Veilig in de auto – op weg met huisdieren

0
817
Huisdieren
© Shutterstock / oneinchpunch

Het is van essentieel belang huisdieren in de auto vast te zetten – om uzelf te beschermen en de chauffeur niet te storen. Anders kunnen er boetes en verzekeringsproblemen volgen!

Meer veiligheid voor huisdieren in de auto

Het beveiligen van huisdieren in de auto is niet alleen een kwestie van zorg – voor het dier, de passagiers en de auto. Harnassen en boxen voorkomen dat dieren tijdens het rijden rondrennen en de bestuurder hinderen of de passagiers verwonden. Zo blijft de auto ook beschermd tegen krassen of haren. De bestuurder of de eigenaar van het huisdier verantwoordelijk voor het vastzetten van de “lading”, zoals honden en katten officieel worden genoemd. In artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WvW 1994) staat dat u een huisdier niet zodanig mag vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden.

Huisdier vervoeren in Duitsland

De regels in Duitsland zijn fors strenger,  let daarop bij een bezoek aan onze oosterburen met uw huisdier. Het is niet genoeg om de hond in de kofferbak te stoppen. U moet ook een beschermrooster aanbrengen, zodat het dier niet op de stoelen komt. Ook moet de kattenbak niet alleen op de achterbank worden geplaatst, maar ook worden vastgesnoerd. Als het dier niet naar behoren is vastgemaakt, moet de bestuurder een boete van 35 euro betalen. Voor extra gevaarzetting (60 euro) of materiële schade (75 euro). Als het dier een ongeval of verwonding veroorzaakt, kunnen verdere kosten worden gemaakt via de verzekering of een vergoeding voor pijn en lijden.

Accessoires voor huisdieren

Welke mogelijkheden hebben eigenaren van een hond of kat om hun huisdier veilig in de auto te vervoeren? De aanschaf van geschikte accessoires hangt onder meer af van de auto en de grootte van het dier. Hier volgen mogelijke accessoires en hun voor- en nadelen voor de veiligheid van het huisdier:

Doos

Zowel honden als katten kunt u veilig in een doos vervoeren. Kleine dieren kunt u in hun doos op de achterbank zetten – maar nooit op bagage of zonder verder te zijn vastgezet met de veiligheidsgordel in de auto. Het is beter ze in de bagageruimte te vervoeren, wat sowieso onvermijdelijk is voor grote honden.

Een transportbox heeft het voordeel dat het dier niet onbeveiligd op de weg kan springen bij het openen van de zijdeur of de achterklep. Voor katten moet u altijd een transportbox kiezen. Ze zijn meestal ook niet duur. Transportboxen voor honden zijn vrij duur, afhankelijk van de grootte. Als alternatief voor de transportkist zijn er beschermingsroosters naar het interieur en de achterklep die stevig verankerd zijn.

Veiligheidsgordel

Huisdieren
© Shutterstock / Andrey_Popov

alternatief kunt u het dier vastzetten met een veiligheidsgordel in combinatie met een harnas op de achterbank. De behandeling is zeer eenvoudig en het dier is dicht bij zijn eigenaar. Een veiligheidsgordel moet aangepast zijn aan het lichaamsgewicht van het dier. Bovendien moet het harnas goed gewatteerd zijn en de riem zo kort mogelijk. Zeer belangrijk: Bevestig het harnas nooit aan de halsband.

De lage aankoopkosten zijn een voordeel. Er zijn echter ook enkele nadelen:

Grote bewegingsvrijheid van het dier in het harnas en dus weinig veiligheid.

Slechte kwaliteit van riem en harnas kan snel scheuren

Hoge, punctuele belasting van het lichaam van het dier

Veiligheidsgordels zijn geen oplossing voor grote honden – zonder extra bescherming in de bagageruimte.

Beschermende deken/bedekking

Een beschermhoes beschermt de auto in de eerste plaats tegen vuil en krassen. Ze zijn verkrijgbaar voor zowel de koffer- als de achterbank en in verschillende maten. Zij bieden echter geen bescherming voor het dier of de passagiers, of slechts in zeer beperkte mate voor kleinere dieren. Zij “vervangen” dus geen andere veiligheidsaccessoires, maar vormen slechts een aanvulling op de gordel en het beschermrooster in de bagageruimte.

Het volgende wordt aanbevolen: Vervoer grote honden in een box of ten minste met een veiligheidsgordel en een beschermhoes in de bagageruimte (plus een scheidingsrooster). Kleine honden en katten moeten idealiter worden opgeborgen in een kleine doos op de achterbank of in de voetenruimte.