pompen zijn ze 600 tot 1.600 euro.

Tip: Bij oudere voertuigen kan het de moeite waard zijn om gebruikte onderdelen te gebruiken. Op deze manier kunnen de soms hoge reparatiekosten enigszins worden beperkt.

Heeft u onderdelen nodig voor uw stuurbekrachtigingspomp? Bestel ze online bij Motointegrator tegen scherpe prijzen.