Krassen in de autolak – verwijderen met krasverwijderaar

0
297
Krasverwijderaar
© GettyImages / Julia Cherkasova

Een kras in de autolak ontstaat snel en blijft vaak onopgemerkt. Gelukkig kunt u de lelijke plek bijwerken. Vul de aangetaste delen van het lakwerk in met een krasverwijderaar en herstel de originele onberispelijke look. In dit artikel leest u hoe het werkt, welke producten u kunt gebruiken en welke alternatieven er zijn.

Hoe werkt de krasverwijderaar?

Een autokrasverwijderaar is een verzorgingsproduct waarmee u fijne, oppervlakkige krasjes kunt verwijderen. Het werkt vergelijkbaar met een polijstpasta. U polijst het oppervlak met de meestal meegeleverde poetsdoek en de remover. Het kan zijn dat de lak er achteraf niet fris uit de fabriek uitziet. Als u het goed doet, zijn de krassen na het werk echter alleen met het blote oog zichtbaar als u heel goed kijkt.

Er zijn twee soorten krasverwijderaars:

  • Tweefasige producten: Tweefasige krasverwijderaars vereisen twee werkstappen. Eerst polijst u het aangetaste gebied met het polijstmiddel. Breng vervolgens de finish aan die bij het product wordt geleverd.
  • Eénfase producten: One-Stage Car Scratch Remover wordt geleverd met de afwerking inbegrepen. Het enige wat u hoeft te doen is één enkel product aanbrengen.

Krassen in de autolak verwijderen: Hoe goed te werken met een verwijderaar

De belangrijkste opmerking eerst: werk altijd strikt volgens de instructies op de verpakking en zorg ervoor dat u zich aan de optimale hoeveelheid houdt. Te weinig van het product geeft geen bevredigend resultaat. In het ergste geval kan te veel polijstmiddel de lak beschadigen.

Afhankelijk van het product werkt het verwijderen van krassen meestal als volgt:

  1. Bereid het oppervlak voor. Afhankelijk van de diepte van de kras kan het nodig zijn om ze een beetje op te schuren, maar niet tot op de grondlaag. Het oppervlak moet schoon en vrij van resten zijn.
  2. Breng de polijstpasta aan op het bekraste gebied.
  3. Polijst in de pasta met hoge druk. Zorg ervoor dat u de meegeleverde doek gebruikt of een doek die wordt aanbevolen door de fabrikant. Afhankelijk van het product mag u niet langer dan een minuut poetsen of totdat de krassen niet meer zichtbaar zijn.
  4. Als het een tweefasig product is, breng dan de afwerking aan met een schone doek.
  5. Veeg ten slotte eventuele resten van het polijstproces weg met een doek.

Verwijdert een krasverwijderaar alle soorten krassen?

Oppervlakkige krassen, zoals veroorzaakt door struiken of een bezoek aan een wasstraat, kunnen worden verwijderd met de meest gangbare autokrasverwijderaars. Hoe dieper de krassen, hoe groter de kans dat de producten het niet goed doen. Als de primer al beschadigd is, heeft een krasverwijderaar meestal geen zin. In dit geval moet u eerst de lak opnieuw opbouwen. Daarna kunt u de overgangen weer gladstrijken met een krasverwijderaar.

De krasverwijderaar werkt niet – wat nu?

Als de krasverwijderaar niet werkt, merkt u dat snel. Ondanks al het polijsten verandert de kras niet noemenswaardig. Als u de kras wilt laten verwijderen, hoeft u niet meteen langs een spuiterij. Neem in plaats daarvan contact op met een gespecialiseerde partner van Smart Repair bij u in de buurt. Met dit speciale proces kunnen zelfs met een klein budget krassen en kleine deukjes worden verwijderd. Voor kleinere klussen liggen de kosten meestal tussen de 30 en 80 euro en zijn dus best betaalbaar.

U kunt reparatie- en beschermingsproducten voor uw auto online bestellen bij Motointegrator tegen lage prijzen – ontdek ze nu.