Alles over de onderhoudsbeurt en voertuigcontroles

0
624
Onderhoudsbeurt
© Shutterstock / Leika production

Controle van motorvoertuigen, onderhoudsintervallen, de verplichte APK en de onderhoudsbeurt: Als u een auto in Nederland geregistreerd heeft en ermee op de weg rijdt, moet u veel onderdelen min of meer regelmatig controleren en af en toe vervangen. Hier kunt u vinden welke keuringen wettelijk verplicht zijn, hoe ze eruit zien en hoe vaak u uw auto moet laten keuren.

1. Welke onderhoudsbeurt is wettelijk verplicht?

In tegenstelling tot de wettelijk verplichte APK zijn inspecties, die afhankelijk van de fabrikant ook wel kleine/grote onderhoudsbeurt of service worden genoemd, niet verplicht. Fabrikanten bevelen controles van motorvoertuigen aan. Als u de garantie op uw voertuig wilt behouden, moet u zich houden aan de voorgeschreven intervallen. Als u uw auto naar deze inspecties brengt, zorgt u ervoor dat uw voertuig in optimale technische conditie blijft. De intervallen tussen de inspecties verschillen van fabrikant tot fabrikant: terwijl sommige nieuwe voertuigen 30.000 kilometer op de teller hebben staan voordat ze voor het eerst worden geïnspecteerd, moeten andere voertuigen al na 15.000 kilometer naar de garage voor een inspectie.

APK keuring
© Shutterstock / antoniodiaz

Motorvoertuigen worden na een bepaalde periode of op basis van het aantal gereden kilometers gecontroleerd. Dit komt omdat rubber bijvoorbeeld poreus wordt, zelfs als de auto een tijdje in de garage heeft gestaan. Welke intervallen specifiek voor uw voertuig gelden, kunt u vinden in uw onderhoudsboekje, maar ook op https://ovi.rdw.nl/default.aspx, wat betreft de APK. Bij de meeste voertuigen letten de sensoren echter op de slijtage van de onderdelen. Rekening houdend met uw individuele rijstijl en de routes die u rijdt, berekent de elektronica uiteindelijk uw zeer persoonlijke intervallen voor de voertuiginspectie. De voertuiginformatiesystemen tonen u wanneer u uw garage moet bezoeken.

2. De kleine en grote onderhoudsbeurt

Een autofabrikant beveelt aan dat u regelmatig onderhoud aan de auto uit dient te voeren. Eventuele slijtage signaleert en verhelpt u of de garage vroegtijdig. Hierdoor kunt u veilig blijven rijden én voorkomt u dat u ineens voor onvoorziene, grote uitgaven komt te staan!

Zorg er in ieder geval voor dat uw garage alle inspecties goed registreert in het onderhoudsboekje. Een goed onderhouden onderhoudsboekje zorgt er niet alleen voor dat uw voertuig aanzienlijk meer waard is bij een eventuele verkoop, maar ook dat de fabrikant de garantie zal toekennen.

Dit is een onderdeel van de kleine onderhoudsbeurt:

– Controleer het oliepeil in de motor en vul – indien nodig – olie bij.
– Controleer het luchtfilter en vervang het indien nodig.
– Vul de ruitenwisservloeistof bij, controleer de sproeiers en lijn ze uit.
– Controleer het remvloeistofpeil
– Controleer alle elektrische onderdelen: werken de lichten, richtingaanwijzers, remlichten?
– Antivries bijvullen of vervangen

Vervanging van het filter
© Shutterstock / Lisa F. Jong

Dit is een onderdeel van de grote onderhoudsbeurt:

Er is ook een checklist voor de grote inspectie, maar die verschilt per fabrikant en per voertuig. In principe controleert de garage tijdens de voertuiginspectie de volgende zaken  en – indien nodig – vervangt of repareert deze onderdelen:

Motor: Het oliepeil moet worden gecontroleerd, evenals de dichtheid van alle leidingen. Dit geldt ook voor het gehele uitlaatsysteem.

Remmen: Zijn de remblokken nog in goede staat? Zijn ze in orde? Is de remvloeistof voldoende en zitten de remslangen goed vast?

