De laatste “vieroog” in de voorlaatste T van mercedes

0
245
Mercedes

Het T-model van de E-Klasse, al decennia lang een iconisch taxi-spaceglider van hele generaties en altijd “de laatste echte Mercedes”, zal er binnenkort niet meer zijn. In het volgende decennium zal de lichaamsvorm, die niet alleen in Duitsland populair is, verdwijnen. Maar ze bestaan ​​nog steeds, de robuuste allrounders zonder SUV-look. We hebben een blik geworpen op een vrijwel storingsvrije benzinemotor, de laatste “vieroog” – een echte Mercedes?

Mercedes

 

Afscheid nemen

Bijna geen enkele andere klassieke fangemeenschap heeft meer merkverdedigers dan Mercedes-Benz. Als u rondvraagt ​​op de forums of fans vraagt, is de 123-serie een onbetwiste klassieker die u meeneemt naar de uiteinden van de aarde. Zijn opvolger, de W 124, wordt ook beschouwd als een ascetisch eenvoudig meesterwerk met vrijwel geen gebreken. Dus de legendes. Alles daarna heet schroot, de 210-serie wordt sowieso geplaagd door roestproblemen (de eerste “vier ogen”) en de opvolger 211 wordt niet eens genoemd omdat die al vol zit met elektronica.

Mercedes
Meer stationwagen is bijna onmogelijk.

Misschien loont het in 2022 om eens objectief verder te kijken dan de sterrensoep. Wat de “laatste echte Mercedes” is, verandert sowieso elke 8 jaar. Een goed onderhouden W 210 is technisch volwassen en uiterst gemakkelijk te besturen. De stationwagenversie van de 211-serie (bij Mercedes-Benz heten de stationwagens “T-model”) is ondanks de kwetsbare niveauregeling met luchtveren enorm groot en een onberispelijke held in het dagelijks leven. En de tot 2016 gebouwde 212-serie, het laatste E-Klasse-model met de vier ‘ogen’ die eigenlijk typerend zijn voor het merk, heeft van al het goede iets gezien.

Mercedes
Binnenkomst in het ruimtezweefvliegtuig.

Een (bijna) foutloze carrosserie

Iedereen die ooit in een E-Klasse heeft gereden, kent zijn kwaliteiten op lange afstanden. De hogere middenklasse wordt gekenmerkt door een bijna verspillende hoeveelheid ruimte, goede inkapseling en afwerking en in nieuwere series ook door innovatieve passieve en actieve veiligheidsassistenten. Onze 200 E “Blue Efficiency” is geen uitzondering. Na iets meer dan 160.000 kilometer zijn er geen serieuze roestplekken op de 10 jaar oude stationwagen. Alleen de drager van de multi-link achteras kan brutaal doorroesten, maar deze wordt bij een Mercedes-Benz dealer bij professioneel bewijs alsnog vervangen als gebaar van goede wil. Dat geldt overigens ook voor de C-Klasse.

Mercedes
Ook het interieur van de 212-serie is door en door tijdloos en individueel.

Er komt iets in!

In het interieur van een 212 vinden trouwe Mercedes-rijders alles waar ze het verwachten. Hoogwaardige, goed gemaakte materialen omringen u, optioneel met echt hout, dat er meer nep uitziet dan welk geverfd Koreaans plastic dan ook. Dat is een kwestie van smaak. Als de deur dichtslaat, krijgt u meteen dat “trotse”-gevoel. Dat is een goed gevoel, zowel voor u als voor uw dierbaren, groot en klein. Geen vervelende eenarmige ruitenwisser krast op de voorruit, maar een tweezone-airconditioningsysteem waaiert aangenaam uit. De stoelverwarming verwarmt zelfs de herfstkoude bodem op stoffen stoelen en het optionele COMAND-systeem kan na enige gewenning eenvoudig worden bediend via het bedieningswiel op de middenconsole.

Mercedes
Alles in beeld, zonder franje.

Wat aan boord is naast de royale standaarduitrusting wordt mede bepaald door de varianten “Elegance” en “Avantgarde”, die kunnen worden uitgebreid met een exclusief pakket, een sportpakket of een AMG-kit. De beschikbare ruimte is in alle varianten gelijk; in de stationwagen is, afhankelijk van de stand van de stoel, 700 liter tot 1200 liter opbergruimte. Dat is al bijzonder.

