De autoradio vervangen – tips voor het installeren van een nieuwe autoradio

0
9149
Autoradio
© GettyImages / gaspr13

Een nieuwe autoradio biedt veel gemak en functies die de meeste oude radio’s niet meer kunnen bijhouden. In deze handleiding leest u hoe u eenvoudig zelf uw autoradio verwisselt en waar u op moet letten.

Hoe verwisselt u een autoradio?

Het wisselen van de radio gebeurt meestal in een paar eenvoudige stappen. Voordat u begint met het verwijderen van de oude radio, moet u de batterij loskoppelen. U kunt dan de buitenste afdekking van de radio verwijderen. Het deksel is meestal alleen bevestigd en kan relatief eenvoudig worden opgetild, eventueel met behulp van een schroevendraaier. Om de oude radio uit de sleuf te kunnen trekken, heeft u speciale zogenaamde release pins nodig. Meestal worden deze tools bij de radio geleverd. Deze twee slanke gereedschappen worden rechts en links naast de radio in de daarvoor bestemde sleuven geschoven. Hierdoor komt de radio vrij en glijdt hij uit de klemmen die hem op zijn plaats houden.


U kunt dan de radio uit de sleuf trekken. Om te voorkomen dat de connectoren aan de achterkant voortijdig losraken, dient u langzaam aan de radio te trekken. Als je de radio helemaal naar buiten hebt getrokken, kunt u alle stekkerverbindingen loskoppelen. Verwijder het oude inbouwframe. Het montageframe is beveiligd met metalen spanbanden. Buig deze lipjes omhoog om het montageframe eruit te kunnen trekken. Hiervoor is een schroevendraaier geschikt. Als de lipjes zijn omgebogen, kunt u het montageframe verwijderen.
Schuif nu eerst het nieuwe montageframe in de radiosleuf. U zet het frame vast door de metalen lipjes te buigen. Sluit vervolgens de nieuwe radio aan op alle kabels in uw auto en schuif deze ongeveer halverwege in het montageframe. Sluit vervolgens de accu aan om te controleren of alles naar behoren werkt. Als uw nieuwe radio is uitgerust met een antidiefstalapparaat, moet u mogelijk een code invoeren nadat u deze hebt ingeschakeld. Als alles goed werkt, kunt u de radio helemaal in de sleuf schuiven totdat hij op zijn plaats klikt. Dan hoeft u alleen maar de nieuwe afdekkap te bevestigen om de installatie te voltooien.

Kunt u in elke auto een nieuwe radio plaatsen?

In principe is het mogelijk om in elke auto een nieuwe radio te installeren. De eenvoudigste manier om in oudere voertuigen en kleine auto’s een radio te verwisselen, is met een standaardradio. De vervanging van nieuwere voertuigen, die tegenwoordig vaak zijn uitgerust met een combinatieapparaat waarin radio, navigatiesysteem en communicatiesysteem worden gecombineerd, is iets complexer. Nieuwe radio’s, die bijvoorbeeld in accessoirewinkels te koop zijn, zijn doorgaans gestandaardiseerd. Dit is echter niet altijd het geval met de infotainmentsystemen die in moderne voertuigen zijn ingebouwd. Hier kunt u vaak alleen een origineel apparaat van de voertuigfabrikant gebruiken. Er zijn in principe twee gestandaardiseerde formaten voor nieuwe radio’s.

Remschijven
Remschijven Lees meer…
Koppelingen
logo
Koppelingen Lees meer…

Wat is het verschil tussen een 1-DIN en een 2-DIN radio?

De aanduidingen 1-DIN en 2-DIN verwijzen naar de afmetingen van de behuizing van een radio, meer precies naar de hoogte van de behuizing. De behuizingshoogte van 1-DIN radio’s is 50 mm. 2-DIN-radio’s zijn met 100 mm twee keer zo hoog. De breedte van de behuizing is identiek met elk 180 mm. Door de hogere behuizing kunnen meer functies worden ondergebracht in 2-DIN radio’s. De hoogte is voldoende om bijvoorbeeld een touchscreen in te bouwen voor een comfortabele bediening. Een 1-DIN-radio kan eenvoudig worden geïnstalleerd in een sleuf voor een 2-DIN-radio met een geschikte adapter. Omgekeerd is er relatief veel inspanning nodig om de sleuf voor een 2-DIN radio te vergroten. 2-DIN-radio’s worden vaak dubbel-DIN-radio’s genoemd.

Welke autoradio-aansluitingen zijn er?

