Hoe vaak bougies vervangen? Symptomen en kosten in één oogopslag

0
9174
BOSCH-Bougies
© GettyImages / Drbouz

De bougies zijn belangrijke onderdelen in de motor. Ze ontsteken het brandstof-luchtmengsel in de verbrandingskamers van benzineauto’s. De bougies ontsteken enkele honderden tot enkele duizenden keren per minuut – afhankelijk van de motor. Ze worden daarom beschouwd als typische slijtdelen. Wanneer moet u ze vervangen? In ieder geval als ze defect zijn. In het ideale geval moet u ze echter uit voorzorg vervangen met de aangegeven service-intervallen.

Bougies defect? symptomen en tekenen

Er zijn verschillende tekenen van slechte bougies:

– overslaan (stotterende motor)
– trage start van de motor
– motor slaat af bij stilstand
– lager motorvermogen (en tegelijkertijd hoger brandstofverbruik)
– zichtbare slijtage van de bougies
– geur van benzine (wanneer onverbrande benzine in de katalysator komt )

Brandt het motorstoringslampje van uw auto? Verschijnt er een overeenkomstige foutmelding op de boordcomputer? Dan moet u de bougies vervangen. Ze slijten door de hoge druk en temperatuur in het motorinterieur. Ook de grote temperatuur- en drukschommelingen en chemische restanten van de verbranding bevorderen de slijtage.

Hoe vaak moet u de bougies vervangen?

Ook als de bougies niet defect zijn: vervang ze idealiter regelmatig. De fabrikanten geven hiervoor onderhoudsintervallen op. Deze vindt u in het onderhoudsboekje van uw auto. De intervallen kunnen sterk variëren. Gangbare standaard bougies gaan ongeveer 20.000 tot 30.000 kilometer mee. Moderne voertuigen halen ook kilometerstanden tot 60.000 kilometer. Het is het beste om deze elementen van hoge kwaliteit te kopen. U kunt dan zelfs kilometerstanden tot 100.000 kilometer behalen. Dit doen bijvoorbeeld platina of iridium bougies.

Tip: De bougies zijn niet automatisch opgebruikt alleen omdat de door de fabrikant opgegeven kilometerstand is bereikt. Toch moet u ze vervangen als het interval is verstreken. Zo voorkomt u schade aan bijvoorbeeld de katalysator.

Wat brengt de vervanging?

Het vervangen van de bougies brengt in eerste instantie twee voordelen met zich mee:

– Ze repareren bestaande schade of ontstekingsfouten.
– U voorkomt de toenemende slijtage en de daaruit voortvloeiende schade.

Er is nog een ander effect: door de verwijderde ontstekingselektroden te onderzoeken, leert u meer over de oorzaken van slijtage. Dit maakt het mogelijk conclusies te trekken over andere problemen die zich kunnen voordoen. Zijn bijvoorbeeld de elektroden van de ontstekingselektroden verkoold? Dit kan een teken zijn van lekkende injectoren. Roetafzettingen duiden op te veel korte ritten. Is het plaatje van de bougie wit? In de meeste gevallen duidt dit op een optimaal afgestemde bougie.

Zo vervangt u de bougies

Voordat u de bougies vervangt, moet u het juiste model kiezen. De beste manier om dit te doen is door een bougieschema te gebruiken. Het geeft aan welke u voor elk automodel kunt gebruiken. Zo kiest u ze met de juiste warmtegraad. Ga dan als volgt te werk:

Stap 1: Schakel het contact van het voertuig uit. De motor moet koud zijn.
Stap 3: Trek de bougiestekkers of de stiftbobines los. Noteer welke plug bij welke cilinder hoort. Beter nog, label ze.
Stap 3: Draai ze los met een bougiesleutel. U moet ze er niet uitrukken. Kunnen ze er niet uit? Verwarm ze vervolgens met een heteluchtpistool.
4e stap: Plaats de nieuwe modellen. Draai ze aan.
Stap 5: Wis ten slotte het foutenlogboek.

Bougies vervangen: een overzicht van de kosten

De kosten zijn beheersbaar. Reken voor de normale versie tussen de 4 en 10 euro* per bougie. Is uw voertuig uitgerust met een krachtige motor? Dan wordt het vervangen van de bougies duurder. In dit geval kunnen kosten van 50 euro en meer (per bougie!) zeker uw deel zijn.

Hoeveel bougies u nodig heeft, hangt af van de geïnstalleerde motor. In elke cilinder zit minimaal één bougie. Bij een viercilindermotor moet u dus minimaal vier bougies vervangen, bij een achtcilinder minimaal acht. De exacte materiaalkosten zijn afhankelijk van welke motor er in uw auto zit. Reken voor een normale viercilindermotor op materiaalkosten van rond de 40 tot 60 euro.

Tip: Vervang altijd alle bougies. Dit geldt ook als alleen losse bougies versleten zijn. Ze moeten qua structuur identiek zijn en gelijkmatig verouderen. Ze hebben dus dezelfde calorische waarde.

De arbeidskosten komen bovenop de materiaalkosten. De monteur in de garage kan een eenvoudige vervanging aan een viercilinder vaak in slechts 30 minuten doen. De inspanning kan echter ook hoger zijn. Bijvoorbeeld als uw motor een groot aantal cilinders heeft of als ze moeilijk bereikbaar zijn.

Bij Motointegrator krijgt u naast hoogwaardige bougies van bekende fabrikanten (o.a. Bosch) ook het juiste gereedschap zoals bougiesleutels en momentsleutels. Bestel nu gemakkelijk online en bespaar garagekosten.

  • kosten berekend op basis marktprijzen per 20.12.2021