Fietsendrager voor op de trekhaak: hier moet u op letten

0
322
Fietsendrager
© GettyImages / SimonSkafar

Met de fiets bergen beklimmen of meren omcirkelen – met een fietsendrager voor op de trekhaak wordt deze vrijetijdsdroom werkelijkheid. Eenmaal gemonteerd, bevestig u uw fiets eenvoudig op de drager en kunt u direct aan de slag. Hier leest u waar u op moet letten bij het kiezen van een fietsendrager voor op de trekhaak en hoe u de verticale belasting correct berekent.

Fietsendrager voor op de trekhaak: zo bevestigt u hem

Zoals de naam al doet vermoeden, monteert u zo’n fietsendrager direct op de trekhaak. Hij heeft een speciale houder waarmee hij over de haak wordt getrokken en zo wordt vastgezet.

Een fietsendrager voor op de trekhaak heeft echter één groot nadeel: u kunt de kofferbak niet meer openen. Wilt u dit gemis voorkomen, investeer dan in een opvouwbare fietsendrager op de trekhaak. Deze kan worden ontgrendeld en zelfs weggekanteld van de auto met de fietsen erop. Zo kunt u ook onderweg gemakkelijk bij de kofferbak. Opvouwbare fietsendragers voor op de trekhaak zijn ook wat duurder dan de conventionele uitvoering.

Waar moet u op letten bij het winkelen?

Voordat u een fietsendrager voor op de trekhaak kiest, dient u vooral op deze criteria te letten:

  • Controleer de verticale belasting van uw voertuig. Dit is vooral belangrijk als u e-bikes of meerdere fietsen wilt vervoeren met een fietsendrager op de trekhaak.
  • Let op het keurmerk van de fietsendrager.
  • Controleer in hoeverre de fabrikant uitbreidingsmogelijkheden biedt. U kunt eenvoudig uitbreiden met extra montagerails als u een fietstocht met vrienden plant.
  • Controleer of de wielbasis van uw fiets op de drager past, namelijk: of de drager breed genoeg is.
  • Brede banden kunnen ook een probleem zijn bij standaard fietsenrekken. Controleer of de rails breed genoeg zijn.
  • Zoek ook naar duurzame, roestvrije materialen.

Wat betekent de draaglast?

Een fietsendrager brengt met zo’n 12 tot 25 kilogram al een behoorlijk gewicht met zich mee. Daarbij komt nog het gewicht van de gemonteerde fietsen. E-bikes op accu’s wegen tussen de 15 en 28 kilogram, terwijl normale fietsen voor volwassenen tussen de 8 en 18 kilogram wegen.

Vooral als u meerdere fietsen wilt vervoeren, kan de toegestane verticale belasting van uw trekhaak snel worden overschreden. Ga als volgt te werk om de oplegdruk te controleren:

  1. Stap 1: Controleer de verticale belasting van uw trekhaak in het instructieboekje van de auto.
  2. Stap 1: Trek het gewicht van de fietsendrager af van de opgegeven kogeldruk.
  3. Stap 1: De te vervoeren fietsen mogen het resterende gewicht niet overschrijden.

Voorbeeld: Voor uw auto is een trekhaakbelasting van 52 kilogram gespecificeerd. Uw fietsendrager weegt 17 kilogram en u wilt twee e-bikes vervoeren van respectievelijk 18 en 21 kilogram. Alles bij elkaar weegt (17 + 18 + 21 =) 56 kilogram en overschrijdt daarmee de verticale belasting.

Tip : Als de verticale belasting wordt overschreden, kunt u, vooral bij e-bikes, het totale gewicht eenvoudig verminderen door de accu te verwijderen en in de auto te vervoeren.

Hoeveel fietsen op een fietsendrager op de trekhaak?

Vooral gezinnen staan ​​vaak voor de uitdaging om meerdere fietsen mee te nemen op vakantie. De meeste fietsendragers voor op de trekhaak zijn echter ontworpen voor twee fietsenVeel systemen kunnen worden uitgebreid voor een derde of zelfs vierde fiets door extra rails toe te voegen. En er zijn ook modellen op de markt die vanaf het begin zijn ontworpen voor vijf tweewielers. Houd echter altijd de verticale belasting in de gaten. Als u bij een verkeerscontrole wordt betrapt met een te hoge kogeldruk, kunt u een boete krijgen die kan oplopen van 140 tot 470 euro.

Bent u op zoek naar de perfecte fietsendrager voor op de trekhaak ? Ontdek talrijke modellen van merkfabrikanten online bij Motointegrator.