Aluminium velgen repareren: zo voert u de reparatie zelf uit

0
841
Velgen repareren
© GettyImages / deepblue4you

Het gebeurt snel – een beetje schrapen langs de stoeprand en de velg heeft al een lelijke inkeping. Simpelweg vervangen is door de hoge aanschafkosten nauwelijks een optie. Wij laten u zien hoe u zelf velgen kunt repareren en welke kosten u daarbij maakt.

Kunt u zelf velgen repareren?

Het goede nieuws eerst: zolang de krassen of deuken in het basismetaal niet dieper zijn dan een millimeter, kunt u altijd zelf een handje helpen. U kunt de velgen slijpen en polijsten, daarna vullen en opnieuw lakken. Er zijn echter ook klussen die niet zijn toegestaan ​​bij het repareren van velgen:

  • warmtebehandelingen
  • lassen
  • terug vervormen
  • andere technieken die de materiaalkwaliteit of duurzaamheid kunnen beïnvloeden

Natuurlijk kunt u dit werk al uitvoeren – maar dan kunt u de gerepareerde velg niet meer op de weg gebruiken. Of u zelf velgen moet repareren, hangt af van de ernst van de schade. Kleine beschadigingen ontstaan ​​bijvoorbeeld als de velg de stoeprand een beetje raakt, u bij het verwisselen van een wiel van het wielkruis bent gegleden of de velg omvalt.

Reparatie van lichtmetalen velgen in de werkplaats

Als u het liever aan de veilige kant houdt, bent u bij de “velgendokter” aan het goede adres. Met behulp van diagnostische hulpmiddelen onderzoeken de professionals precies of er alleen een oppervlakkig, optisch defect is of dat de velg dieper is beschadigd.

Als u de velg nog kan repareren, kan de monteur het metaal bewerken met een speciaal slijpproces op basis van het rotatieprincipe. Op deze manier behoudt het zijn operationele stabiliteit en zijn er geen veiligheidsrisico’s. Als u de velgen zelf repareert, zijn de kosten zeker lager dan in de werkplaats. Als u echter niet zeker weet hoe ernstig de schade is, kunt u beter de werkplaats bezoeken.

Tip: Vertrouw altijd op een vakman als u gecomprimeerde, gepolijste, hoogglanzende of verchroomde velgen heeft. Bij reparaties zonder knowhow kan verdere schade niet worden uitgesloten.

Velgen repareren:

Stap voor stap

Als u uw velgen wilt voorbereiden, kunt u het beste gebruik maken van een reparatieset (ook wel smart repair of spotrepair genoemd). Dergelijke sets voor velgenreparatie bevatten al het benodigde materiaal en gereedschap. Denk hierbij aan diverse schuurpapieren, reparatiepasta, schoonmaakaccessoires, spatels en retoucheerstiften. Hoe verder te gaan met de reparatie:

  1. Demonteer het wiel en maak de velg schoon. Plak gebieden af ​​die u niet wilt schuren.
  2. Gebruik schuurpapier of een elektrische schuurmachine om lichte krassen weg te schuren. Wees voorzichtig en schuur niet te veel.
  3. Reinig de velg en verwijder eventuele vetresten.
  4. Idealiter eerst een primer aanbrengen en daarna de nieuwe verf.

Een overzicht van kosten en moeite

Als u uw velgen wilt repareren of voorbereiden, zijn de kosten afhankelijk van de schade en de uit te voeren werkzaamheden. Ze kosten tussen de 50 en 180 euro* in een gespecialiseerde werkplaats als u de velg laat schuren en lakken.

Het werk is aanzienlijk goedkoper als u de velgen zelf repareert. De kosten van een reparatieset liggen rond de 15 tot 25 euro*. Aangezien alles voor de velgreparatie al in deze kits is inbegrepen, stijgen de kosten niet significant.

Is uw velg erg beschadigd? Bestel dan eenvoudig nieuwe aluminium velgen of stalen velgen bij Motointegrator en vervang deze binnen enkele dagen om.

*Marktprijzen per 1.8.2022