Het verwijderen van hars van uw auto is eenvoudig – als u weet hoe u het moet doen

0
6442
Hars
© GettyImages / AndreasWeber

Hars op de auto is plakkerig en geeft lelijke vlekken, maar is met weinig moeite weer te verwijderen. In deze blog leest u hoe u met eenvoudige middelen hars van uw auto kunt verwijderen zonder de lak te beschadigen.

Wat is hars?

Hars wordt bijna uitsluitend door naaldbomen geproduceerd. Er zijn maar weinig loofbomen die ook boomsap produceren om te beschermen tegen insecten en om verwondingen af ​​te sluiten. De hars is een mengsel van veel verschillende ingrediënten. De belangrijkste stoffen in de hars zijn essentiële oliën en terpenen. Deze twee ingrediënten geven de harsen hun plakkerigheid en hun typische geur. Bijvoorbeeld met wierook of mirre. Natuurlijke boomhars wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt bij de vervaardiging van vernissen en verven, in de hechtlagen van verband of in kauwgom. De hars heeft dus een aantal eigenschappen die veel gebruikt worden. Op de carrosserie is het echter gewoon plakkerig en lelijk.

Is hars schadelijk voor autolak?

Nee, in tegenstelling tot bijtende vogelpoep is hars noch vers noch gedroogd schadelijk voor autolak. Althans niet voor moderne lak, zoals tegenwoordig wordt gebruikt voor het lakken van voertuigen. Oudere originele lakken uit de jaren ’40, ’50 en ’60 kunnen vlekken achterlaten als de hars langere tijd op de lak heeft ingewerkt. Ondanks de weerstand van moderne verven, moet u hars zo snel mogelijk verwijderen. Hoe eerder u de vlekken verwijdert, hoe minder inspanning er nodig is.

Hoe verwijdert u hars van de auto?

Er zijn verschillende manieren om met relatief weinig moeite hars van de lak of de cabriokap te verwijderen. Een eerste stap is om de verse hars te verwijderen met een houten spatel of de plastic rand van een ijskrabber. Als u met deze hulpmiddelen de harsvlek vroeg ontdekt, moet u de nog zachte hars voorzichtig zo ver mogelijk verwijderen. Daarna kunnen verschillende huismiddeltjes worden gebruikt om de resterende hars van de lak te verwijderen.

Hars verwijderen
© GettyImages / djparagon

Verwijder hars van de auto met huismiddeltjes

In elk huishouden zijn er één of zelfs meerdere middelen waarmee u boomsap relatief eenvoudig en zonder de lak te beschadigen kunt verwijderen. Bewezen huismiddeltjes voor het verwijderen van hars uit auto’s zijn:

Plantaardige oliën, margarine en boter

Deurslot ontdooier & ontdooispray

Alcohol en petroleumether

Hars verwijderen met vet of olie

Boomsap wordt opgelost door vet of olie en kunt u afwassen met een doek. Breng gewoon wat boter, margarine of een paar druppels plantaardige olie aan op de harsvlek. Verdeel het vet gelijkmatig en laat het een paar minuten staan. De losgemaakte laag kunt u vervolgens met een zachte doek verwijderen. Mogelijk moet u dit proces meerdere keren herhalen totdat de volledige harsvlek is verwijderd. Het maakt niet uit welke plantaardige olie u gebruikt. U kunt zonnebloemolie, lijnzaadolie, koolzaadolie of zelfs olijfolie nemen. De goedkoopste olie is goed genoeg voor het verwijderen van harsvlekken.

Verwijder hars van de auto met deurslotontdooier & ontdooispray

Deurslotontdooier en ontdooispray zijn ook bewezen middelen waarmee u zonder veel moeite boomsap van de autolak kunt verwijderen. Beide middelen bevatten alcohol. De alcohol lost de hars op, maar beschadigt de lak niet. U kunt de vlekken direct opspuiten en het middel een beetje laten inwerken. De hars kunt u vervolgens afwassen met een zachte doek en zonder veel druk. Mogelijk moet u het proces meerdere keren herhalen.

