E10 – is de milieuvriendelijke brandstof schadelijk voor mijn auto?

0
1086
E10
© GettyImages / deepblue4you

Sinds 2019 kunnen automobilisten E10 tanken. De bedenkingen tegen de biobrandstof blijven echter groot. Hier vindt u alles wat u moet weten over E10.

Wat is E10?

E10 is een zogenaamde biobrandstof. De “E” staat voor ethanol. De “10” staat voor de hoeveelheid ethanol die aan de brandstof is toegevoegd. In dit geval, 10 %. De basis is normale superbenzine met 95 octaan. E10 is te herkennen aan de ronde witte sticker met de tekst ‘E10’ op het vulpistool. De naam Euro 95 blijft gewoon. De 10 % bio-ethanol is bedoeld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Welke auto’s kunt u bijtanken?

In principe kunt u alle auto’s die in 2012 of later zijn gebouwd, met E10 vullen. Volgens informatie van het Bondsministerie van Verkeer bedraagt het marktaandeel van deze voertuigen momenteel ongeveer 90 %. Als u een voertuig bezit dat vanaf 2012 is verkocht, kunt u ervan uitgaan dat u zonder problemen E10 kunt tanken. Dit geldt echter alleen voor voertuigen die zijn ontwikkeld en verkocht voor de Europese markt. Voor ingevoerde voertuigen uit niet-Europese landen moet u van tevoren nagaan of u E10 kunt tanken. Dit is niet het geval voor alle modellen.

Welke auto’s mogen niet E-10 tanken?

U kunt geen E10 tanken in sommige voertuigen die vóór 2010 zijn gebouwd en geregistreerd. Het gaat bijvoorbeeld om diverse Audi A2- en A3-modellen en individuele A4-modellen die vóór mei 2008 zijn gebouwd. BMW zegt dat alle voertuigen op biobrandstof kunnen rijden. Voorwaarde is wel dat het octaangehalte geschikt is voor de motor in kwestie. Bij Mercedes bijvoorbeeld mogen alle modellen die niet vanaf de fabriek met een geregelde driewegkatalysator waren uitgerust, niet met E10 worden gevoed. Oudere carburatormodellen van Mercedes-Benz kunt u evenmin met E10 vullen. Dit geldt in het algemeen voor alle Mercedes-Benz voertuigen ouder dan 25 jaar.

Bij Opel gaat het alleen om modellen met de 2.2 motor met directe inspuiting. Diverse VW-modellen van de series Lupo, Polo, Golf, Bora en Touran met FSI-motoren uit de jaren 2000 tot 2004 mogen niet met E10 worden gevoed. Vrijwel alle autofabrikanten houden lijsten bij van voertuigen die niet geschikt zijn voor het tanken met E10. Aangezien het vaak slechts om afzonderlijke modellen gaat, is het de moeite waard om zo nodig bij de fabrikant of de dealer navraag te doen.

Waar staat of uw auto op E10 kan rijden?

In de handleiding van uw auto kunt u lezen of hij op E10 kan rijden. Bij de meeste voertuigen vindt u deze informatie aan de binnenkant van de tankvulklep. Als u niet vindt wat u zoekt, kan uw dealer u meestal wel helpen. Het is ook mogelijk contact op te nemen met de fabrikant. Bij https://www.e10check.nl/ kunt u nagaan of uw auto op E10 kan rijden. De lijst dateert van 2011, dus deze lijst is nuttig als u een voertuig van een ouder modeljaar bezit.

Wat gebeurt er als u E10 tankt?

Als uw voertuig is goedgekeurd om op E10 te rijden, zal er niets gebeuren. Met de meeste moderne motorvoertuigen kunt u zonder problemen E10 tanken en zult u geen verschil merken. Wijzigingen aan de motorinstellingen zijn niet nodig. De iets lagere energiedichtheid van de biobrandstof en het iets andere ontstekingsgedrag als gevolg van het alcoholgehalte worden gecompenseerd door het motormanagementsysteem. U zult misschien merken dat na het tanken van E10, het bereik iets lager is. Het bereik wordt echter slechts met een laag percentage van één cijfer verminderd.

