ASR deactiveren: wanneer het zinvol is en hoe het werkt

0
1189
asr-schakelaar
© GettyImages / BallBall14

In sommige situaties is het tractiecontrolesysteem (kortweg ASR) niet nuttig. Het deactiveren is in veel voertuigen is het echter niet zo eenvoudig. In deze blog leest u hoe het tractiecontrolesysteem werkt, hoe u de ASR in de auto kunt deactiveren en of u achteraf een deactiveringsschakelaar kunt aanbrengen.

Waar staat ASR voor?

De afkorting ASR staat voor tractiecontrolesysteem, in de volksmond ook wel antislipcontrole genoemd. De belangrijkste taak is om te voorkomen dat de wielen gaan doordraaien tijdens het accelereren. Dit geldt vooral voor een zogenaamde cavalierstart, waarbij u heel hard accelereert. De tractiecontrole grijpt ook in als u op slecht wegdek wilt wegrijden – zoals ijs, los grind of natte, gladde wegen. De wielen kunnen draaien. In het ergste geval leidt dit tot zijwaarts zwenken van het voertuig.
Zodra de slip op de wielen te groot wordt, wordt de tractiecontrole ingeschakeld: deze grijpt in in het remproces en in het motormanagement. Dit geeft het voertuig meer stabiliteit en optimaliseert de tractie. Bij sommige fabrikanten wordt de ASR automatisch uitgeschakeld zodra u hogere snelheden bereikt. De interventie in de tractiecontrole kan soms ruw zijn, wat op zijn beurt een ongevalrisico vormt bij hoge snelheden.

Wanneer moet u de ASR uitschakelen?

In de meeste verkeerssituaties is tractiecontrole een belangrijk veiligheidsapparaat dat ongevallen kan voorkomen. Het moet daarom normaal gesproken ingeschakeld blijven. In deze uitzonderingen kan het echter zinvol zijn om de tractiecontrole uit te schakelen:

  • Rijden met sneeuwkettingen: Wilt u met sneeuwkettingen vooruit komen, dan zijn draaiende wielen zelfs wenselijk. Deactiveer daarom altijd de tractiecontrole bij het gebruik van sneeuwkettingen.
  • Besneeuwde weg op een steile helling: als de wielen doordraaien, regelt de tractiecontrole de motor totdat deze niet meer draait. Op een helling wordt dit echter een probleem. Dan kan het gebeuren dat het motorvermogen tot bijna nul gereduceerd wordt. En uw auto glijdt achteruit de besneeuwde helling af.
  • Vast in de sneeuw: Als u vastzit in de sneeuw, heeft u mogelijk volledige tractie nodig om uit de hachelijke situatie te komen. Dan moet u het tractiecontrolesysteem deactiveren.
  • Driften: Wilt u een beetje driften met uw auto, dan moet u de ASR uitzetten. Het doordraaien van de wielen is dan expliciet gewenst.

Het wordt echter niet aanbevolen om de ASR permanent uit te schakelen. Het biedt meer veiligheid op natte en droge wegen.

Tractiecontrole uitschakelen: zo doe je dat

In veel auto’s is het eenvoudig om de ASR uit te schakelen. Controleer of u een schakelaar met het label ESP of ASR op het dashboard kunt vinden. In veel gevallen kunt u de ASR met een korte druk deactiveren. Door de knop ingedrukt te houden, wordt het elektronische stabiliteitsprogramma (ESP) uitgeschakeld. Lukt dat niet of is er geen schakelaar, dan helpt een blik op de gebruiksaanwijzing van de auto. Hierin staat beschreven hoe u de ASR kunt deactiveren.
Veel programma’s zijn echter zo ingesteld dat de ASR automatisch wordt geactiveerd bij het bereiken van een bepaalde snelheid of uiterlijk na de volgende motorstart. Het permanent uitschakelen van ASR is meestal niet mogelijk.

Retrofit deactiveringsschakelaar – kan dat?

Er zijn zelfs voertuigen waarbij de transactiecontrole niet met boordmiddelen kan worden uitgeschakeld. Als u de tractiecontrole in dergelijke auto’s wilt uitschakelen, hoeft u alleen de zekering eruit te trekken en zo de stroomtoevoer te onderbreken. Probeer dit echter alleen als er echt geen andere oplossing voor uw probleem is. Het risico bestaat dat hierdoor ook andere systemen uitvallen.
Helaas is er geen officiële manier, ondersteund door fabrikanten, om achteraf een deactiveringsschakelaar voor de ASR in de auto aan te brengen. Technisch ervaren hobby-monteurs kunnen proberen een onderbrekingsschakelaar in de voedingsleiding naar de ASR-zekering te installeren. Echter, vergelijkbaar met de zojuist beschreven optie, brengt dit het risico van uitval van de boordelektronica met zich mee.
Elektronische accessoires voor uw auto nodig? Of het nu ASR of ESP is, bestel reserveonderdelen online bij Motointegrator.