Vocht en schimmel bestrijden: Ontvochtiger voor de auto

0
632
Ontvochtiger
© GettyImages / ljubaphoto

Als de ruiten van uw auto ’s morgens beslaan, is dat in de zomer op zijn best onaangenaam – en in de winter op zijn slechtst gepaard met ruitenkrabben aan de binnenkant. Dit kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als gevolg van beperkt zicht. Deze blog laat zien hoe u een ontvochtiger kunt gebruiken om uw auto van ongewenst vocht te ontdoen en schimmel te voorkomen.

Gevolgen van vocht in de auto

Als er te veel vocht in het interieur van uw auto terechtkomt, kan dat allerlei ongewenste gevolgen hebben:

  • Meer beslagen ruiten
  • Slechte lucht in de auto
  • Muffe lucht
  • Schimmelgroei
  • Schade aan de elektra

Maar hoe komt het vocht eigenlijk in de auto? Het gebeurt vooral door sneeuw, ijs en regenwater, en dat u met vochtige kleren of schoenen in de auto plaats neemt. Als u de natte vloermatten niet naar buiten brengt, zal het vocht blijven. Vocht kan ook via lekkende ruiten in het interieur van de auto terechtkomen. Als de auto niet goed geventileerd is, is de catastrofe bijna perfect.

Ontvochtiger voor de auto: mechanisch of elektrisch?

Wilt u een ontvochtiger kopen om van het vocht af te komen? U hebt de keuze tussen twee types van auto-ontvochtigers.

Optie 1: Mechanische ontvochtiger

Een mechanische ontvochtiger bestaat niet uit een apparaat, maar ziet er meestal uit als een miniatuur kussen. Deze kussens zijn gevuld met korrels die vocht kunnen absorberen. Het kan bestaan uit klei, zout, zetmeel of actieve kool. De luchtontvochtiger onttrekt het vocht aan de lucht, sluit het veilig op en voorkomt overmatige nattigheid in de auto. Om deze luchtontvochtiger pads correct te gebruiken:

  • Leg de kussens op het dashboard om overmatig beslaan van de voorruit te voorkomen.
    Om het effect te versterken, kunt u ook meerdere kussens combineren, bijvoorbeeld in de voetenruimte of in de bagageruimte. Als de absorptiecapaciteit van het ontvochtigingsgranulaat afneemt, moet u het kussen laten drogen, bijvoorbeeld in de zon, boven een verwarming of zelfs in de magnetron (volg de instructies van de fabrikant!). Het gemakkelijkste is om twee ontvochtigers voor uw auto te gebruiken. Terwijl de ene in gebruik is, kan de andere drogen.
    Mechanische ontvochtigers vertonen in de test enorme voordelen: zij zijn uiterst goedkoop, verkrijgbaar in de meeste discountwinkels en drogisterijen en hebben geen stroombron nodig. U kunt ze dus ook in de auto gebruiken wanneer die voor langere tijd geparkeerd staat.

Optie 2: Elektrische ontvochtiger voor de auto

Elektrische ontvochtigers werken op basis van een koelfunctie. Ze verlagen de temperatuur van de aangezogen lucht. Als gevolg daarvan condenseert het aanwezige vocht en wordt het opgevangen in een vat of geabsorbeerd door een granulaat. De geïntegreerde ventilator versterkt dit effect nog. Vergeleken met de handontvochtiger zijn de prestaties van deze ontvochtiger veel groter. Het is geschikt wanneer er veel nattigheid is.

Een elektrische ontvochtiger vereist echter een stroombron en is daarom niet geschikt voor permanent geparkeerde voertuigen. Er zijn nu echter modellen met zonnecellen die zichzelf overdag opladen. De aanschafkosten zijn aanzienlijk hoger dan voor mechanische ontvochtigers voor auto’s.

Optie 3: Natuurlijke ontvochtigers voor auto’s

Van krantenpapier tot koffiepoeder. Vooral handbediende ontvochtigers maken vaak gebruik van materialen die iedereen in huis heeft. Als u de vochtigheid in uw auto slechts een beetje wilt verminderen, zijn zelfs de eenvoudigste methoden voldoende. Probeer dit eens:

Veeg de condens op de voorruit af met een absorberende doek (laat het daarna buiten de auto opdrogen).
Leg kranten in de auto om het vocht te absorberen.
Een bakje zout of ander absorberend materiaal zoals koffiepoeder, houtskool of zelfs kattenbakvulling doet wonderen – maar beter alleen bij stilstand om morsen te voorkomen.
Lucht uw auto regelmatig. Dit is bijzonder doeltreffend op warme dagen, wanneer het vocht verdampt en zo door de open ramen naar buiten kan stromen.
Tot deze maatregelen effect sorteren, kunt u muffe lucht ook op andere manieren voorkomen: Praktische luchtverfrissers en autogeuren zijn online verkrijgbaar bij Motointegrator.