Is het schadelijk voor mijn auto?

Als uw auto door de fabrikant is goedgekeurd om op E10 te rijden, hoeft u niet bang te zijn voor schade. Er is tot dusver geen schade gemeld die aan de biobrandstof kan worden toegeschreven. In vergelijking met andere landen is ook het bijmengen van maximaal 10 % ethanol in benzine vrij laag. In de Verenigde Staten is een bijmenging tot 15% gebruikelijk. En in Brazilië wordt tot 25 % bio-ethanol aan benzine toegevoegd. Het is niet ongebruikelijk dat Braziliaanse chauffeurs pure ethanol tanken. Tot nu toe heeft dit nog geen motorschade veroorzaakt.

Bij oudere voertuigen kan echter schade aan de motor en het injectie- of carburatorsysteem ontstaan. De reden hiervoor zijn de enigszins verschillende chemisch-fysische eigenschappen van alcohol. Onbeschermd aluminium kan onder bepaalde omstandigheden corroderen wanneer het in contact komt met ethanol. In moderne voertuigen zijn deze potentieel kwetsbare aluminiumonderdelen vervangen door onderdelen van andere materialen, zoals roestvrij staal.

Wat is beter E10 of Super 95?

Als u iets meer motorvermogen en iets minder verbruik wilt, dan is de Super 95 de beste keuze. Als u wat milieuvriendelijker wilt rijden, dan is E10 aan te bevelen. In vergelijking met benzine is de energie-inhoud van ethanol ongeveer een derde lager. Anderzijds wordt de uitstoot van broeikasgassen met 10% verminderd. Bij de verbranding van alcohol komt slechts evenveel CO2 vrij als de planten, waaruit de alcohol wordt geproduceerd, tijdens hun groei uit de lucht hebben opgenomen. Het is economisch zinvol E10 te tanken vanaf een prijsverschil van ongeveer 3 cent per liter in vergelijking met Super 95.

Waarom is E10 goedkoper dan Super?

Toen het in 2019 werd geïntroduceerd, was E10 ongeveer 5 cent goedkoper dan gewone superbenzine. Vandaag is de biobrandstof aanzienlijk goedkoper omdat de petroleumindustrie verplicht is de CO2-uitstoot van haar brandstoffen te verminderen. De lagere prijs is bedoeld om meer automobilisten aan te moedigen biobrandstof te tanken.

Aan het eind van het jaar is E10 aanzienlijk goedkoper geworden om de doelstelling van vermindering van de CO2-uitstoot in 2020 te bereiken. Indien deze doelstelling niet wordt gehaald, zullen de minerale-oliebedrijven boetes moeten betalen. Maar dit lukt niet vanwege de nog steeds grote scepsis over de nieuwe brandstof. Slechts ongeveer 15 % van alle automobilisten die E 10 zouden kunnen tanken, doet dat ook daadwerkelijk. Het marktaandeel van Super 95 en de premium brandstoffen bedraagt daarentegen meer dan 80 %. Naar verluidt berekenen de minerale-oliemaatschappijen de prijsverlaging voor biobrandstof door aan hun andere benzinesoorten.

Is E10 geschikt voor de standkachel van uw auto?

De meeste parkeerverwarmers kunnen zonder problemen met E10 worden gebruikt. Als de standkachel in de fabriek is geïnstalleerd, is de voertuigfabrikant verantwoordelijk. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u het altijd vragen. De toonaangevende fabrikanten, Webasto en Eberspächer, hebben de afgelopen jaren hun op benzine lopende parkeerverwarmers getest op compatibiliteit met de biobrandstof. Van de meeste onafhankelijke Webasto verwarmers is bevestigd dat ze compatibel zijn. Eberspächer zegt dat de originele accessoires voor hun kachels, evenals de brandstofpompen, zonder problemen met E10 kunnen worden gebruikt wanneer zij volgens de voorschriften zijn geïnstalleerd.

Bron: https://www.e10check.nl/