Op golflengte met de cardanassen

0
209
Cardanas

Er gebeurt altiljd iets!
Je dacht gewoon dat de auto eindelijk gerepareerd was – en toen was er een krakend geluid bij het langzaam vooruit rijden in de bochten. De aandrijfassen of cardanassen in onze auto’s zijn eigenlijk ontwikkeld om lang mee te gaan. Aangezien de levensduur van een auto en de behandeling voor iedereen anders is gedefinieerd, kunnen de assen natuurlijk ook breken. Vandaag halen we er twee van een voorwielaangedreven Citroën weg.

borgmoer
De borgmoer komt gemakkelijk los.

Preventie:

Hopelijk zijn we het eens: Je moet alleen zelf reparaties aan de auto uitvoeren als je weet wat je doet. Als u twijfelt, laat uw voertuig dan onderhouden en repareren door een gespecialiseerde werkplaats. Het onjuist verwijderen van een aandrijfas kan de lagers en bussen beschadigen of olie lekken. Bij een verkeerde installatie kunnen de assen losraken of volledig afscheuren, wat erg gevaarlijk is bij hoge snelheden. Maak na deze inzichten tot in detail helder wat voor uw voertuig precies belangrijk is.

versnellingsbak olie
De versnellingsbakolie moet eruit.

Van de versnellingsbak tot de weg

Aandrijfassen brengen het motorvermogen over van de transmissie naar de aangedreven wielen. Ze zijn stevig vastgeschroefd aan de wielnaaf en zitten vast, vastgezet, hetzij in de transmissie of in een differentieel. Conventionele aandrijfassen hebben twee scharnieren om de veerweg van de wielen te kunnen opvangen. Zij zijn ook degenen die uiteindelijk in de problemen komen. De vetvulling van de gewrichten wordt beschermd door een huls, en als deze door de jaren heen scheurt (meestal onopgemerkt omdat het zich onder de auto bevindt), verspreidt het vet zich naar de onderkant en droogt het lager uit.

Motorolie
Maak alsjeblieft geen rommel.

Maar zelfs zonder gebroken hulzen kunnen lagers natuurlijk speling ontwikkelen en verslijten bij een hoge kilometerstand. Het geleidelijk afsterven van een lager van een aandrijfas is meestal merkbaar door een luide klik wanneer de belasting verandert of door kraken in krappe bochten wanneer de lagers knikken. In dit geval moet ofwel het lager of, als dat te complex is, de as in zijn geheel worden vervangen. En dat is voor de meeste voertuigen niet zo moeilijk.

aandrijfassen
Kleine, belangrijke helpers.

Wat hebben we nodig voor het werk?

Welk gereedschap u nu nodig heeft, hangt helemaal af van uw auto en het type aandrijving. Aandrijfassen zijn aangesloten en worden vastgehouden door een grote centrale moer of een drager op de fusee of de wielnaaf. Aan de transmissiezijde zijn ze ingestoken of vastgeschroefd. En voordat u ze eruit kunt trekken, moet er veel los, dus hier zijn ze in mijn geval:

  • een krik
  • steunbokken
  • een wielsleutel
  • een grote dop (36) met een verlengstuk voor de wielnaaf
  • 16 en 17 bussen voor de kogelgewrichten en de spoorstangeinden
  • een trekker
  • 8mm of 10mm dop voor asvergrendeling
  • Sleutel voor de transmissieolieschroef
  • vat om de olie op te vangen
aandrijfassen
Is het materiaal nog in orde?

Nog meer voorbereidend werk

Bij het demonteren van een aandrijfas (afhankelijk van welk voertuig je hebt) zijn de voorbereidende werkzaamheden vaak tijdrovender dan het demonteren zelf. In ons geval is alles van onderaf goed bereikbaar, dus (als er geen put of hefplateau is beschikbaar) de voorkant moet veilig worden opgekrikt op schragen. De zeer strakke centrale moer die de aandrijfas in de wielnaaf houdt, kan het beste worden losgedraaid met een slagmoersleutel of een lange hendel terwijl het voertuig nog op de grond staat. Dan kun je beide voorwielen verwijderen.

schroeven
Verborgen schroeven.

