Standaard in voertuigcommunicatie: Wat is een CAN-bus?

0
418
CAN-bus
© GettyImages / mladenbalinovac

De CAN-bus is een bussysteem dat in een grote verscheidenheid aan industriële toepassingen wordt gebruikt. Hieronder valt ook de auto-industrie, waar de CAN-bus belangrijke taken op zich neemt in de interactie van verschillende systemen, sensoren en besturingsapparaten in de auto. Ontdek hier wat een CAN-bus is, hoe deze werkt en waarom deze standaard in moderne voertuigen zit.

Hoe het CAN-bussysteem werd ontwikkeld

Terwijl vroeger mechanische processen in auto’s domineerden, is tegewoordig de aansturing van steeds meer auto-onderdelen elektronisch. Ieder besturingsapparaat en ieder onderdeel heeft een kabel nodig die de bijbehorende signalen doorgeeft aan de ontvangers. Het probleem is: hoe meer componenten er betrokken zijn, hoe meer kabels er zijn. In de jaren tachtig waren auto’s soms voorzien van kilometerslange kabels en honderden soorten kabelbomen.

Om dit gemakkelijker te maken, werkten Bosch en Intel aan de ontwikkeling van een CAN-buslijn. De eerste CAN-auto’s rolden in 1992 van de Mercedes-productielijn. Veel andere fabrikanten volgden het voorbeeld van Stuttgart. Het bussysteem is de afgelopen decennia verder ontwikkeld en is inmiddels in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Betekenis: Wat is een CAN-bus?

De afkorting CAN staat voor Controlled Area Network. Het bussysteem wordt gebruikt voor data-uitwisseling en communicatie tussen verschillende elektronische modules met een snelheid tot 1 Mbit/s. In de auto neemt de CAN-bus de communicatie tussen de afzonderlijke componenten in het voertuig over. CAN-buslijnen verzenden een grote verscheidenheid aan gegevens, bijvoorbeeld voor deze taken:

  • Voor het regelen van airconditioningsystemen
  • Op het gebied van motormanagement
  • Snelle remreactie
  • Bandenspanningscontrolesystemen
  • Ruitenwisserbediening
  • infotainment

Het bijzondere is de beheersbaarheid van het systeem: er zijn slechts twee lijnen nodig om de communicatie van verschillende besturingsmechanismen af ​​te handelen. Het bussysteem verbindt de besturingsapparaten met elkaar en maakt zo zeer complexe systeemfuncties mogelijk, zoals het nauwkeurig afgestelde schakelen van een automatische transmissie. Met slechts één bussysteem kunnen maximaal 100 bedieningsapparaten met elkaar worden verbonden.

Voor- en nadelen van de CAN-bus op een rij

De vele voordelen van het CAN-bussysteem hebben zeker bijgedragen aan de snelle en wijdverspreide verspreiding van de standaard:

  • Er zijn aanzienlijk minder kabels en stekkers nodig.
  • Dit vermindert het gewicht van het voertuig (verhoogde efficiëntie), de ruimte die het bussysteem nodig heeft en verlaagt ook de kosten.
  • De CAN-buskabel breidt de mogelijkheden voor communicatie en netwerken in het voertuig uit die met eenvoudige bedrading niet mogelijk zijn.
  • De diagnose van problemen wordt eenvoudiger gemaakt door speciale componenten.
  • De CAN-buskabel is eenvoudig te hanteren en te verwerken.
  • Een volgende uitbreiding is doorgaans eenvoudig te realiseren.
  • Als één op de CAN-bus aangesloten component problemen veroorzaakt, heeft dit geen invloed op de communicatie tussen de andere componenten.

Er zijn echter ook beperkingen in de bruikbaarheid van het systeem. Het nadeel is de lengte: de CAN-buslijn kan slechts een beheersbare lengte hebben, omdat de signalen anders niet meer correct met de gewenste snelheid kunnen worden verzonden. Dit heeft niet alleen invloed op de hoofdleiding, maar ook op de zijleidingen naar de geïnstalleerde besturingsapparatuur.

Wat is een CAN-startonderbreker?

Er zijn verschillende mechanische en elektronische opties voor het implementeren van een startonderbreker in auto’s. Dit is bedoeld om diefstal te voorkomen. De technologie verbreekt bepaalde circuits. Hierdoor is het onmogelijk om het voertuig te starten. Helaas kunnen veel sloten worden omzeild door slimme dieven, bijvoorbeeld door de originele sleutel van een voertuig aan te schaffen of door het signaal van sleutelloze technologie te onderscheppen.

Een CAN-startonderbreker biedt extra veiligheid. Het koppelt bijvoorbeeld ook de start van het voertuig aan de invoer van een code die alleen de eigenaar kent. Vaak kunnen aanvullende beveiligingsmechanismen worden geïmplementeerd, zoals een alarm als de auto scheef staat (bandendiefstal), een positiesensor die pogingen tot slepen of laden op een aanhangwagen detecteert.

Heeft u reserveonderdelen nodig voor de motorbediening of het ontstekingssysteem? Bestel nu online bij Motointegrator en bespaar.