Hoe de symptomen van motorschade correct te interpreteren

0
401
motorschade
© GettyImages / SIphotography

Motorstoring is de boeman van elke bestuurder – en het einde van veel oudere gebruikte auto’s. Het is des te belangrijker om veelvoorkomende symptomen van motorschade te herkennen. Dit is de enige manier om ergere gevolgen te voorkomen. In deze blog leert u hoe u veelvoorkomende soorten schade correct interpreteert en met welke kosten u rekening moet houden.

Wat is motorschade?

Men spreekt altijd van motorschade als één van de gevoelige onderdelen van de motoreenheid defect is. Als u dan verder rijdt, raken andere onderdelen snel beschadigd. In het ergste geval kan een uitgesproken defect leiden tot een totaal economisch verlies. Een vervangende motor kost vele duizenden euro’s.

Toch hoeft motorschade niet altijd het ergste te betekenen. Soms is zelfs een kleine reparatie voldoende om het te repareren. Mits het vroeg gebeurt.

Symptomen van veelvoorkomende motorstoringen en wat ze betekenen

Veel symptomen helpen u om motorschade te herkennen. Het belangrijkste teken dat nooit mag worden genegeerd, is dat het controlelampje gaat branden. Daarnaast moet u ook letten op deze symptomen van motorschade:

  • Geluiden: ratelende geluiden duiden op problemen met de distributieketting. Een kloppend of ratelend geluid wijst op een vastzittende zuiger, verbogen kleppen of onvoldoende smering. Als u een bonkend geluid hoort, moet u de lagers controleren.
  • Uitlaat: Blauwe rook die uit de uitlaat komt betekent dat er olie in de motorruimte zit. Als de motor tegelijkertijd te snel draait, moet u stoppen met rijden – er bestaat een risico op total loss.
  • Residuen: Metaalresten of schaafsel in het oliecarter of in afgetapte olie zijn een waarschuwingsteken. Afhankelijk van de kleur kunnen lagerschade of losse metalen onderdelen verantwoordelijk zijn.
  • Rook uit de motorruimte: Er kan motorschade zijn. Het kan ook zijn dat er “slechts” problemen zijn met de koeling.
  • Prestaties: geen ontsteking of een terugval in prestaties zijn al een duidelijke indicatie dat de motor niet meer soepel loopt.

Het storingsgeheugen is een belangrijk hulpmiddel bij de diagnose. Hier vindt u dan vaak berichten die de betrokkenheid van onderdelen van de motorunit aankondigen. Ze hebben bijvoorbeeld invloed op de nokkenas- of krukassensor. Ze kunnen wijzen op een defecte tandriem.

Motorschade – wat te doen?

De eerste maatregel is duidelijk: als er tekenen van motorschade zijn, stop dan met rijden. Laat uw auto voor de zekerheid naar de dichtstbijzijnde werkplaats slepen en door een specialist laten controleren. Er zijn verschillende mogelijkheden om verder te gaan:

  • Is er nog geen gevolgschade? Het kan dan voldoende zijn om het betreffende onderdeel te repareren.
  • Is de motor zelf beschadigd? Dan moet duidelijk worden of een motorreparatie mogelijk is of dat er een vervangende motor of een nieuwe motor moet worden gebruikt.
  • Als alternatief kunt u ook proberen de auto met motorschade te verkopen. Als het voertuig zelf maar een lage restwaarde heeft, loont het vaak niet de moeite om de motorschade te repareren of te investeren in een nieuwe motor.
  • Als uw auto een volledige onderhoudsgeschiedenis heeft en nog niet te lang buiten de garantieperiode is geweest, kan het de moeite waard zijn om een ​​goodwill-aanvraag in te dienen bij de fabrikant.
  • U kunt proberen de motorschade te melden bij uw casco verzekering. Als het echter niet het gevolg is van een ongeval, is de kans kleiner dat de verzekeringsmaatschappij de kosten vergoedt.

Motorschade: Wat zijn de kosten?

De kosten veroorzaakt door motorschade zijn niet in algemene termen te kwantificeren. Als er slechts een kleine reparatie nodig is, kan een kostenbereik van 300 tot 1.000 euro voor de reparatie volledig voldoende zijn. Als de motor vervangen moet worden, wordt dat aanzienlijk duurder voor u. Reken tussen de 5.000 en 10.000 euro inclusief werktijd. Dat hangt ervan af of er een nieuwe of een gereviseerde motor wordt geplaatst. Maar ook van de werkplaats (gratis of geautoriseerde werkplaats), de benodigde tijd, de fabrikant van de auto en vele andere factoren.

Laat u door uw garage een offerte op maat maken en beslis dan of u de motorschade wilt laten repareren of wilt rondkijken naar een nieuwe auto. Wilt u de reparatie zelf uitvoeren? Onderdelen voor de motoraansturing en de cilinderkoppen bestelt u eenvoudig online bij Motointegrator.