Interieurreiniging van een rokersauto – frisse geur voor uw auto

0
725
Interieurreiniging
© GettyImages / ElcovaLana

Interieurreiniging van een rokersauto, kan lastig zijn. Een auto waarin is gerookt verkoopt u voor veel lagere prijzen dan een auto waarin niet is gerookt. In deze blog leest u hoe en met welke middelen u zorgt voor een frisse geur in de rokersauto.

De meeste kopers van gebruikte auto’s willen tegenwoordig een auto waarin niet is gerookt. Het duurt meestal lang om een ​​koper te vinden voor een rokersauto. Met de juiste reinigingsmiddelen en de volgende tips verwijdert u stap voor stap onaangename geurtjes uit uw auto, vindt u sneller een koper en realiseert u een hogere verkoopprijs.

Interieurreiniging van een rokersauto

Voor het grondig verwijderen van onaangename geurtjes uit een rokersauto heeft u de volgende schoonmaakmiddelen en gebruiksvoorwerpen nodig:

  • Emmer warm water
  • Microvezel handdoeken
  • Papieren handdoeken
  • Glasreiniger
  • Kunststofreiniger, nicotine-oplossend
  • Bekledingsschuim of textielreiniger
  • Stofzuiger
  • Waszuiger
  • Cabineluchtfilter
interieur reiniging
© GettyImages / Peter Dazeley

Stap 1: Leeg het voertuig volledig

Voordat u de onaangename geur van sigaretten in het voertuiginterieur onder controle krijgt, moet u het hele voertuig leegmaken. Handschoenenkastje, deurplanken, koffer en alle vakken moet u legen. Vaak ruiken de spullen in de compartimenten in een rokersauto ook naar rook. Was indien mogelijk alles af of veeg het in ieder geval af met een sopje of een geschikt reinigingsmiddel om de geurtjes te verwijderen.

Stap 2: Verwijder de vloermatten en stofzuig het voertuig

Haal de vloermatten eruit en stofzuig de auto eerst helemaal van boven naar beneden. Vergeet de ruimtes onder de stoelen of in de voorste beenruimtes en onder het dashboard niet. In deze gebieden verzamelen zich tabaks- en asresten, evenals ander vuil dat u grondig moet verwijderen.

Waszuiger

Klop de vloermatten grondig uit en gebruik dan voor de daaropvolgende reiniging een zogenaamde waszuiger, waarmee u de geur van de vloermatten kunt verwijderen. In vrijwel elke bouwmarkt kun u voor weinig geld waszuigers per uur of per dag huren. Voor deze waszuigers zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar die geurtjes blijvend kunnen verwijderen.

Bij het schoonmaken met een waszuiger gaat u net iets anders te werk dan bij een normale stofzuiger. Trek bij het stofzuigen de waszuiger altijd naar u toe. Activeer tegelijkertijd de sproeipomp voor het reinigingsmiddel. Het reinigingsmiddel wordt door een fijn mondstuk direct voor het waszuigermondstuk op het tapijt of de bekleding gespoten en kort daarna weer opgezogen. Het reinigingsmiddel maakt vuil in de bekleding los waardoor het vuil direct weer wordt opgezogen met de reinigingsoplossing. Na het waszuigen moeten de vloermatten voldoende tijd hebben om te drogen.

Stap 3: Binnenreiniging

Hemelbekleding van vinyl

Om de geur van sigaretten volledig uit uw auto te bannen, moet u heel voorzichtig zijn bij de interieurreiniging. Voor kunststof oppervlakken kunt u speciale reinigingsmiddelen kopen die nicotine oplossen. Veeg alle kunststof oppervlakken grondig af met deze reiniger en een microvezeldoek. Begin met de hemelbekleding van de auto. Vaak is de hemelbekleding in de auto gemaakt van vinyl dat u kunt schoonmaken met een kunststofreiniger.

Hemelbekleding van textiel

Als de hemelbekleding van textiel is gemaakt, kunt u de hemelbekleding grondig reinigen met de stofzuiger. Het gehele dashboard inclusief de onderzijde, dashboardafdekkingen, stuurwiel, stuurkolom, rugleuningen van de voorstoelen, voorstoelen en alle deurpanelen en deurstijlpanelen dienen grondig te worden gereinigd om de geuren permanent te verwijderen. Met de speciale kunststofreinigers reinigt u niet alleen alle kunststof oppervlakken grondig, ook de kleur frist ervan op. Het interieur van de auto ziet er dan bijna als nieuw uit. Daarnaast zijn de reinigingsmiddelen meestal relatief aangenaam geparfumeerd, waardoor een frisse geur zich in de auto verspreidt.