Versnellingsbak: Werkt de koppeling perfect? Hoeveel versnellingsbakolie zit er in de versnellingsbak?

Stuurinrichting: Werken alle onderdelen van de stuurinrichting naar behoren?

Elektrische installatie van het voertuig: de garage controleert de verlichting van het voertuig, alle controlelampjes in de cockpit en of de veiligheidsgordels en de airbags werken.

3. De kosten van een onderhoudsbeurt

Remlichten controleren
© Shutterstock / Daniel Krason

De exacte kosten van een voertuiginspectie kunnen niet als een algemeen bedrag voor alle voertuigen worden gegeven. Afhankelijk van de fabrikant, het model en de gekozen garage, kunnen de prijzen aanzienlijk variëren. Als u naar een erkende garage gaat, betaalt u meestal meer dan wanneer u naar een onafhankelijke garage gaat. Sommige garages bieden een compleet pakket voor de kleine onderhoudsbeurt.

Als u geld wilt besparen op de kleine inspectie, kunt u zelf het oliepeil controleren en de motorolie, ruitensproeiervloeistof en antivries bijvullen. Voor een grote onderhoudsbeurt geldt hetzelfde als voor een kleine onderhoudsbeurt: het hangt van veel verschillende factoren af hoe hoog de kosten daadwerkelijk zijn.

Zo beïnvloedt u de kosten voor de grote inspectie:

  • Een erkende garage is meestal duurder dan een onafhankelijke garage. Anderzijds aanvaardt de fabrikant gemakkelijker een bewijs in het onderhoudsboekje.
  • Reparaties: Voordat uw garage onderdelen kan vervangen, moet u echter eerst akkoord gaan. Er zijn maar een paar onderdelen die een monteur zonder uw toestemming kan vervangen.
  • Werklast: Hoe meer onderdelen de monteur moet repareren of vervangen, hoe hoger de werklast en dus de kosten.

Tips

  1. De kosten bestaan uit de prijs voor de arbeid en de kosten voor de reserveonderdelen en andere producten die bij de reparatie worden gebruikt.
  2. De garage zal u zeker graag een kostenraming geven vóór de inspectie. Er zijn echter ook garages die een vaste prijs bieden voor de grote onderhoudsbeurt.

4. Hoe vaak moet u een onderhoudsbeurt laten uitvoeren?

APK
© Shutterstock / Minerva Studio

Indien goedkopere onderdelen op een voertuig zijn gemonteerd, moet u deze wellicht met kortere tussenpozen inspecteren. De fabrikanten van premiumvoertuigen gebruiken daarentegen vaak onderdelen van hoge kwaliteit en dus met een langere levensduur. Dit geldt bijvoorbeeld voor bougies of remblokken. In middenklasse- en luxewagens controleren sensoren de slijtage van de onderdelen, en deze bepalen het tijdstip voor inspectie afhankelijk van de rijstijl. Als vuistregel geldt echter dat een keuring door de fabrikanten wordt voorgeschreven na uiterlijk twee jaar of maximaal 30.000 kilometer. Voor eenvoudiger voertuigen moet u deze keuring al na één jaar of 15.000 kilometer laten uitvoeren.

5. Vrijwillige en aanbevolen inspecties

In tegenstelling tot de wettelijk verplichte APK, zijn controles in principe vrijwillig. Uiteraard moet u zich houden aan de aanbevelingen van de fabrikant. Als u een afspraak mist of geen keuring laat vastleggen, kan u de garantie worden geweigerd of krijgt u minder wanneer u uw tweedehands auto verkoopt.
Bij elke inspectie onderwerpen de monteurs uw auto aan een grondige inspectie. Ze werken met een checklist die elke fabrikant opstelt voor zijn voertuigen. Op deze lijst staan de te controleren en te vervangen onderdelen. Dit staat ook vermeldt in het onderhoudsboekje. Naast de kleine en grote voertuiginspecties zijn er de zogenaamde check-ups: Men noemt deze vaak zomer-, winter- of vakantiecontroles  en de aanbeveling is om deze vóór langere reizen of de wisseling van de seizoenen uit te voeren. Veel garages bieden complete pakketten en prijzen voor deze controle.

Bron: https://rdw.nl