Centrale vergrendeling: alles over defecten, oorzaken, reparaties en kosten

0
6231
Centrale vergrendeling
© GettyImages / dimarik

Is uw centrale vergrendeling defect en sluiten niet alle deuren? Dit vormt een enorm veiligheidsrisico, want iedereen kan uw voertuig stelen omdat de diefstalbeveiliging niet meer intact is. In dit artikel leest u meer over de oorzaken van een defecte centrale vergrendeling, de reparatie en de kosten hiervan.

Centrale vergrendeling werkt niet: de tekenen

Als de vergrendeling van de auto niet meer goed werkt, kan dit zich uiten in verschillende symptomen:

  • De centrale vergrendeling is niet meer te bedienen met de radiografische afstandsbediening van de auto, maar alleen met het portierslot.
  • De deuren gaan pas open nadat u meerdere keren de centrale vergrendeling van de auto heeft bediend.
  • De kofferbak of een enkele autodeur gaat niet meer open of dicht.
  • De autoportieren worden ontgrendeld zonder dat u de afstandsbediening van de auto bedient.
  • Het foutgeheugen toont een bijbehorende foutmelding (foutcode “ZV”).

Wat is automatische centrale vergrendeling?

Deze beveiliging vergrendelt automatisch alle portieren en de achterklep zodra uw voertuig een bepaalde snelheid heeft bereikt. Met deze functie voorkomt u dat vreemden uw voertuig van buitenaf kunnen openen (bijvoorbeeld bij het wachten voor verkeerslichten).

Wat zijn de oorzaken van een defect sluitsysteem van de auto?

Afhankelijk van hoe het defect zich manifesteert, zijn er verschillende mogelijke oorzaken:

  • Als alleen de radiografische afstandsbediening niet meer werkt, is deze defect of is de batterij leeg. Als u de centrale vergrendeling bij het deurslot kan bedienen, is dit een indicatie.
  • Een enkel deurslot of de sluitcilinder in de deur is defect – dan gaat een enkele autodeur niet open of dicht.
  • Eén van de geïnstalleerde regeleenheden is defect. Er is een centrale deurcontroller en één voor elke deur.
  • Er is schade aan de mechanische componenten in de deur of een kabelbreuk.
  • Bij oudere voertuigen kan de storing van de centrale vergrendeling ook te maken hebben met een defecte vacuümpomp.

Een defecte centrale vergrendeling weerhoudt u er niet van om door te rijden met de auto. U neemt echter een enorm risico. Het kan voorkomen dat u een deur helemaal niet meer  kan openen. De garage moet hem dan openbreken. Dit kan alleendoor de deur of de bekleding te beschadigen. Het is daarom raadzaam om zo snel mogelijk een garage te bezoeken als u problemen heeft met de centrale vergrendeling van de auto.

Hoe werkt de reparatie?

Aangezien dit de goedkoopste optie is, dient u eerst de batterijen in de afstandsbediening te vervangen. Leidt dit niet tot succes, bezoek dan voor de zekerheid een garage. Ervaren monteurs kunnen het probleem meestal snel oplossen.
Afhankelijk van de oorzaak repareren of vervangen ze kapotte draden, vervangen ze zekeringen of installeren ze een nieuwe controller. Afhankelijk van het defect kan het dan nodig zijn de centrale vergrendelingsontvanger in de afzonderlijke deuren aan het boordnet aan te leren.
De reparatiekosten van de vergrendeling zijn niet vast te stellen, maar zijn geheel afhankelijk van de oorzaak. De werklast is meestal één tot twee uur – bij een uurtarief van 100 euro komt u uit op 100 tot 200 euro*. Daarbij komen nog de kosten* voor de te vervangen onderdelen:

  • Deurslot (40 tot 300 euro)
  • Vervanging voor defecte deurkabels (50 tot 100 euro)
  • Deurbedieningseenheid (100 tot 300 euro)

Kunt u zelf achteraf een centrale vergrendeling aanbrengen?

Wilt u achteraf een centrale vergrendeling op een ouder voertuig monteren? Dit heeft alleen zin als u ervaring heeft met voertuigelektronica en het lezen van schakelschema’s. U kunt retrofit-sets gebruiken die bij uw voertuig passen. Deze zijn vaak al verkrijgbaar voor 50 tot 100 euro* inclusief afstandsbediening. Om u onnodige problemen te besparen, kunt u de relatief goedkope inbouw achteraf in de garge laten uitvoeren.
Heeft u reserveonderdelen nodig om uw centrale vergrendeling te repareren? Bestel elektrische voertuigcomponenten of deursloten online bij Motointegrator.

*Marktprijzen per 10.06.2022