Defecte cardanas: reparatie, symptomen en kosten

0
2157
Cardanas
© GettyImages / SaevichMikalai

Schade aan de cardanas wordt vaak niet direct opgemerkt. De tekenen van een defect zijn aanvankelijk nogal onspecifiek. In deze blog leest u hoe u een defect kunt herkennen, welke mogelijkheden u heeft voor reparatie en wat de kosten zijn.

Het werkingsprincipe: hoe werkt een cardanas?

De cardanas vervult een belangrijke taak in de auto: hij bevindt zich tussen het schakeltandwiel en de asaandrijving en brengt het motorkoppel over van de versnellingsbak naar de achteras. Het wordt dan ook vooral gebruikt in auto’s waarbij de motor voorin het voertuig zit maar achterwielaandrijving is ingebouwd. Het onderdeel is ook belangrijk voor voertuigen met vierwielaandrijving.

De cardanas ontwikkelt krachtige torsietrillingen. Om dit op te vangen wordt gebruik gemaakt van lagers en de zogenaamde Hardy schijf, een speciaal dempingselement. Schade aan de cardanas komt relatief zelden voor. Typische oorzaken zijn:

  • slijtage
  • materiële vermoeidheid
  • mechanische schade door een ongeval
  • overbelasting van voertuigen met een hoge kilometerstand

Een defecte cardanas in de auto herkennen: de symptomen

Veelvoorkomende signalen die wijzen op een uitgeslagen of defecte cardanas zijn:

  • Trillingen in het interieur van de auto of op de carrosserie
  • Zoemende of krakende geluiden tijdens het rijden die er voorheen niet waren
  • Knallend geluid bij wisselen van belasting

Als u de schacht van een hydraulische lift van dichterbij bekijkt, ontdekt u misschien ook dat er vet uit een manchette lekt. De meeste van deze symptomen zijn echter niet bijzonder specifiek en kunnen ook andere oorzaken hebben. Ook een defecte koppeling, versleten motor- of wiellagers kunnen trillingen of ongebruikelijke geluiden veroorzaken.

Tip: Verdenkt u de cardanas van uw auto? Controleer eerst of uw voertuig wel is uitgerust met de as. Veel voertuigen doen het zonder dit onderdeel.

Repareren of vervangen?

Als er een defect aan de cardanas is, moet u zo snel mogelijk een werkplaats bezoeken – er bestaat een risico op gevolgschade, bijvoorbeeld aan de versnellingsbak. Of de vakman iets kan repareren of dat een volledige vervanging nodig is, hangt af van de oorzaak. Vaak is niet de as zelf het probleem, maar een huls, een lager, een gewricht of een versleten Hardy-schijf.

Als het onderdeel zelf is aangetast, zijn er twee mogelijkheden: U kunt de cardanas laten balanceren. Het wordt opnieuw verwerkt en is dan weer klaar voor gebruik. Deze variant is vooral populair bij oudere voertuigen, waarbij de aanschaf van reserveonderdelen hoge kosten met zich meebrengt. Of u kunt de cardanas laten vervangen door een nieuw onderdeel.

De cardanas is een veiligheidsrelevant onderdeel. Als er ernstige gebreken zijn aan dit onderdeel, komt uw auto hoogstwaarschijnlijk niet door de algemene keuring. Als de slijtage nog niet te ver is gevorderd, kan de keurder u laten wegkomen met een “klein defect” in het keuringsrapport.

Reparatie kosten

De werkelijke kosten voor het repareren van de cardanas lopen sterk uiteen, afhankelijk van wat er precies vervangen moet worden:

  • Individuele slijtdelen zoals het middenlager of Hardy schijf: 100 tot 120 euro
  • Balanceren: 400 tot 600 euro
  • Nieuwe cardanas: 500 tot 1.800 euro
  • Werklast (ca. één tot drie uur): 100 tot 300 euro

De totale inspanning varieert dus tussen de 200 en 2.100 euro en is zonder specifieke diagnose nauwelijks te kwantificeren.

Tip: Het inbouwen van gebruikte onderdelen kan ook zinvol zijn bij oudere voertuigen. Zo bespaart u al snel de helft van de materiaalkosten. Dit geldt echter alleen voor de as zelf, het is beter om alleen dempingselementen en lagers als nieuwe onderdelen te monteren.

Heeft u onderdelen nodig voor uw cardanas? Hardy schijven en middenlagers bestelt u eenvoudig online bij Motointegrator.