Het nieuwe EU-bandenlabel – betere vergelijkbaarheid

0
619
Bandenlabel

Op 1 mei 2021 treedt een nieuwe EU-bandenlabel in werking. Dit vervangt het EU-label dat sinds 2009 van kracht is en is bedoeld om het u gemakkelijker te maken om de belangrijkste indicatoren te vergelijken met relevante waarden bij het kopen van nieuwe banden.

In dit overzicht hebben we alles opgesteld wat u moet weten over het nieuwe bandenlabel, de regelgeving en de wijzigingen. De volgende keer dat u banden koopt een oogje in het zeil kunt houden.

 

Het EU-bandenlabel – dat is wat de verordening inhoudt

Goedgekeurd in mei vorig jaar, zal het nieuwe EU-bandenlabel met de omvangrijke aanduiding 2020/740 in werking treden op 1 mei 2021. De verordening is gewijd aan de etikettering van brandstofverbruik en andere belangrijke parameters voor banden. De verordening wijzigt een oudere verordening uit 2017 en heft een verordening uit 2009 volledig op. Dat klinkt ingewikkeld, maar in wezen is het heel simpel: alle banden krijgen in de toekomst een nieuw label. Ook de C1- en C2-banden voor personenauto’s en bestelbussen. De enige uitzondering is klasse C3 voor zware bedrijfsvoertuigen.

Aanleiding voor de verandering waren de overwegingen van de EU om een ​​beslissende verandering in het klimaat- en energiebeleid op gang te brengen en de CO2-uitstoot duurzaam te verminderen door de ontwikkeling van brandstofzuinige banden.

 

Wat verandert er in de toekomst voor u en voor bandenhandelaars?

De volgende keer dat u banden koopt, wordt het veel gemakkelijker en duidelijker om banden te vergelijken. In de toekomst moet het nieuwe bandenlabel duidelijk zichtbaar zijn op het verkooppunt, het moet digitaal toegankelijk zijn en desgewenst in gedrukte vorm beschikbaar worden gesteld.

Koopt u daarentegen uw banden online, dan vindt u in de toekomst de relevante informatie op een digitaal label.

Hetzelfde geldt wanneer een band bij de dealer wordt verkocht, zodat u ook bij het kopen van individuele banden – digitaal of analoog – toegang hebt tot een gegevensblad.

In de toekomst heeft u echter niet alleen een goed overzicht bij de dealer, maar ook in de reclame. In de toekomst moeten advertenties en ander voorlichtingsmateriaal worden voorzien van het juiste bandenlabel. Het simpelweg specificeren van de labelwaarden en klassen zal in de toekomst niet langer voldoende zijn. Uw voordeel: u kunt alle banden in één oogopslag gemakkelijk met elkaar vergelijken. Zelfs de vergelijking tussen advertenties en catalogi bij de dealer wordt een stuk eenvoudiger gemaakt en u kunt direct zien welke prestaties de banden in de toekomst zullen brengen. Dealers kunnen slecht presterende banden niet meer zo gemakkelijk verbergen en u kunt de labels direct met elkaar vergelijken.

In de toekomst moeten retailers er vooral voor zorgen dat de labels duidelijk zichtbaar zijn, hetzij op het loopvlak van de band zelf, hetzij op een identieke set banden.

bandenlabel
© GettyImages / EThamPhoto

Het nieuwe EU-bandenlabel in één oogopslag

Aan de hand van het vereenvoudigde bandenlabel laten we u zien hoe dit er concreet uitziet. Vanaf 1 mei ziet u de drie bandeigenschappen die door de EU zijn geclassificeerd snel en duidelijk op het bandenlabel, inclusief rolweerstand, remeigenschappen op nat wegdek en extern rolgeluid.

Rolweerstand en brandstofefficiëntie

De rolweerstand of de brandstofefficiëntie geeft de weerstand van de banden tijdens het rijden weer en geeft daarmee het percentage brandstof aan dat tijdens het rijden kan worden bespaard. De rolweerstand van de banden is verantwoordelijk voor ongeveer 20-30 procent van het brandstofverbruik tijdens het rijden, dus hier is een enorm besparingspotentieel.

Koopt u dus banden met een lagere rolweerstand, dan rijdt u met een hogere brandstofefficiëntie. Dat is goed voor u en het milieu. Duurdere banden met een lagere rolweerstand betalen zichzelf terug in gebruik.

De rolweerstand is onderverdeeld in klassen A-E, klasse D wordt nu voor het eerst toegekend.

