Defect dubbelmassavliegwiel: symptomen, reparaties en kosten

0
1218
Dubbelmassavliegwiel
© GettyImages / RossHelen

Trilt uw koppelingspedaal verdacht? Dan is misschien het dubbelmassa vliegwiel defect en kan het zijn functie niet meer vervullen. Maar de diagnose is moeilijk. In deze blog leert u hoe u het dubbelmassavliegwiel controleert en repareert en of u bij een defect verder kunt rijden.

Functie van het dubbelmassavliegwiel

Eenvoudig gezegd wordt het vliegwiel met twee massa’s gebruikt om de trillingen die optreden bij elke koppelingsbediening uit te balanceren. Als verdere ontwikkeling van het klassieke vliegwiel is het gebaseerd op een primair en een secundair vliegwiel. Een torsietrillingsdemper verbindt beide en zorgt voor de dempende werking. Zonder een dubbelmassavliegwiel zou de motor ratelende geluiden maken of zelfs brullen wanneer de koppeling wordt in- en uitgeschakeld. Dit wordt geminimaliseerd door het onderdeel te gebruiken.

Het onderdeel kan in principe een autoleven lang meegaan. De typische levensduur van het tweemassavliegwiel is ongeveer 180.000 tot 200.000 kilometer. Het kan echter aanzienlijk worden verminderd als bepaalde factoren aanwezig zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een chiptuning is uitgevoerd, omdat dit het gedrag van de motor beïnvloedt. Maar ook het regelmatig trekken van zware aanhangwagenladingen of het schokkerig intrappen van de koppeling kan de levensduur verkorten.

Dubbelmassavliegwiel controleren: veelvoorkomende symptomen

Als het dubbelmassavliegwiel defect is, wordt dit vaak weerspiegeld in de volgende symptomen:

  • trillend koppelingspedaal
  • rommelend, ratelend of bonkend geluid wanneer de motor draait
  • ruw draaiende motor

De uitdaging: dezelfde geluiden kunnen ook worden veroorzaakt door een beschadigde versnellingsbak. Dit maakt het moeilijk om duidelijk het tweedelig vliegwiel als oorzaak aan te wijzen. Daarnaast verdwijnen de geluiden bij veel voertuigen weer zodra de auto in het hogere snelheidsbereik rijdt.

Als u een defect aan het dubbelmassavliegwiel vermoedt, kunt u voorlopig gewoon doorrijden. Bezoek echter zo snel mogelijk een werkplaats om het te laten controleren en repareren. In het ergste geval kunnen door de sterkere trillingen delen van het tweemassavliegwiel losraken en de versnellingsbak beschadigen.

Dubbelmassavliegwiel repareren: kan het?

Het is meestal niet mogelijk om het tweedelig vliegwiel te repareren. U dient deze altijd te vervangen door een nieuw onderdeel. Het gebruik van een gebruikt reserveonderdeel wordt niet aanbevolen. Net als bij uw huidige defecte vliegwiel is aan de buitenkant niet te zien of het in orde is. In het ergste geval kunt u van kwaad tot erger gaan en de reparatiekosten dubbel betalen.

De werkplaats raadt vaak aan om ook de koppeling te vervangen, als dit gezien de gebruikelijke levensduur toch binnenkort zou moeten gebeuren. Die staat er pal naast en is goed bereikbaar tijdens de reparatiewerkzaamheden.

Tweemassavliegwiel vervangen: een overzicht van kosten en moeite

Zelfs de materiaalkosten van het tweemassavliegwiel variëren aanzienlijk, afhankelijk van de fabrikant en het automodel. Gemiddeld zijn ze meestal rond de 250 tot 400 euro*. Maar er zijn ook uitschieters met kosten tot 800 euro*. Indien nodig kunnen de materiaalkosten voor de koppeling worden toegevoegd. Deze liggen rond de 150 tot 400 euro*. Voor veel voertuigen zijn er koppelingssets met dubbelmassavliegwiel, zodat beide reparaties voordelig kunnen worden gecombineerd.

Daarbij komt nog de werkdruk. Helaas is het vervangen van het dubbelmassavliegwiel erg tijdrovend omdat de versnellingsbak gedemonteerd moet worden. Afhankelijk van het ontwerp van het voertuig is de inspanning tussen de vijf en acht uur. Bij een uurtarief van 100 euro ontstaan ​​de volgende kosten voor het vervangen van het dubbelmassavliegwiel:

Kosten*
Materiaalkosten tweedelig vliegwiel250 tot 800 euro
Materiaalkosten koppeling150 tot 400 euro
Werktijd (5 – 8 uur à 100 euro)500 tot 800 euro
Totale prijs900 tot 2.000 euro*

Heeft u een nieuw tweedelig vliegwiel of een complete koppelingsset met vliegwiel nodig? Bij Motointegrator vindt u zeker wat u zoekt.