Correcte bandenspanning: hier moet u op letten!

0
882
Bandenspanning
© GettyImages / flubydust

Controleer regelmatig de bandenspanning om veilig en probleemloos met uw auto te kunnen rijden. We leggen u uit hoe u dit doet en waar u rekening mee moet houden.

Daarom is de juiste bandenspanning zo belangrijk!

Het volledige gewicht van het voertuig, inclusief passagiers en lading, rust op de band. Het dragerelement is de lucht. De juiste bandenspanning is dus bepalend voor het rijgedrag van uw auto – en dus voor uw veiligheid. Het heeft ook een aanzienlijke invloed op het brandstofverbruik en de duurzaamheid van de banden.

Wat is de juiste spanning voor uw banden?

De autofabrikant specificeert de ideale bandenspanning voor zowel zomer- als winterbanden. U vindt de informatie over de juiste spanning van de banden in de gebruikershandleiding, op het voertuigportier (bestuurder of passagier), aan de binnenkant van de tankdop, op een sticker in het dashboardkastje of in de bandenspanningstabellen van de banden fabrikanten.
De voertuigfabrikanten specificeren in de regel vier waarden: de deellast en de vollastdruk voor de voor- en achterbanden.
De halfgasdrukwaarden zijn bedoeld voor normaal rijden, wanneer de auto niet volgeladen is en u niet continu met hoge snelheid rijdt. U hebt volgas nodig wanneer uw voertuig volledig bezet en geladen is en u een lange afstand met hoge snelheid rijdt. Na dergelijke ritten moet u beslist de bandenspanning terugbrengen naar deellast.

Wanneer is een verhoogde bandenspanning oké?

De bandenspanning kunt u tijdens lange ritten op de autosnelweg en bij continu hoge snelheid, bij volle belading en voor langere afstanden op onverharde wegen met maximaal 0,2 bar verhogen. Hier moet u echter voorzichtig mee zijn, want als de bandenspanning te hoog is, komt alleen het midden van het loopvlak in contact met de weg, waardoor de slijtage van uw banden toeneemt.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerde bandenspanning?

  • Minder grip op de weg: u heeft de neiging om gemakkelijker uit te wijken, vooral in bochten, omdat de grip op de weg en de richtingsstabiliteit worden verminderd.
  • Verlengde remweg: U komt pas na enkele meters tot stilstand.
  • Banden klapband: De banden worden doorgereden en warmen op. Dit kan leiden tot schade aan de band, b.v. tot een barst.
  • Voortijdige slijtage: Als de afstand ongelijk is, zal de band sneller slijten aan de buitenzijden of in het midden.
  • Verhoogd brandstofverbruik: Bij toenemende rolweerstand wordt meer brandstof verbruikt. Dit verhoogt ook de emissiewaarden.

Hoe meet u de bandenspanning?

Om de bandenspanning van uw auto te meten, heeft u een geschikt meetinstrument nodig, in vaktermen een manometer genoemd. Draai de ventieldop op de band los. De luchtdrukmeter wordt tegen het ventiel gedrukt. Pas als het meetapparaat stopt met sissen, zit het stevig en dus goed. Lees het meetresultaat af. Als de bandenspanning niet overeenkomt met de specificaties van de voertuig- en bandenfabrikant, moet deze worden gecorrigeerd. Als de bandenspanning te hoog is, moet u de luchtdruk verlagen, als de bandenspanning te laag is, moet u de band met lucht oppompen. Schroef het ventieldopje weer op het bandventiel. Dit voorkomt vervuiling van het ventielsysteem.

Hoe meet u de bandenspanning in de winter/herfst?

In de herfst en winter, wanneer de buitentemperatuur daalt en de weersomstandigheden fluctueren, is het nog belangrijker om regelmatig de luchtdruk te controleren, omdat banden dan sneller lucht verliezen. Over het algemeen stijgt of daalt de bandenspanning met één PSI voor elke 10 graden temperatuurverandering. Dit betekent dat als de temperatuur ’s nachts plotseling 30 graden zou dalen, u drie PSI zou kunnen verliezen. Als uw banden al een te lage bandenspanning hadden, kan dit leiden tot lekke banden, stuurproblemen of zelfs een lekke band.
Het kennen en behouden van de juiste luchtdruk is belangrijk voor de veiligheid en levensduur van uw banden. Het enige wat u nodig hebt is een bandenspanningsmeter en een paar minuten.
Om de bandenspanning altijd in de gaten te houden, moet u regelmatig controles uitvoeren. Ook het bandenspanningscontrolesysteem is handig. De beste producten vindt u in onze online winkel.