In het geval van de klassen A t / m C is er niets veranderd ten opzichte van het oude label uit 2012. De oude E is nu categorie D en de categorieën F en G zijn gecombineerd om de nieuwe E te vormen.

Klasse A-banden bieden de laagste rolweerstandswaarde; vergeleken met de slechtste klasse E zou dit een brandstofbesparing opleveren van ongeveer 7,5%. Voertuigspecifieke factoren spelen ook hiereen rol, maar afhankelijk van de auto kunt u zo’n 0,5 liter per 100 kilometer besparen.

Natuurlijk is er ook de kleuroriëntatie van groen A naar rood E.

 

Remmen op nat wegdek

Ook de remeigenschappen op nat wegdek van banden worden door de klasse A-E op dezelfde manier geclassificeerd als de A-E klasse voor rolweerstand.

Ook hier is de schaal geharmoniseerd en is klasse D nu bezet. In plaats van de vorige indeling in A-C en E-F, strekt de schaal zich nu uit van A-E. In principe voldoen alle banden die in de EU worden verkocht aan de minimumvereisten voor remgedrag op nat wegdek. Maar dit kan aanzienlijk worden verbeterd. Kwaliteitsklasse A-banden hebben de kortste remweg in natte omstandigheden, klasse E-banden de langste.

Hoeveel dit in de praktijk verschilt, hangt af van de mate van natheid, voertuig en snelheid. Dit aspect is natuurlijk cruciaal voor uw veiligheid.

 

De nieuwe geluidsklassen

Op het eerste gezicht is er ook iets veranderd met de weergave van de geluidsklassen. In plaats van de drie geluidsgolven kunt u nu hier de geluidsklasse A-C aflezen. Het aantal geluidsgolven is niet meer bepalend, maar dient alleen om het geluidsniveau in beeld te brengen.

In plaats daarvan kunt u het absolute volume in dB en de geluidsklasse eronder aflezen.

 

Verdere pictogrammen

Naast de geluidsklasse zijn er nieuwe pictogrammen voor sneeuw (3PMSF) en een ijslogo voor banden van klasse C1.

banden
© GettyImages / Milan Krasula

De QR-code

In de rechterbovenhoek van het bandenlabel vindt u ook een QR-code. Deze kunt u scannen met uw smartphone en zo direct naar de bandtypeherkenning gaat en een link naar de EU-productdatabase ontvangt.

 

Bandenlabel: de interactie van de verschillende parameters

Als u op zoek bent naar de beste banden, zult u snel merken dat het moeilijk is om banden te vinden die in elke klasse goed presteren. Dit hangt samen met de interactie van de verschillende eigenschappen.

Banden met een lagere rolweerstand hebben daardoor slechtere remprestaties op nat wegdek. En banden met betere remeigenschappen op nat wegdek hebben een nadelig effect op het externe rolgeluid.

De EU-bandenlabelverordening verplicht bandenfabrikanten ook expliciet om alle parameters te optimaliseren.

 

Bandenlabel: Waar moet u als consument nog meer op letten?

De vereenvoudiging door de nieuwe EU-bandenlabelverordening zou voor u op de voorgrond moeten staan, maar als voertuigbestuurder bent u natuurlijk zelf nog steeds de baas. De labelwaarden werden behaald onder laboratoriumomstandigheden. Maar ook u kunt uw brandstofverbruik verminderen door zuinig te rijden en uw veiligheid in het wegverkeer hangt natuurlijk ook af van uw rijstijl.

Een essentieel criterium om de prestaties van uw banden op peil te houden, is bijvoorbeeld het op peil houden van de bandenspanning en deze regelmatig controleren. Dit is de enige manier om brandstofefficiëntie en grip op nat wegdek te garanderen. U moet ook weten dat het huidige EU-bandenlabel ook in deze vorm beschikbaar is voor winterbanden.

Als eindklant heeft u met het nieuwe bandenlabel geen nieuwe verplichtingen. Bovenal is het vermogen om meer te weten te komen over nieuwe banden voor u verbeterd. Sinds 2012 is het bandenlabel is verplicht en vanaf 1 mei wordt het vereenvoudigd en ook digitaal beschikbaar. Het nieuwe label is net zo duidelijk en ongecompliceerd als de energie-efficiëntie van lichtbronnen.

Het nieuwe label is bedoeld om ervoor te zorgen dat reclame duidelijk communiceert hoe banden zich gedragen met betrekking tot de belangrijkste parameters. Hierdoor kunnen klanten in de toekomst betere beslissingen nemen en van de dealer zien wat ze van een band kunnen verwachten.