Wat is het voordeel van metalen ventielen? Simpel en kort uitgelegd

0
366
Metalen ventiel
© GettyImages / rukawajung

Naast het klassieke rubberen ventiel is er ook het alternatief van metalen ventielen voor autobanden. Omdat ze er veel beter uitzien dan rubberen ventielen, vooral in combinatie met aluminium velgen, geven veel chauffeurs de voorkeur aan deze variant. Ook de eigenschappen van metalen ventielen spelen een grote rol in hun populariteit. Maar wat zijn de voordelen van metalen ventielen?

Voordelen van metalen ventielen kort uitgelegd

Niet alleen het uiterlijk is bepalend voor de populariteit van metalen kleppen. Ze zijn ook veel stabieler en hebben een hogere ondoordringbaarheid bij hoge bandenspanning. Bij hogere snelheden zijn ze ook beter bestand tegen centrifugaalkrachten, dwz ze buigen minder door dan rubberen ventielen. Volgens opgave van de fabrikant mogen deze sowieso maar tot een snelheid van 210 km/u worden gebruikt. Chauffeurs met snellere voertuigen moeten daarom vanaf het begin metalen ventielen gebruiken. Aan de andere kant is er geen alternatief voor rijders van wie de velgen het gebruik van metalen ventielen al door een deskundige is voorgeschreven.
Voordelen op een rij:

  • mooiere uitstraling
  • betere stabiliteit
  • hogere dichtheid
  • hogere stabiliteit onder middelpuntvliedende kracht
  • zeldzaam vervanging nodig

Metalen ventielen of rubberen ventielen?

Vooral in de tuningsector is er veel vraag naar metalen kleppen. Aluminium velgen en ventielen van metaal harmoniëren visueel zeer goed. Niet alleen het uiterlijk is echter doorslaggevend, maar ook de robuustheid. Naast hun hoge dichtheid bieden ze ook een betere stabiliteit bij het meten van luchtdruk. Vooral banden die met hoge luchtdruk moeten worden aangedreven, profiteren hiervan. Bovendien hoeven metalen kleppen niet bij elke bandenwissel vervangen te worden. Bij rubberen ventielen is dit in de meeste gevallen een must.

Metalen kleppen zijn echter ook aanzienlijk duurder dan rubberen ventielen. Bovendien zijn ventielen van metaal zeer onbuigzaam, dwz ze kunnen breken als ze in contact komen met de stoeprand.

Wanneer zijn metalen ventielen een must?

De beslissing vóór of tegen metalen kleppen is ook een beslissing voor of tegen meer veiligheid. Metalen ventielen zijn stabieler dan rubberen kleppen. Automobilisten die voertuigen met zeer hoge snelheden besturen, moeten daarom noodzakelijkerwijs metalen ventielen kopen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en als verborgen versie.

Ook verplicht zijn metalen kleppen voor velgen, waar ze door deskundigen worden voorgeschreven. Een rubberen ventiel daarentegen kan op elk moment worden vervangen door een metalen ventiel, aangezien hiervoor bijna een velg geschikt is. Het omgekeerde is niet altijd het geval. Niet elke velg met een metalen ventiel kan ook gebruikt worden met rubberen kleppen.

Koop metalen kleppen – tips

Metalen kleppen moeten van zeer goede kwaliteit zijn en geschikt voor snelheden boven de 210 km/u. Om deze kwaliteit te waarborgen, dient u metalen kleppen alleen te kopen bij een vakhandelaar die mogelijk ook gevestigd is in de tuningwereld. Bovendien moet u letten op de lengte van de metalen kleppen. Als deze te lang zijn en uit de rand steken, kunt u de stoeprand raken. Het breken van het metalen ventiel is dan onvermijdelijk.

Metalen kleppen zijn er niet alleen in zilver, maar ook in zwart, geel, blauw en rood. Vooral in de tuningsscène kan de harmonie tussen velg en ventiel worden gecreëerd.

Verborgen metalen ventielen bieden het voordeel dat ze de stoeprand niet raken en breken. Natuurlijk zijn ze ook een visueel hoogtepunt.

Dus als u metalen ventielen wilt kopen, let dan op de lengte en of de velg überhaupt geschikt is voor het gebruik van metalen kleppen. Het is het beste om het ventiel te vervangen in verband met een bandenwissel, aangezien er meestal een hele set tegelijkertijd wordt vervangen.

In de online winkel van Motointegrator vindt u een uitgebreide keuze aan metalen kleppen. In een assortiment van ca. 5 miljoen reserveonderdelen en accessoires voor auto’s vindt u zeker wat u zoekt.