Oldtimers – waarom hebben ze steeds meer fans?

0
910
Oldtimers
© GettyImages / gradyreese

Oldtimers, klassiekers- hoe ze ook worden genoemd, oude auto’s en motorfietsen gaan gewoon niet uit de mode. Integendeel: hun populariteit neemt zelfs toe. Maar om welke reden?

 

Oldtimers – een nieuwe trend?

Het aantal aanmeldingen voor een zogenaamd “H-teken” neemt toe. Het aantal bezoekers aan oldtimerbeurzen en tentoonstellingen loopt in de duizenden. Maar waarom zijn de oude voertuigen zo populair? Want, objectief bekeken, hebben ze een lange lijst met nadelen.

Ze slurpen benzine, rijden langzaam, genereren grote hoeveelheden uitlaatgassen en bieden nauwelijks rijcomfort. Voor dagelijks gebruik zijn ze echt niet geschikt. Ze vereisen ook veel werk om ze te onderhouden. Toch trekken ze overal blikken en oefenen ze een zekere fascinatie uit.

 

Traditie en innovatie als fascinatie

Sprankelend chroom en elegante rondingen die niets met aerodynamica te maken hadden: Oldtimers zijn ongebruikelijk en vallen op. Alleen daarom al springen ze in het oog, maar voor veel autoliefhebbers is het uiterlijk alleen niet doorslaggevend.

Het zijn eerder de innovaties die soms voor het eerst in deze modellen worden gebruikt. Wat vandaag pas verder wordt ontwikkeld, was toen volledig nieuw. Dat alleen al kan een groot deel van de reden uitmaken.

Maar er is ook nostalgie en verlangen. Iedereen die als kind bij zichzelf dacht: “Als ik genoeg geld heb, koop ik deze auto!” Kan een droom waarmaken met een oldtimer.

Deze overtuigende aspecten zijn niet de enige factoren die verantwoordelijk zijn voor de populariteit van klassieke auto’s.

 

Een stukje hedendaagse geschiedenis

Of een auto nu voor het eerst op straat reed in 1903 of een motorfiets in 1970 zijn eerste tour aflegde, de klassieke auto’s zijn in ieder geval een stukje hedendaagse geschiedenis. Ze doen denken aan andere decennia en wekken nog steeds bij veel mensen nostalgische gevoelens op.

Misschien omdat het hen aan hun kindertijd herinnert of omdat het hen in staat stelt een lang gekoesterde droom te vervullen.

Er is echter nog een punt dat een grote rol speelt.

Oldtimers: er op uit
© GettyImages / Dougal Waters

Oldtimers restaureren

De motoren en andere technologie in klassieke auto’s is relatief eenvoudig. Hierdoor kunnen zelfs leken zelf reparatie- en restauratiewerkzaamheden uitvoeren.

Een groot deel van de aantrekkingskracht van klassieke auto’s zit hem in de restauratie. Leren hoe elk element werkt. Op jacht gaan naar de juiste reserveonderdelen. Het onderhouden van het leer op de stoelen. Poetsen totdat de oogleden zwaar worden.

Een klassieke auto is niet alleen een statussymbool of een vervulde wens, maar een hobby. Deze hobby kan zowel kennis als vaardigheden vergroten.

Handigheid en bekwaamheid worden getraind en ontwikkeld. Daarnaast is het altijd een langlopend project. Het biedt dus de mogelijkheid om te leren van bestaande problemen en om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Alleen, met z’n tweeën of met het hele gezin, ’s avonds of in het weekend – een klassieke auto kan niet alleen voor iedereen op excursies zijn vruchten afwerpen. De gemeenschappelijke bezigheid en het werk smelten samen en kunnen een verbindende werking hebben.

 

Reserveonderdelen vinden – een uitdaging

Het vinden van originele of op zijn minst geschikte reserveonderdelen kan een uitdaging zijn. Ten slotte worden de verschillende elementen niet meer in massa geproduceerd.