Spiritus en wasbenzine om hars te verwijderen

Wasbenzine is een universeel reinigingsmiddel. De verf wordt meestal niet aangetast door wasbenzine. Probeer uit voorzorg echter een verborgen plek om te zien of de verf is aangetast. Net als ontdooimiddelen voor deursloten en ontdooispray bevat spiritus alcohol. Meestal bestaat spiritus uit 96% alcohol, waardoor het een uitstekend oplosmiddel is voor boomsap. Breng spiritus of wasbenzine aan op een zachte doek en wrijf de doordrenkte doek licht over de harsvlek. Neem altijd een nieuwe plaats op de doek en breng opnieuw wat wasbenzine of spiritus aan. De doek neemt de hars op en de autolak is weer schoon.

Met de hier gepresenteerde huismiddeltjes kunt u in de meeste gevallen harsvlekken gemakkelijk van autolak verwijderen. Als, tegen de verwachting in, geen van de remedies helpt, kunt u speciale harsverwijderaars krijgen in speciaalzaken, die echter relatief duur zijn. U kunt ook harsvlekken van cabriokappen verwijderen met behulp van de voorgestelde methoden. Alle methoden zijn geschikt voor vinyl afdekkingen. Gebruik geen olie of vet voor stoffen bekledingen, omdat er vlekken kunnen achterblijven. Een ander probleem waar automobilisten wel eens last van hebben, is kleverige lindebloesem.

Hoe haalt u lindebloesem van uw auto?

Iedereen die in juni of juli zijn auto lang onder een lindeboom heeft geparkeerd, wanneer de verschillende soorten lindebomen in volle bloei staan, weet dat lindebloesems erg plakkerig zijn. Afhankelijk van de intensiteit van de bloesem is de auto binnen enkele uren bedekt met een bruinachtig, plakkerig tapijt van verwelkte lindebloesem.

De reden voor de plakkerigheid is de zogenaamde honingdauw. Dit is een uitscheidingsproduct van bladluizen dat veel suiker bevat en daardoor erg plakkerig is. Bladluizen voeden zich met het sap van de linde en scheiden de suiker uit. De lindebloesem en het plakkerige laagje dient u zo snel mogelijk te verwijderen. Het is niet de honingdauw zelf die schadelijk is voor de lak. De suikermassa is echter een felbegeerde voedselbron voor de roetzwam, die zich er razendsnel op vermenigvuldigt. Als de auto dan in de zon staat, kan de lak beschadigd raken door inbranden in de vlekken.

Hars
© GettyImages / Siglinde Fischer

Lindebloesem verwijderen met een stoomreiniger en een normale wasstraat

Afhankelijk van hoe lang de lindebloesems op de auto hebben gelegen en nog niet zijn opgedroogd, is een normale wasstraat voldoende om ze te verwijderen. Voorreiniging met een hogedruk- of stoomreiniger verwijdert het grofste vuil. Voordat u naar de dichtstbijzijnde wasstraat gaat, dient u de voorruit schoon te maken. Dit kan het beste met een vochtige doek. Volgens een advies van de ADAC mag u de ruitenwissers niet gebruiken op droge vlekken. De ruitenwissers zullen alleen het raam besmeren ondanks het gebruik van veel waswater. Als de lindebloesem is uitgedroogd, kan alleen een speciale reiniger van een speciaalzaak helpen. Ingedroogde vlekken kunt u eenvoudig wegvegen met bijvoorbeeld zogenaamde reinigingsklei. Als de vlekken eenmaal zijn ingebrand, zullen ze er altijd blijven. In dit geval zal ook geen lakpoets helpen.

Bescherm autolak tegen boomsap

Als u de lak van uw auto heeft bevrijd van het boomsap, dan dient u uw auto grondig te wassen in de wasstraat en daarna hardwax aan te brengen of te laten aanbrengen. Boomsap hecht niet goed op harde was en is veel gemakkelijker te verwijderen.