Mercedes
De E-Klasse Estate is altijd gezinsvriendelijk geweest.

Groot, zwaar en geen spaarwonder

Wat u denkt van downsizing, aerodynamische verbeteringen en andere brandstofbesparende maatregelen is aan u. In de bijna twee ton wegende Mercedes-Benz wordt de 1,8 liter viercilinder plus antieke 5-traps automaat eigenlijk overdonderd, wat ook tot uiting komt in het brandstofverbruik. Ondanks BlueEfficiency, een pakket aan maatregelen met veel optimalisaties voor meer efficiëntie, is minder dan 8 liter Super E10 alleen mogelijk op lange crosscountryritten met 100 km/u. De diesels zijn iets beter, maar voldoen pas vanaf eind 2013 aan de Euro 6-norm. Hallo milieuzone. Een cruiseschip of een Airbus Beluga verbruikt veel meer – en er gaat bijna evenveel in.

auto-
Ruimte en veiligheid voor groot en klein.

Kwetsbaarheden

Laten we het bij de motoren houden, er zijn hier eigenlijk geen serieuze tekortkomingen. De distributiekettingen mogen geen geluid maken bij zowel benzine- als dieselmotoren. Hun conditie en of ze langer zijn geworden, kan worden gemeten door een gespecialiseerd bedrijf. Af en toe zijn er problemen met een EGR. De machines gaan van archaïsche vijf versnellingen (tot 2011, maar onbreekbaar) via zes niveaus naar de huidige machines met 7 of 9 niveaus. Als ze regelmatig worden doorgespoeld, gaan ze langer mee dan de hele auto.

reparatie
Geen raketmotor, maar ook geen diva.

Bij ons model is de as van de COMAND-controller doorgebroken. Het plastic onderdeel is ook verkrijgbaar in aluminium, en met een kleine tutorial kunt u het zelf vervangen. Na een hoge kilometerstand melden hier en daar een paar sensoren onjuiste waarden die waarschuwingslampjes activeren. Dit is bekend van alle nieuwere E-Klasses. Maar dat is het ongeveer.

Als u meer ruimte nodig heeft, moet u een stacaravan kopen.
Auto

Locatie van reserveonderdelen

De 212-serie is nog nieuw genoeg om elk reserveonderdeel tegen hoge kosten rechtstreeks van de fabrikant of als accessoire tegen lagere kosten te kunnen krijgen. Meestal heeft u nieuwe voelsprieten of sensoren nodig, grotere reparaties door slijtage hebben alleen een hoge kilometerstand en zijn te voorzien in het elektronische chequeboek. Wie zo’n ruimtezweefvliegtuig koopt als gezins- of lifestylecombinatie doet er ook goed aan een leesapparaat te hebben of te kopen. Veel kleine fouten worden elektronisch geregistreerd en het foutengeheugen maakt het gemakkelijker om de oorzaak te vinden. Remmen, adaptieve schokdempers en chassisonderdelen zijn allemaal gemakkelijk te verkrijgen.

voertuig
Grote mond – veel erachter.

Conclusie:

Een E-Klasse van de 212-serie is niet meer te vergelijken met de veteranen van het merk, die in veel landen nog steeds in het dagelijks leven worden gebruikt. Om dit geavanceerde voertuig gedurende vele jaren te verplaatsen, heeft u een beetje schroevendraaiervaardigheden, een uitleesapparaat en geld nodig. Aan de andere kant rijden 10 jaar oude, goed onderhouden modellen als nieuwe auto’s en doen ze hun werk betrouwbaar. Het comfort en de ruimte zijn legendarisch, en er zijn de eerste visionairs op de fora die spreken van de “laatste echte Mercedes”. Zoals gewoonlijk.

Mercedes-Benz
Nog steeds een comfortabele eigentijdse vandaag.

Mercedes-Benz

  • Bouwjaar: 2009-2016
  • Carrosserie: sedan, coupé, T-model
  • Motor: 1.8 liter viercilinder-in-lijn
  • Vermogen (pk): 184 bij 5.250 1/s
  • Transmissie: 5G-Tronic
  • Topsnelheid: 225 km/u
  • Leeggewicht : 1920 kg
  • Prijzen 2022 : €10.000 – €20.000