Maximumsnelheid

0
411
Maximumsnelheid
© GettyImages / ollo

Een lijstje van boven naar beneden; van 130 km/u tot 30km/u. Want hoe weet u precies wat de maximumsnelheid is, wat de boete is voor te hard rijden en wat de voordelen zijn van een “minder zware voet”?

Hoe ziet u hoe hard u mag rijden?

Verkeersborden langs of boven de weg geven de maximumsnelheid aan. Als u wilt weten hoe snel u ergens mag rijden, houdt dan gewoon de borden in de gaten. In de avond en ’s nacht is de maximumsnelheid hoger dan overdag. Daarom hebben veel borden een zogeheten tijdvenster. Dit tijdvenster geeft aan welke snelheid binnen welke uren geldt.

Autosnelwegen

Een autosnelweg is standaard uitgerust met vluchtstroken en minimaal twee rijstroken. Het begin van een autosnelweg kunt u herkennen aan het verkeersbord G1. Het einde van een autosnelweg aan het verkeersbord G2. Op autosnelwegen mogen alleen voertuigen rijden die minimaal 60 km/u kunnen en mogen rijden. Sinds 16 maart 2020 is de maximumsnelheid op snelwegen overdag (tussen 06.00 uur en 19.00 uur) 100 km/u, en ’s avonds en ’s nachts (tussen 19.00 uur en 06.00 uur) nog steeds 100, 120 of 130 km/u. Een uitzondering geldt voor wegdelen waar een aangepaste limiet van 80 kilometer per uur geldt.

Welke maximumsnelheid geldt, staat op borden langs en boven de weg. Bijvoorbeeld op de matrixborden (elektronische verkeersborden). De snelheid op een matrixbord geeft de maximumsnelheid op dat moment aan. Die kan wijzigen bij files, een ongeluk of slecht weer. Als de matrixborden een lagere snelheid aangeven dan de borden naast de weg, dan moet u de snelheid van de matrixborden aanhouden. Dat is geen adviessnelheid, maar een verplichte limiet.

Autowegen (vaak N-wegen)

Op onze autowegen geldt een maximumsnelheid van 80 of 100 km/h. Een autoweg kunt u herkennen aan een blauw bord met een auto. Een N-weg waar u 100 km/h mag rijden, kunt u herkennen aan een dubbele doorgetrokken streep (en steeds vaker ook een groene middenstreep). Voertuigen mogen alleen op autowegen als zij 50 kilometer per uur kunnen en mogen rijden.

Hoe herkent u 80 km/u wegen?

80 km/u wegen kunt u herkennen aan:

  • dubbele witte middenstrepen zonder groene kleur: 80 kilometer per uur;
  • geen middenstreep: 80 kilometer per uur, behalve als er langs de weg een bord staat met 60 kilometer per uur.

Fietsers of bromfietsers komt u op deze weg niet tegen, maar soms wel landbouwverkeer. In dat geval zijn de strepen in het midden onderbroken zodat er ingehaald mag worden.

Hoe herkent u 60 km/u wegen?

60 km/u wegen kunt u herkennen aan:

  • onderbroken kantstrepen
  • geen strepen in het midden

Op een dergelijke weg kunt u fietsers, bromfietsers en landbouwverkeer op de weg verwachten.

Hoe herkent u 50 km/u wegen?

Als u langs een bord rijdt met een plaatsnaam, dan rijdt u binnen de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom mag u 50 km/u rijden.  De rijbaan wordt vaak aangegeven door middel van een onderbroken of doorgetrokken streep tussen u en de tegenligger.

Maximale snelheid 30 km zone

© GettyImages / Simon van Hemert

Hoe herkent u een 30 km weg?

Het begin en einde van een 30km/u-zone moeten duidelijk herkenbaar zijn door een poortconstructie: met borden, ondersteund door een in- en uitritconstructie. Binnen een 30km/u zone heeft verkeer van rechts voorrang; er zijn in beginsel geen voorrangswegen of -kruispunten.

Sneller dan de maximumsnelheid? Reken op een boete

Een boete voor te snel rijden kunt u krijgen als u 4 km over de aangegeven snelheidslimiet gaat. Dat is dan 22 euro op een snelweg. Hoe hoger de snelheidsovertreding, hoe hoger het bedrag. Dat kan oplopen tot 352 Euro bij het rijden van 60 km/u in de bebouwde kom in een 30km zone.

En voor echte snelheidsduivels wordt daarboven een strafbeschikking opgelegd door het Openbaar Ministerie.

Maximumsnelheid
© GettyImages / DutchScenery

Een “minder zware voet”

Er zijn goede redenen om het gaspedaal iets minder diep in te trappen.

Goedkoper

De reden om minder snel te rijden is omdat het goedkoper is: rijdt u in plaats van 100 km/u  in plaats van 130 km/u dan verbruikt u 14% minder brandstof.

Milieu besparen

Daarnaast is bespaart u het milieu ook. In 2019 begon de politieke discussie en besluitvorming hierover naar aanleiding van het klimaatbeleid en de stikstofcrisis. Het effect was het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen zodat de stikstofuitstoot met 14% zou verminderen.

Verkeersveiligheid

Door de maximale snelheid voor auto’s te verlagende snelheidsverschillen tussen auto- en vrachtverkeer kleiner. Dit is positief voor de verkeersveiligheid.

Bij een lagere rijsnelheid is de remweg korter, de benodigde reactietijd langer en een eventuele botsing minder hard. Een te hoge snelheid vergroot daarmee de kans op verkeersongevallen en de kans op een ernstige afloop daarvan. Men schat dat een derde van alle dodelijke verkeersongevallen (mede) veroorzaakt worden door te snel rijden.

Bronnen: 

https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wetten-regels-en-vergunningen/verkeerswetten/maximumsnelheid

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maximumsnelheid_in_Nederland

https://www.112schade.nl/nieuws/help-hoe-hard-mag-ik-hier-rijden/