Koelvloeistof controleren en bijvullen

0
2358
Koelvloeistof
©Ensuper/Shutterstock

Multifunctioneel en onmisbaar – koelvloeistof in uw voertuig houdt de motor draaiende en voorkomt schade. Maar het hangt af van de juiste hoeveelheid en samenstelling.

Functies van de koelvloeistof

De huidige voertuigen hebben een pomp-circulatie koelsysteem, waarbij de koelmiddelvloeistof door middel van een waterpomp binnen een gesloten koelcircuit door het motorblok wordt gevoerd en vervolgens door de zogenaamde radiator stroomt. Deze radiator bestaat uit lamellen waar lucht of luchtstroom doorheen gaat, wat leidt tot koeling.
In het verleden werd zuiver water gebruikt als koelvloeistof, maar tegenwoordig is water met verschillende additieven geschikt en zorgt het tegelijkertijd voor de smering van het systeem, de afdichting en de vorstbescherming.

Te veel of te weinig koelvloeistof?

Een auto verliest normaal gesproken weinig of geen koelvloeistof. Als er vloeistof verloren gaat, is een lek in het koelsysteem dan ook meestal te verwachten. Mogelijke schade is een lekkende radiator of slang, of een probleem met de cilinderkoppakking of de waterpomp.

Koelvloeistofpeil te hoog

Dit scenario is uiterst zeldzaam, omdat ofwel te veel koelvloeistof is toegevoegd, ofwel motorolie of condens in het koelsysteem terechtkomt via een lek in het motorblok. In dat geval kunt u het beste naar een garage gaan.

Koelvloeistofpeil te laag

Het veel vaker voorkomende geval wijst op een lek. Een snelle blik onder het voertuig onthult duidelijke lekken en verklaart het lage niveau.

Koelvloeistof bijvullen – tegen roest en vorst

Het koelvloeistofmengsel is uiterst belangrijk, want te weinig beschermende eigenschappen in de koelvloeistof kunnen leiden tot roest en bijgevolg tot lekken. Niet alleen in de winter moet u altijd zorgen voor de ideale verhouding 50:50 tussen water en antivries. Een glycolmeting in een garage of benzinestation zal u vertellen of er voldoende antivries in het koelwater zit.

Hoogwaardige koelsysteemvloeistoffen

Hoogwaardige koelsysteemvloeistoffen tegen topprijzen zijn verkrijgbaar in de uitgebreide online winkel van Motointegrator.
Tip: Het koelsysteem staat onder druk! Om ernstig letsel en verbranding te voorkomen, mag u alleen koelmiddelvloeistof bijvullen wanneer de motor koud is of nog niet is opgewarmd. Bovendien kan de koude koelvloeistof in de hete motor barsten en dus dure schade veroorzaken.

Bronnen:
https://www.auto-anleitung.de/