Ongeval tijdens lopende financiering – wat nu?

0
932
Ongeval
© Shutterstock / Hugo Felix

Een ongeval is altijd een onaangename zaak – vooral als uw auto nog niet afbetaald is. In dit geval moet u niet alleen onderhandelen met de andere partij die bij het ongeval betrokken was, maar ook met de bank. De kosten die u zult moeten betalen, hangen af van het bedrag van de schade, de vraag wie de schuldige was en de verzekering van de auto.

Wie is de schuldige?

U heeft geluk als u geen schuld hebt aan het ongeluk. In dit geval moet de tegenpartij betalen voor alle kosten in verband met het ongeval. Hij of zij moet niet alleen de reparaties betalen, maar ook de juridische kosten en, indien nodig, een vervangende auto.
Helaas leidt een ongeval altijd tot waardeverlies. Dit wordt een probleem als u de afbetaalde auto later wilt inleveren of verkopen. Als er sinds de eerste registratie niet meer dan vijf jaar zijn verstreken en het voertuig minder dan 100.000 kilometer op de teller heeft staan, is de kans groot dat de andere bij het ongeval betrokken partij ook het waardeverlies zal moeten vergoeden. Zij zullen dan het verschil betalen tussen de waarde van het voertuig vóór het ongeval en de waarde die door een deskundige is vastgesteld.

Kleine deuk of total loss?

Het wordt problematischer als u geheel of grotendeels verantwoordelijk bent voor het ongeval. Indien u de auto aan het einde van de financiering aan de dealer wilt teruggeven, moet u hem eerst op de hoogte brengen van het ongeval – en verwachten slechts een fractie te ontvangen van het bedrag dat in het contract is bepaald. Dealers stellen het waardeverlies gewoonlijk vrij hoog in, zodat het de moeite waard kan zijn een andere koper voor de auto te vinden en hem tegen een hogere prijs te verkopen.

Kan problemen veroorzaken: de vorm van financiering

Lening op afbetaling

De vorm die u kiest voor de financiering van uw auto zal grotendeels bepalen hoeveel gedoe u zult krijgen na een ongeval. Indien u bij een bank een gewone lening op afbetaling heeft afgesloten, is de procedure eenvoudig: u betaalt de lening zoals gewoonlijk af, ongeacht het bedrag van de schade. Als het om een autolening gaat, ligt de situatie enigszins anders. In dat geval moet u nog steeds de termijnen betalen.

Voertuigregistratiedocument

Normaliter werd het voertuigregistratiedocument bij het sluiten van de overeenkomst bij de bank gedeponeerd. Om het terug te krijgen en het voertuig uit te schrijven, moet u de bank een vervangwagen aanbieden. Dit is meestal een voertuig van gelijke waarde, bijvoorbeeld dat van uw ouders of partner. Terwijl het voertuigregistratiedocument van dit voertuig nu bij de bank ligt, zendt de bank de voertuigregistratiedocument van uw auto naar het verkeersbureau, waar hij kan worden uitgeschreven. De lening zal dan verder worden afbetaald.

Lening op afbetaling met een hoog slotbedrag

De procedure is weer anders bij een lening op afbetaling met een hoge slotbedrag die overblijft na afloop van de financiering. Als u deze termijn niet wilt of kunt betalen, moet u het voertuig inleveren of verkopen. Afhankelijk van de resterende looptijd van de lening, de hoogte van de slottermijn en de restwaarde van de auto, kunt u voor hoge kosten komen te staan.

Aan de veilige kant met een uitgebreide verzekering

Hoeveel u na een ongeval moet betalen, hangt niet in de laatste plaats af van uw verzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is wettelijk verplicht; in de meeste gevallen wordt ook een omniumverzekering afgesloten wanneer u een auto koopt. Afhankelijk van de polis dekt de gedeeltelijke omniumverzekering schade veroorzaakt door diefstal, brand, ruitbreuk, wild, marterbeten en natuurgeweld.

Omniumverzekering

Een omniumverzekering dekt ook ongevallen veroorzaakt door eigen schuld en vandalisme, hoewel ongevallen veroorzaakt door opzet of grove nalatigheid gewoonlijk zijn uitgesloten. In geval van autopech wordt de aankoopprijs terugbetaald door de omniumverzekering, op voorwaarde dat de aankoop niet langer dan 12 tot 18 maanden geleden plaatsvond. Dit geldt echter alleen voor de zuivere aankoopprijs en niet voor de rente op de lening, die extra kosten meebrengt. Daarom moet u proberen de huidige lening zo snel mogelijk op te zeggen. Aangezien u de resterende kosten waarschijnlijk in één keer kunt afbetalen, zal de geldschieter, met een beetje geluk, daarmee instemmen.

Eigen risico

Houd er altijd rekening mee dat zowel gedeeltelijke als uitgebreide verzekeringen meestal een eigen risico hebben. Dit is vaak niet meer dan een paar honderd euro. Bij kleine schade betaalt u dus meestal de volledige kosten; pas bij duurdere ongevallen treedt de verzekering in werking. Dit heeft echter het voordeel dat uw no-claim bonus behouden blijft. Voor kleine ongevalsschade, kunt u geschikte onderdelen vinden in de online winkel van Motointegrator.

Bron: http://www.autobild.de/