Aangezien de assen uit de versnellingsbak worden getrokken, moet in ons geval ook de versnellingsbakolie in een geschikte opvangbak worden afgetapt. Anders loopt het later uit de gaten in de assen. Als de olie nog vers is, kun je deze hergebruiken. Maar vervangen voor nieuwe versnellingsbakolie is hier een goed idee.

aandrijfassen
Niet te groot, en nooit op voorraad!

Weg wat vasthoudt

Om de losgedraaide as later uit de wielnaaf te krijgen, moet de schokbreker kunnen bewegen. Pas wanneer het kogelgewricht en eventueel ook het spoorstangeind worden losgeschroefd. De licht conische kogelkoppen kunnen het beste worden verwijderd als ze nog ingedrukt zijn. Pas als de moer bijna helemaal losgedraaid is, moet je de conus met een trekker uit zijn lager trekken, anders gaat de as meedraaien. Hier kunt u controleren of de componenten tegelijkertijd moeten worden vervangen. Vooral kogelgewrichten verouderen snel en zijn belangrijk voor de stabiliteit van de schokbreker.

wielnaaf
De wielnaaf weg

Verborgen schroeven?

Als het voertuig veilig is opgekrikt, kan nu de “vrijgemaakte” veerpoot van het tandwiel van de aandrijfas worden getrokken en aan de wielzijde worden gedemonteerd. Hierbij moet je ervoor zorgen dat er niet te veel spanning op de as zelf staat, omdat de lagers zichzelf kunnen demonteren als er te veel kracht wordt gebruikt.

Lager midden
Het middenlager weg

Als de as uit de veerpoot is, kan deze ook aan de transmissie- of differentieelzijde worden gedemonteerd. Hier wordt het ofwel met schroeven vastgehouden of ingeplugd, dan wordt het ergens in het midden vastgezet met een steun. Bij mijn auto gebeurt dit met twee haakbouten die losgedraaid en gedraaid moeten worden of helemaal verwijderd moeten worden. Als alles vrij is, kan de as met zachte hamerslagen worden uitgetrokken (nooit op de lagers).

overdragen
De versnellingsbak weg

Taxatie, reparatie, installatie

Als beide cardanassen voor je liggen, kun je ze onderzoeken op beschadigingen en tenslotte ontroesten en reinigen. Het vervangen van individuele lagers vergt veel inspanning omdat ze meestal moeten worden aangedrukt. Vervang de gehele as, controleer nogmaals de lengte en de juiste vertanding en monteer hem in omgekeerde volgorde terug.

aandrijfassen
En alles opnieuw installeren.

Alles weer op zijn plaats

Omdat je na de demontage al weet hoe de aandrijfassen erin moeten worden gestoken, is montage meestal geen probleem. Zorg ervoor dat de vertanding niet wordt beschadigd en vergeet geen borgschroeven. Als alles weer op zijn plaats zit, moeten de kogelgewrichten en spoorstangeinden  weer worden gemonteerd. Als je ze niet gedraaid hebt, hoeft de baan achteraf niet aangepast te worden. Hier en ook bij de laatste centrale moer moet je op het juiste aanhaalmoment letten. In mijn auto is de as in de wielnaaf vastgedraaid met een ongelooflijke 350NM!

aandrijfassen
Toon tanden.

Nazorg

De opgekrikte auto is klaar voor een eerste proefrit. Hoor je geen geluiden meer? Stuurt de auto zoals gewoonlijk en gaat hij rechtdoor? Dan ben je succesvol geweest en heb je vele duizenden kilometers gemoedsrust.

Autor: Jens Tanz – Sandmann