Lekvrij en duurzaam: alles over moderne AGM-accu’s

0
346
Agm-accu
© GettyImages / maksime

Het vervangen van een auto-accu kost al snel enkele honderden euro’s. Daarom zijn er nu auto-accu’s die aanzienlijk meer laadcycli aankunnen dan klassieke producten. We hebben het dan over zogenaamde AGM-accu’s. In deze blog leest u hoe ze technisch werken, welke voordelen ze hebben en waar u op moet letten bij het opladen van dergelijke batterijen.

Wat is een AGM-accu?

AGM staat voor Absorbent Glass Mat. Het is een batterijhouder met een binnenkant van glasvlies. Dit vlies neemt het nodige zuur op en bindt het. De batterijen zijn daardoor lekvrij en bieden nog vele andere voordelen.

Met behulp van de poriën in het glasvlies van de AGM-accu vindt zuurstofdiffusie plaats tussen de positieve en negatieve platen. Hierdoor vormt zuurstof een verbinding met lood. Er wordt loodoxide gevormd. Dit reageert op zijn beurt met het in het vlies gebonden zwavelzuur tot loodsulfaat. Als gevolg van dit chemische proces wordt water gevormd. Zodra de accu is opgeladen, is het proces omgekeerd. Het loodsulfaat keert terug naar zijn pure vorm als metallisch lood. Het water gaat niet verloren.

Onder zeer hoge spanning of bij zeer hoge temperaturen kan overdruk ontstaan. In het ergste geval kan de accu barsten. Daarom zijn AGM accu’s voorzien van speciale veiligheidsventielen die de druk kunnen aflaten.

Natte accu versus AGM-accu: vergelijking van de levensduur

Conventionele natte accu’s zijn ontworpen om ongeveer vier tot vijf jaar mee te gaan. Die halen vaak maar 200 tot 300 laadcycli, zeer hoogwaardige modellen tot 400 laadcycli.

AGM-accu’s kunnen veel vaker worden opgeladen. Zonder problemen zijn gemiddeld 1000 laadcycli mogelijk. Kiest u voor een bijzonder kwalitatief, duurder model, dan zijn meer dan 3000 laadcycli niet ongewoon.

Bij natte accu’s geldt een ontlading van minder dan 50 procent als een diepe ontlading. In het ergste geval kan de accu niet meer worden opgeladen en moet deze worden vervangen. AGM-accu’s daarentegen kunnen een grotere ontladingsdiepte aan. Ze kunnen tot 80 procent worden ontladen zonder angst voor schade. Dit heeft ook een positief effect op de levensduur van een AGM-accu.

Zo controleert u de laadtoestand van AGM-accu’s 

Als een accu langere tijd niet gebruikt wordt, ontlaadt deze zichzelf, een AGM accu is hierop geen uitzondering. Om schadelijke diepontlading te voorkomen, dient u deze regelmatig te controleren en op te laden met een lader.

Voor de test heeft u een multimeter nodig met een meetbereik van 20 volt. Bevestig de multimeterkabels aan de accupolen. Belangrijk: Als u de accu heeft opgeladen, dient u even te wachten voordat u de meting uitvoert. Alleen dan heeft het betekenis. De gemeten waarde kan dan een uitspraak doen over de laadtoestand van de AGM-accu:

Gemeten spanningLaadtoestand van de AGM-accu
12,8 volt en meerVolledig opgeladen
12,4 tot 12,7 voltVoldoende opgeladen
11,9 tot 12,3 voltSterk ontladen
11,8 volt en minderDiep ontladen

Om een ​​AGM accu op te laden heeft u een speciale lader nodig. We raden volautomatische laders aan die een laadspanning tussen 14,6 en 14,8 volt kunnen genereren. Heeft u al een oplader in huis? Controleer of het een AGM-modus heeft.

Voordelen van AGM-accu’s

Dankzij hun werkingsprincipe en constructie hebben AGM-accu’s veel voordelen ten opzichte van conventionele autobatterijen:

  • Aanzienlijk meer laadcycli mogelijk, wat resulteert in een langere levensduur
  • Hoge trillingsbestendigheid
  • Hoge lekbescherming door de in glasvlies gebonden vloeistof, ook bij mechanische beschadigingen
  • Onderhoudsvrij ontwerp (niet bijvullen, want er is geen waterverlies)
  • Ontladingsdiepte tot 80 procent mogelijk
  • Hoge koudestartwaarden
  • Kan ook op een helling worden gebruikt (geschikt voor off-roaders)

AGM-batterijen worden vaak gebruikt in auto’s met automatische start-stop- en regeneratieve remsystemen. Beide technologieën stellen hoge eisen aan de accu, waaraan conventionele natte accu’s vaak niet kunnen voldoen. Zelfs luxe auto’s met een verscheidenheid aan elektrische systemen en consumenten profiteren van de prestaties van AGM-accu.

Kabels, klemmen en accessoires voor accu’s kunt u goedkoop, eenvoudig en online verkrijgen op Motointegrator.nl.