Toch geldt de gouden regel: koop de beste auto op de markt.

In gewone taal betekent dit dat de auto ongevalvrij en met de originele lak voor een goede prijs beschikbaar moet zijn. Functionaliteit is vereist. Kleine gebreken kunnen relatief eenvoudig worden gerepareerd, maar grotere schade vereist veel tijd en geld, evenals de bijbehorende vaardigheid.

Dit is in de regel niet rendabel. Dat brengt ons bij de volgende reden om een ​​klassieke auto te kopen.

 

Oldtimers als investering

Klassieke auto’s zijn alleen voor de rijken? Dat is niet waar. Als u besluit om de restauratie uit te voeren, moet u rekening houden met bijbehorende kosten. De aankoop zelf is echter relatief goedkoop.

Enkele van de dingen die een verschil kunnen maken, zijn:

– Benodigd gereedschap
– Benzine
– Motorolie
– Verf
– Reserveonderdelen

Om nog maar te zwijgen van de talloze uren die geïnvesteerd moeten worden. Voor sommigen betekent het plezier, voor anderen kan het overweldigend zijn.

Voor velen zijn oldtimers een vervulde kinderdroom. Ze genieten ervan om op zonnige dagen bewonderd te worden. Voor anderen daarentegen is het werken aan de auto of motor veel lonender.

Overwin problemen, zoek oplossingen en ga dan op pad voor een proefrit waarbij de motor spint en de wind door uw haren waait.

Vermeende rommel weer in een rijbare toestand brengen is een vervelend proces, maar het kan de moeite waard zijn. Het is niet alleen een uitstekende prestatie. Ook gerestaureerde oldtimers kunnen tegen een hoge prijs weer verkocht worden, omdat hun populariteit in korte tijd tot wel 500 procent in waarde stijgt.

Dit maakt oldtimers een verstandige investering, maar dit geldt alleen als het voertuig goed wordt verzorgd. Defecten en beschadigingen of een gebrek aan bescherming brengen deze in waarde en kunnen onherstelbare toestanden scheppen. Het is ook mogelijk dat er enorme sommen geld in de restauratie moeten worden geïnvesteerd omdat de auto of motor te lang stil heeft gestaan ​​in de garage.

Beweging is daarom ook een belangrijke factor. Anders kunnen bijvoorbeeld functionele onderdelen roest ontwikkelen. Ook als u de klassieke auto niet regelmatig uitrijdt, moet u alle onderdelen smeren en onderhouden.

Anders wordt de klassieker een tentoonstelling die er goed uitziet, maar niet langer zijn sonore geluid kan produceren.

Oldtimer restaureren
© GettyImages / Peter Dazeley

Waar moet bij het kopen rekening mee worden gehouden? – Handleiding

  1. Hoge kwaliteit: bestaande schade zorgt voor een enorme inspanning. Het is daarom beter om modellen te kiezen met kleine gebreken.
  2. Maak een realistische schatting van uw budget: reserveonderdelen, gereedschappen en benodigde tijd zijn meestal hoger dan verwacht. Het loont daarom ook de moeite om in een financiële buffer te plannen.
  3. Wees geduldig: veel van de noodzakelijke stappen duren langer dan u aanvankelijk dacht. Dit is volkomen normaal, en niet alleen in het begin. Geduld is een schone zaak. Anders komt de frustratie snel.
  4. Bereken kosten: benzine, restauratie inclusief onderdelen, opslag – de kosten hebben niet alleen betrekking op de aanschaf. Verzorgingsproducten en vervangende elementen moeten ook op de juiste manier worden geselecteerd.

Het herstellen, onderhouden en besturen van een klassieke auto is geen gemakkelijke taak. Het kan veel werk, geld en tijd kosten. Toch is het ronduit lonend en krijgt het een stukje geschiedenis.