Stoelbekleding

Als u alle kunststof onderdelen schoongemaakt heeft, is het de beurt aan de stoelbekleding en het tapijt. Het interieur droog stofzuigen is niet voldoende om de geur van sigaretten te verwijderen. De nicotine en teer in sigarettenrook zetten zich af op de vezels en dringen gedeeltelijk de vezels binnen. Ze veroorzaken de geur en u moet ze uitwassen.

Voor de bekleding en tapijten kunt u meubelreinigingsschuim of textielreiniger gebruiken. Het werk is echter een beetje vervelend omdat u het schuim in bekleding en tapijten moet masseren en het vervolgens moet stofzuigen. Ook voor dit werk is een waszuiger ideaal. Een waszuiger reinigt veel grondiger en verwijdert geurtjes bijna volledig. Gebruik hiervoor speciale reinigingsmiddelen. In het geval van een stationwagen moet u ook de volledige laadruimte grondig reinigen. Ook hier komt de geur van sigaretten naar binnen.

Stap 4: Maak de ramen schoon

Als de interieurreiniging tot nu toe grondig is, zijn de ramen de volgende stap. U kunt hiervoor een standaard glasreiniger gebruiken. Spuit eerst de voorruit in met de reiniger. Gebruik keukenpapier om af te wassen. Herhaal het proces totdat de papieren handdoeken niet meer verkleuren. Nicotine en teer laten een olieachtige film achter op het raamoppervlak die vaak niet volledig kan worden verwijderd met een enkele wasbeurt. Reinig vervolgens alle andere ruiten op dezelfde manier.

Stap 5: Interieurfilter vervangen

U dient het interieurfilter in uw auto te vervangen, zodat u de volgende keer dat u de airconditioning aanzet geen sigarettengeur ruikt. Als u in de auto hebt gerookt en de airco is ooit op luchtrecirculatie geschakeld, dan zal de rookgeur zich ook in het filter nestelen. U kunt voor weinig geld vervangende interieurluchtfilters krijgen in onze goed gesorteerde online onderdelenwinkel. Het vervangen kost niet veel moeite en duurt meestal maar een paar minuten. Vervang daarom ook het filter.

Welke huismiddeltjes zijn geschikt voor de interieurreiniging van een rokersauto?

Met heel eenvoudige huishoudazijn of, nog beter, azijnessentie kunt u zeer goede resultaten behalen bij het schoonmaken van het interieur en onaangename geurtjes neutraliseren. De toepassing is relatief eenvoudig. Vul een spuitfles met lauw water en voeg 3 tot 5 eetlepels azijnessence toe aan het water. U kunt de spuitfles gebruiken om bekleding en tapijten in de auto te spuiten en vervolgens de oplossing op te zuigen.

Zodra tapijten en stoffering weer droog zijn, verdwijnt de geur van azijn en met de geur van azijn verdwijnt ook de onaangename geur van sigaretten. Azijnessence is een relatief sterk zuur. Hoewel het zuur wordt verdund door het water, is het nog steeds agressief. Voordat u de stoelbekleding en vloerbedekking in de auto spuit, moet u op een onopvallende plek testen of de azijnoplossing de bekleding verkleurt.

rokende auto
© GettyImages / ra3rn

Wat kost de professionele interieurreiniging van een auto?

Als u het interieur van uw auto niet zelf wilt reinigen voordat u deze doorverkoopt, is het raadzaam deze te laten reinigen door een professionele autodetailer. De specialisten van een wasstraat kunnen in principe niet meer doen dan uw auto grondig afvegen en stofzuigen. Als dat zo is, moet u echt een professionele autodetailer inhuren. Afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden hebben de specialisten ongeveer een halve dag tot een dag nodig voor een gedegen werk. Zij rekenen hiervoor rond de 150 tot 300* euro. Deze investering is echter zeker de moeite waard als u uw auto voor een goede prijs wilt verkopen. U krijgt bij verkoop een veelvoud van deze investering terug.

*Marktprijzen per 15.3.2022