In het verleden hadden radio’s slechts één aansluiting voor de stroomvoorziening, één aansluiting voor de antenne en aansluitingen voor één of twee luidsprekers. Het aantal features is in de loop der jaren echter aanzienlijk toegenomen. Een moderne autoradio is inmiddels voorzien van een groot aantal aansluitingen. Om radio’s met elkaar te kunnen ruilen, werden de afmetingen en de toewijzing van de aansluitingen enkele jaren geleden gestandaardiseerd in ISO-norm 10487.
In een moderne autoradio zijn de verbindingen gegroepeerd in drie blokken, die blok A, blok B en blok C worden genoemd, en gebundeld in een stekker. Blok A bevat de aansluitingen voor de stroomvoorziening van de radio. Hier bevinden zich de stekkers voor het aarden van de radio of een permanente stroomvoorziening zodat de radio ook kan worden gebruikt als het contact is uitgeschakeld. De aansluitingen voor de luidsprekers bevinden zich in blok B. Blok C bevat zogenaamde extensieaansluitingen, bijvoorbeeld voor een telefooningang, voor een cd-wisselaar en andere apparaten. De meeste van deze verbindingen in blok C kunnen door de fabrikanten naar eigen inzicht worden gebruikt.
Deze standaardisatie van de aansluitingen moet het vervangen van radio’s vergemakkelijken. Niet alle fabrikanten voldoen echter aan de specificaties van deze norm. Zo zijn de stekkers voor de vaste stroomaansluiting en de stroomaansluiting, die alleen geactiveerd wordt bij ingeschakeld contact, omgedraaid bij auto’s van AudiVW en Opel. Mogelijk moet u deze aansluitingen omwisselen, zodat uw nieuwe autoradio correct werkt.
Als de radio wordt vervangen door een zeer oude auto, moet mogelijk een extra adapter worden aangeschaft voor het aansluiten van de radioantenne. Op zeer oude radio’s heeft de antenne-ingang genaamd DIN een ingangsweerstand van 150 ohm. De zogenaamde ISO-antenneaansluiting op nieuwe radio’s heeft daarentegen een ingangsweerstand van 50 Ohm.

Autoradio
© GettyImages / sanjagrujic

Hoe lang duurt het om een ​​autoradio te vervangen?

Het verwisselen van een autoradio duurt doorgaans niet meer dan 30 minuten. Er zijn slechts een paar eenvoudige stappen nodig om de oude radio te verwijderen en de nieuwe te installeren. Om de werkzaamheden zonder onderbreking uit te voeren, dient u voor de installatie te controleren of de pintoewijzing op de nieuwe radio overeenkomt met die van de oude radio. Mogelijk moet u adapters aanschaffen om de poorten met elkaar te verbinden.

Hoeveel kost het om een ​​radio te laten installeren?

Veel garages bieden vaste prijzen voor het installeren van een radio. Voor de inbouw van een standaardradio met standaardafmetingen en een gestandaardiseerde aansluitbezetting moet u rekening houden met kosten vanaf ongeveer 30 euro. Afhankelijk of er bijvoorbeeld een extra USB-poort aan de voor- en achterkant of een DAB-raamantenne moet worden geïnstalleerd, kunnen de kosten oplopen tot rond de 150 euro, afhankelijk van de aanbieder. Als de bekleding van de middenconsole inclusief alle draaiknoppen en schakelaars voor montage moet worden gedemonteerd, kunnen de installatiekosten aanzienlijk hoger zijn. In ieder geval loont het om de prijzen te vergelijken.

Wat te doen als de autoradio niet werkt

Eén van de meest voorkomende oorzaken van het niet werken van de autoradio is een defecte zekering. In vrijwel alle voertuigen is de radio beveiligd met een eigen zekering. In de gebruiksaanwijzing van uw auto staat waar u de doos met de zekeringen kunt vinden en welke zekering verantwoordelijk is voor de radio. Als de radio ondanks een intacte zekering niet werkt, is de stroomvoorziening een mogelijke foutbron. Wanneer u de radio verwijdert, kunt u met een spanningstester testen of de stroomtoevoer naar de radio intact is. Als alternatief kunt u ook een oude radio aansluiten. De stroomvoorziening is prima, als dit werkt. Als de radio stroom krijgt, ligt het probleem waarschijnlijk bij de radio. In dit geval is de enige optie naar de speciaalzaak te gaan, die de radio naar de fabrikant zal sturen om hem te laten controleren.

Waar moet u op letten bij het kopen van een autoradio?

Wanneer u een nieuwe autoradio koopt, moet u ervoor zorgen dat deze in het vak van uw auto past. Dat betekent dat u moet opletten of u een platte 1-DIN-radio nodig hebt of een grotere dubbel-DIN-radio. Welke uitrusting de radio moet hebben, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke wensen. Het verwisseolen van de radio is een goede gelegenheid om een ​​apparaat te kiezen waarmee u uw favoriete muziek kunt afspelen vanaf uw smartphone, tablet of USB-stick met een Bluetooth-interface en een USB-ingang.