Auto schakelt uit tijdens het rijden: de meest voorkomende oorzaken

0
6229
Auto schakelt uit
© GettyImages / ferlistockphoto

Bent u bang dat uw voertuig een ernstige storing heeft? De auto schakelt uit tijdens het rijden en start niet: het oplossen van problemen is dan niet zo eenvoudig. Er zijn veel oorzaken om te overwegen. In deze blog leggen we uit waarom uw auto start en dan weer stopt.

Auto schakelt uit tijdens het rijden: de eerste stappen

Als de auto tijdens het rijden uitvalt, ligt het probleem vaak bij de motor of de onderdelen die hem van stroom, brandstof of lucht voorzien. Een typisch probleem is dat de motor niet van voldoende brandstof of van de verkeerde brandstof wordt voorzien. Allereerst moet u het probleem documenteren: komt de storing slechts af en toe of regelmatig voor? Start de motor opnieuw nadat hij is uitgevallen of stopt hij?
Als u een OBD2-diagnoseapparaat heeft, moet u het foutgeheugen uitlezen. Anders kunt u het beste een garage bezoeken, omdat het storingsgeheugen al de eerste indicaties van de oorzaak kan bevatten.
Tip: Controleer eerst of u de juiste brandstof heeft getankt – het gemakkelijkst is met de laatste brandstofbon.

Auto schakelt uit tijdens het rijden: de zes meest voorkomende oorzaken

Of het nu gaat om alternator, tandriem of injectiesproeiers, veel componenten kunnen verantwoordelijk zijn als de auto start en onmiddellijk weer stopt. We hebben de meest voorkomende oorzaken voor u op een rijtje gezet.

Oorzaak #1: defecte alernator

Als de alernator defect is, kan deze de onderdelen van de auto niet meer van stroom voorzien. De auto-accu kan dit voor korte tijd compenseren. Zodra deze echter ontladen is, schakelt de auto tijdens het rijden uit. In het ergste geval moet u niet alleen de defecte alternator vervangen, maar ook de diep ontladen auto-accu.

Oorzaak #2: verstopt roetfilter

Het roetdeeltjesfilter absorbeert dagelijks roetdeeltjes uit de uitlaatgassen van uw voertuig. Het gevolg is dat het na verloop van tijd verstopt raakt. Met een kilometerstand van meer dan 100.000 kilometer is te verwachten dat deze op den duur vol of verstopt raakt. Dit probleem is relatief eenvoudig op te lossen: verwijder het filter en verbrand het vrij. Of vervang hem meteen – uw auto schakelt niet meer uit tijdens het rijden.

Oorzaak #3: defecte brandstofpomp

De brandstofpomp is verantwoordelijk voor het injecteren van de juiste hoeveelheid brandstof in de motor. Als het niet werkt, krijgt de motor niet genoeg vermogen en stopt hij zelfs tijdens het rijden. De brandstofpomp is echter niet altijd daadwerkelijk defect – ook een brandstofpomprelais of een zekering kan de oorzaak zijn.

Oorzaak #4: sensorfout

Als één van de gevoelige sensoren in moderne voertuigen niet goed werkt, kan dit leiden tot een verkeerd brandstofmengsel. Als de motor niet van het perfecte mengsel wordt voorzien, stopt hij weer. Bij een defecte sensor is het storingsgeheugen van belang: het geeft een indicatie van welke sensor het zou kunnen zijn.

Oorzaak #5: defecte hogedrukpomp

Heeft de motor van uw voertuig directe injectie? Dan kan de daarin ingebouwde hogedrukpomp defect zijn. Het is beter om deze schade snel te laten herstellen. Als de pomp vastloopt, kunnen metaalresten in de brandstofleidingen terechtkomen en de motor onherstelbaar beschadigen.

Oorzaak #6: beschadigde distributieketting

Als het probleem in de distributieketting (of distributieriem) zit, zal de auto tijdens het rijden afslaan en gaat het controlelampje branden.

Auto slaat af tijdens het rijden: zelf de oorzaak zoeken?

Als u ervaring heeft met de afzonderlijke onderdelen van de motor en het brandstofsysteem, kunt u eenvoudig zelf de oorzaak onderzoeken. Controleer één onderdeel tegelijk totdat de juiste oorzaak is gevonden.
Heeft u hier echter minder ervaring mee, dan kunt u beter beroep doen op de expertise van een gespecialiseerde garage. In het ergste geval kunt u gevolgschade tot grote motorschade veroorzaken als u de storing lang niet vindt en toch doorrijdt.
Ontdek diagnostische tools voor motorservice tegen topprijzen bij Motointegrator – bestel nu.