Onderhoud van de trekhaak: stap voor stap naar een optimaal onderhoud

0
444
Trekhaak
© GettyImages / Ralf Geithe

De trekhaak is een onmisbare hulp in het dagelijks leven bij het vervoeren van zware lasten met een aanhanger. Het is echter relatief duur om hem te vervangen of aan te passen. Is uw voertuig er al mee uitgerust? Dan dient u aandacht te besteden aan regelmatig onderhoud van de trekhaak om deze in goede staat te houden. In deze blog leest u hoe u vast gemonteerde of afneembare trekhaken goed onderhoudt.

Waarom heeft een aanhangerkoppeling onderhoud nodig?

Het essentiële onderdeel van een aanhangerkoppeling is de kogelkop. U plaatst de mond van de kogeltrekhaak van een autoaanhanger erop en verbindt deze zo stevig met het voertuig. De diameter van de kogelkop is gestandaardiseerd. Volgens de ISO 50-norm is dat precies 50 millimeter. U kunt dus elke standaard autoaanhangwagen koppelen.
Intensief en regelmatig gebruik kan de diameter van de kogelkop verkleinen. Verantwoordelijk hiervoor is de slijtage die ontstaat door de wrijving van de aanhangermond op de kogel. Als de diameter onder de 49 millimeter komt, wordt het gevaarlijk: de trailer kan ongecontroleerd ontkoppelen – er bestaat een risico op een ongeval. Regelmatige controles zijn daarom bijzonder belangrijk.
En hoewel de trekhaak verder een vrij robuust, duurzaam onderdeel is, moet u hem toch regelmatig onderhouden. Omdat strooizout en corrosie het materiaal aantasten, evenals vuil dat tussen de kogel en de mond van de aanhanger schuurt. Trekhaken zijn meestal voorzien van dompellak of een coating om weerschade te voorkomen. Als deze echter wordt beschadigd door bijvoorbeeld steenslag, kan het zijn beschermende functie niet meer vervullen.

Onderhoud trekhaak: stapsgewijze instructies

Als u onderhoud aan de aanhangerkoppeling wilt uitvoeren, heeft u de volgende materialen nodig:

  • Spray vet of roest remover
  • een zachte doek
  • matje
  • meetlat
  • grafiet indien nodig

Dan volgt u het best deze stappen:

  • Leg eerst een matje onder de trekhaak om druipende schoonmaakmiddelen of vuil op te vangen.
  • Gebruik de schuifmaat om de diameter van de trekhaak te controleren – u kunt de trekhaak niet meer gebruiken als deze 49 millimeter of minder is.
  • Spuit de kogelkop en het mechanisme van de trekhaak in met de gekozen reiniger en laat deze inwerken. Gebruik roestverwijderaar alleen als u deze met het juiste apparaat precies kunt plaatsen.
  • Stof en vuil volledig verwijderen.
  • Smeer de trekhaakkop. Verwijder overtollig aangebracht vet. Er mag alleen een zeer dunne smeerfilm achterblijven. Als u een fietskar aan de aanhangerkoppeling wilt bevestigen, moet u het vet volledig verwijderen.
  • Controleer het contact. Veeg eventueel vuil weg met de doek.

Bijzonderheden bij onderhoud aan de afneembare trekhaak

Als de trekhaak van de auto afneembaar is, moet u op enkele speciale kenmerken letten:

  • Demonteer de aanhangerkoppeling voor reiniging.
  • Controleer de plaats waar de kogelstang komt. Als u er stof of vuil in aantreft, verwijder deze dan. Indien beschikbaar kan perslucht nuttig zijn. Vet de plek in.
  • Als de afneembare aanhangerkoppeling is uitgerust met een slot, moet u deze onderhouden met wat beschermend grafiet.
  • Als u uw auto wilt reinigen met een stoomstraal, dient u de trekhaak te verwijderen en de buis af te sluiten met een plug.

Onderhoud de aanhangerkoppeling in het dagelijks leven

U bespaart het meeste onderhoudswerk als u uw trekhaak elke keer dat u hem gebruikt een korte onderhoudsbeurt geeft. Smeer de kogelkop voordat u een aanhanger aankoppelt. Alleen bij fietsendragers of aanhangers met een spoorstabilisatiekoppeling moet de kogelkop zelfs vrij zijn van olieresten. Als u de trekhaak niet gebruikt, verwijder deze dan (indien mogelijk) of bescherm de kogelkop met een kogelbeschermkap. Gebruik hiervoor een goedkope plastic hoes of een ander goed passend voorwerp.
Heeft u verzorgingsmiddelen nodig voor het onderhoud van de aanhangerkoppeling of onderdelen voor de trekhaak? In de online winkel van Motointegrator vindt u alles wat u nodig heeft voor het onderhoud van uw trekhaak.