Controle van de auto – reparatie en kosten

0
412
Controle
© GettyImages / ronstik

Voertuigen moeten regelmatig worden gecontroleerd om hun verkeersveiligheid en technische staat te garanderen, maar ook om ervoor te zorgen dat de fabrieksgarantie geldig blijft. Het voertuig moet uiterlijk na 30.000 kilometer voor controle worden aangeboden. Dit gebeurt meestal om de één tot twee jaar.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de kleine en de grote controle, die uitgevoerd kunnen worden in een onafhankelijke werkplaats of geautoriseerde werkplaats. De kosten hiervoor liggen tussen de 250 euro en 800 euro.

Hoe vaak moet u het voertuig controleren?

Bij de autokeuring onderscheidt men gemaakt tussen kilometer- en tijdsintervallen. In de regel bepaalt de fabrikant wanneer de controle moet plaatsvinden. Er zijn dus verschillen in het model en de motor. Wanneer een controle nodig is, staat in het onderhoudsboekje. Normaal gesproken vindt de controle echter om de één tot twee jaar of uiterlijk na 30.000 kilometer plaats.

In moderne voertuigen geeft de boordcomputer tijdig de volgende serviceafspraak aan. De computer berekent de datum hiervoor op basis van het aantal autostarts en de gereden kilometers.

Wat wordt er gedaan tijdens een voertuigcontrole?

Bij een kleine voertuigcontrole wordt een olieverversing uitgevoerd en worden slijtagedelen zoals remmen, luchtfilters en ruitenwissers gecontroleerd. De kleine keuring vindt vaker plaats dan de grote.

De grote keuring vindt elke 15.000 tot 30.000 kilometer plaats en is beduidend uitgebreider dan de kleine. Bij deze afspraak worden circa 40 punten van een voorgeschreven checklist uit het chequeboek verwerkt en zo nodig onderdelen uitgewisseld. Deze omvatten oa

  • Motor
  • Remmen
  • Versnellingsbak
  • Aandrijving
  • Banden
  • Uitlaat
  • Carrosserie
  • Elektriciteit
  • Assen

De grote inspectie duurt meestal enkele uren. Afhankelijk van de werkplaats krijgt u de beschikking over een huurauto.

Wat kost een controle?

De kosten van een voertuigcontrole variëren afhankelijk van de werkplaats en het type keuring. Een grote keuring kost tussen de 400 en 800 euro, een kleine keuring tussen de 250 en 300 euro. Vraag om een kostenraming om beschermd te zijn tegen onaangename verrassingen. Maar pas op: de exacte kosten zijn vooraf moeilijk in te schatten, omdat ze afhankelijk zijn van de staat van de slijtdelen en de rijstijl. Hoe meer onderdelen er vervangen moeten worden, hoe hoger de kosten.

Wat veel mensen niet weten, is dat de werkplaats defecten of beschadigingen niet zomaar mag verhelpen tijdens de keuring. Alleen het vervangen van veiligheidsrelevante onderdelen is toegestaan. Voor alle andere defecten of schade moet de werkplaats de eigenaar van het voertuig informeren en diens toestemming verkrijgen.

Waarom moet er een controle plaatsvinden?

Een controle is niet nodig vóór de APK. Het moet dienen om de waarde van het voertuig te behouden en de verkeersveiligheid en daarmee de veiligheid van de voertuigbestuurder te waarborgen. Regelmatige controles verhogen de waarde van de auto en vergemakkelijken de verkoop.

Veel autofabrikanten geven twee tot zeven jaar garantie op nieuwe voertuigen. Dit bestaat echter alleen als u de voorgeschreven controles voor de auto nakomt. Overschrijdt daarom de voorgeschreven intervallen niet.

Goedkope reserveonderdelen voor de auto vindt u in de online winkel van Motointegrator. In een assortiment van ca. 5 miljoen auto-onderdelen en accessoires van premiumfabrikanten en topmerken vindt u zeker wat u zoekt. Overtuig uzelf en bestel vandaag nog de reserveonderdelen en accessoires die u nodig heeft tegen een redelijke prijs.