Verbeterde Hardyschijf: functie, installatie en kosten in één oogopslag

0
935
Hardyschijf

De Hardy-schijven vervullen een belangrijke taak in de auto: ze verminderen uitlijnfouten en absorberen schokken die kunnen optreden bij het opstarten van de cardanas. In dit artikel wordt uitgelegd wat de werking van de Hardyschijf is, welke symptomen u kunt herkennen om een ​​defect te identificeren en wat de installatie van een verbeterde Hardyschijf met zich meebrengt.

Hardyschijf-functie

De Hardyschijf zit op de cardanas. Daar vervult het talrijke functies als dempingselement:

  • Het compenseert ongewenste hoekbewegingen die bijvoorbeeld optreden tussen de versnellingsbak en de aandrijfas of tussen de as en het differentieel.
  • Als zich koppelpieken voordoen, dempt de scharnierschijf deze, evenals schokken die worden veroorzaakt door het aanlopen van de as.
  • Een Hardyschijf kan ook worden gebruikt om de besturing te regelen, zodat er geen harde stoten op het stuur zijn.
  • De Hardyschijf creëert een scheiding tussen de schijf en de behuizing. Dit dempt het achtergrondgeluid.
  • Het compenseert verkeerde uitlijning.

Hardyschijven zijn meestal gemaakt van elastische materialen zoals rubber, versterkt met een textielweefsel. Ze worden gemonteerd met geperste metalen bussen.

Wist u..? De term Hardyschijf wordt voornamelijk gebruikt in Duitstalige landen. Het gaat terug op de uitvinder van het onderdeel, John Leslie Hardy en zijn bedrijf Hardy Spicer & Co Ltd. Hij vond de flexibele schijf meer dan 80 jaar geleden uit.

Hardyschijf defect? symptomen en diagnose

Het identificeren van een defect in de Hardyschijf is niet eenvoudig voor de leek. Deze symptomen duiden op:

  • Bij het terugschakelen is een klop in de versnellingspook voelbaar..
  • Er is een metaalachtig geluid te horen wanneer de koppeling wordt ontkoppeld.
  • Trillingen zijn merkbaar bij hoge snelheden.
  • Er wordt geluid gegenereerd bij het starten (bijvoorbeeld brommen).

De eenvoudigste manier om een ​​defecte Hardyschijf te diagnosticeren, is door een visuele inspectie uit te voeren. Krik het voertuig op of rijd de hefbrug op en controleer het onderdeel op uitwendig zichtbare scheuren en overmatige speling.

Tip: Zeer gelijkaardige symptomen worden veroorzaakt door versleten middenlagers van de cardanas. Controleer ze dus goed om onnodige reparatiekosten te voorkomen.

Vervangingskosten Hardyschijf

Als de Hardyschijf versleten is, ontkom u er niet aan deze te vervangen. De reparatie is vrij eenvoudig en met een beetje voorkennis kunt u het zelf doen. Hiervoor moet u de cardanas demonteren. De schijf is afwisselend met een bus verbonden met de ingaande en uitgaande as. Dit zorgt voor een gelijkmatige krachtoverbrenging.

Reken op materiaalkosten van rond de 30 tot 50 euro*. Laat u het werk in een werkplaats doen, dan komt daar ongeveer 1,5 tot 2 uur werktijd bij. De totale kosten liggen dan rond de 165 tot 230 euro*.

Een verbeterde Hardyschijf installeren – wat doet dat?

Omdat Hardyschijven meestal van elastische materialen zijn gemaakt, zullen ze vroeg of laat verslijten. Als u dit gevaar wilt voorkomen, kunt u deze vervangen door hoogwaardigere varianten, bijvoorbeeld van aluminium. Deze zijn bijzonder robuust en bestand tegen de hoge belastingen die bijvoorbeeld in de autosport aan de orde van de dag zijn.

Dit verstevigt de aandrijflijn, waardoor de rijervaring een sportief karakter krijgt. Daarom worden deze Hardyschijven van metaal bij voorkeur gebruikt in de autosport en in de tuningscene . De belasting op andere componenten, zoals de aandrijflijn en de rubberen steunen, neemt hierdoor echter toe. Bovendien vereist het gebruik van een dergelijke Hardyschijf een nauwkeurig uitgelijnde cardanas.

Wilt u de Hardyschijf van uw auto vervangen? U kunt hoogwaardige reserveonderdelen en componenten online bestellen bij Motointegrator.

*Marktprijzen per 1.9.2022