Onderhoud van rubberen afdichtingen: Deze producten helpen echt

0
1856
Rubberen afdichtingen
© GettyImages / yunava1

Rubberen afdichtingen en andere rubberen onderdelen van de auto vereisen regelmatig onderhoud. Anders bestaat het risico dat het materiaal broos wordt en na verloop van tijd steeds meer fijne breuken vertoont. Vocht kan dan gemakkelijk binnendringen en in het ergste geval kan er schimmel ontstaan. In deze blog leest u hoe u de rubberen afdichtingen van uw auto goed kunt verzorgen.

Waarom rubberonderhoud onmisbaar is voor auto’s

Op tal van plaatsen op uw voertuig zorgt rubber ervoor dat alles strak blijft zitten. Of het nu om deuren, ruiten, schuifdaken of achterkleppen gaat, de rubberen afdichtingen staan elke dag bloot aan enorme spanningen. Intense hitte, droogte en UV-straling in de zomer, koude, nattigheid en ijs, alsook strooizout in de winter – al deze weersinvloeden tasten rubberen onderdelen aan en verminderen hun levensduur. Bovendien worden ze aangetast telkens als u ramen en deuren opent.

Natuurlijk, dit zijn typische slijtage onderdelen. Maar met het juiste rubberonderhoud voor uw auto kunt u ze veel langer in goede staat houden. Dit is ook financieel de moeite waard. Als u ook maar één deurdichting moet vervangen, kost het materiaal 20 tot 30 euro* – om nog maar te zwijgen van de arbeidstijd.

Tip: U kunt ook goed rubberonderhoudsmiddelen gebruiken om de kwaliteit van uw autobanden te handhaven. Zo worden ze niet zo snel poreus. Maar wees voorzichtig: gebruik geen vette verzorgingsproducten op het loopvlak, anders bestaat het risico op een ongeluk.

Hoe onderhoudt u de rubberen afdichtingen van uw auto?

Als u de rubberen afdichtingen van uw auto wilt verzorgen, kunt u kiezen uit verschillende verzorgings- en huismiddeltjes:

  • Rubber verzorgingsstick: Deze is gemakkelijk en nauwkeurig aan te brengen, maar niet erg productief. Als u het wilt gebruiken om de rubberen deurafdichtingen te verzorgen, zult u vaak meer moeten kopen.
  • Silicone (olie): Onderhoudsproducten op basis van siliconen (bv. siliconenspray voor auto’s) laten een beschermende film achter op het rubber die het zacht en soepel houdt.
  • Glycerine: Glycerine hydrateert het rubber. Dit voorkomt dat de rubberen afdichtingen broos worden.
  • Hertentalg: U kunt de rubberen afdichtingen van uw auto het best met hertentalg verzorgen bij warm weer – dan is het het gemakkelijkst te verwerken. Het natuurlijke product vormt een oppervlakkige film die vuil op bijna magische wijze aantrekt. Daarom is het niet de eerste keuze voor de verzorging van rubber van auto’s.
  • Universele reiniger: Reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor alle gangbare oppervlakken kunnen ook worden gebruikt als rubberverzorgingsproducten.
  • Vaseline: Als u de rubberen afdichtingen met vaseline wilt verzorgen, zullen soortgelijke resten achterblijven als bij hertenvet. Bovendien leveren andere producten betere resultaten op.

U heeft waarschijnlijk al tal van huismiddeltjes op het web ontdekt waarmee u de rubberen afdichtingen van uw auto kunt verzorgen. Wees er voorzichtig mee: gewone bakolie of andere vette producten kunnen in het ergste geval het oppervlak van het rubber aantasten. En de tip om de rubberen afdichtingen ’s nachts in wasverzachter te weken doet ook meer kwaad dan goed.

Rubberen afdichtingen: Hoe vaak verzorgen?

Natuurlijk is het aan u hoe vaak u de rubberen afdichtingen van uw auto wilt onderhouden. Het is altijd zinvol dit in het voorjaar te doen om rekening te houden met de ontberingen van de winter. De beste preventieve maatregel is een extra verzorging in de herfst. Stel het werk echter niet te lang uit – als het rubber eenmaal poreus is, kan dit niet meer ongedaan worden gemaakt.

Bevroren deuren: Hoe deurrubber goed te onderhouden

Als u niet wilt dat het deurrubber in de winter bevriest, is het verzorgen van de rubberen afdichtingen van de auto ook de oplossing. Let vooral op dat u geen verzorgingsproduct op waterbasis gebruikt – dat zou zichzelf bevriezen. Met verzorgingsproducten zoals siliconenspray, vaseline of hertenvet kunt u niet ver misgaan. Helaas, als de autodeur al dichtgevroren is, zullen deze huismiddeltjes niet helpen. Dan kunt u alleen met warmte werken (b.v. de auto in de garage zetten, een haardroger gebruiken) of via één van de andere deuren op de bestuurdersstoel klimmen.

Heeft u onderhoudsproducten nodig voor de afdichtingen van uw auto? Ontdek nu online bij Motointegrator.