Dakkoffers voor veilig transport

0
1286
Dakkoffer
© Shutterstock / alphaspirit

Waar is een dakkoffer voor?

Dakkoffers zijn een redmiddel voor menig vakantieganger. Want de praktische transportoplossing breidt de opbergruimte op het autodak handig uit en is daardoor net zo geschikt voor het inpakken van omvangrijke ski-uitrusting tijdens de wintervakantie als voor het opbergen van alle duikbrillen, campingstoelen en dergelijke in de zomer.

Hoe ver mag een lading uitsteken?

Is het niet fijn om op uw vakantiebestemming aan te komen met alles wat u thuis heeft ingepakt? Van de hond tot de bagage tot de surfplank. Volgens de verkeersregels moet de lading in en op de auto echter voldoende zijn vastgezet als u geen boete of zelfs punten wilt riskeren. Als u de reglementering niet naleeft riskeert u een boete van 100 euro. Het voertuig, met inbegrip van de lading, mag niet breder zijn dan 2,55 m (of niet breder dan de breedte die in het kentekenbewijs is vermeld). Een lading mag nooit meer dan een meter achter de wagen uitsteken. Er geldt echter een uitzondering: lange ondeelbare stukken mogen maximum 3 m achter het voertuig uitsteken.

Lading markeren

De markering moet bestaan uit een vierkant bord, voorzien van parallel lopende diagonale strepen die afwisselend wit en fluorescerend of retroreflecterend rood zijn, en een breedte hebben van niet minder dan 7 cm en niet meer dan 10 cm. Uitstekende lading in de breedte mag ook aangegeven worden met een rechthoekig bord. Bij vervoer ’s nachts voert men ten minste één wit licht voor en een rood licht achter.

Hoeveel gewicht op het dak van de auto?

Dakkoffer
© Shutterstock / BlackSnake

Het is belangrijk dat de belasting de maximale dakbelasting niet overschrijdt. Dit kan worden gevonden in het relevante kentekenbewijs, aangezien het verschilt naargelang het model en het merk. Reeds gescheurde of zeer poreuze riemen moeten door nieuwe worden vervangen. Gebroken spangordels kunnen scheuren onder hoge trekspanning. Het is ook zinvol om een bepaalde maximumsnelheid niet te overschrijden.

Hoe monteert u een dakkoffer?

Het gebruik van een dakkoffer voor transport is een populaire oplossing. Dakkoffers slokken veel spullen op die tijdens een vakantiereis niet in de auto thuishoren. Volg bij het monteren van de dakkoffer zorgvuldig de instructies van de fabrikant – zo weet u zeker dat de dakkoffer op zijn plaats blijft en dat de lading veilig op zijn bestemming aankomt.

Hoeveel kost een dakkoffer?

Dakkoffer
© Shutterstock / Jtas

Er is een ruime keuze aan dakkoffers, en zo verschillend als de containers zijn, zo verschillend zijn ook de minimale veiligheidseisen. Let vooral op de manier waarop de lading wordt vastgezet, want er zijn meestal maar twee bevestigingsriemen. Een voorbeeld van een ladingbeveiliging, die ook een positief effect heeft, bestaat uit ten minste drie spangordels, een vangnet, anti-slipmatten en een verstijving aan de voorzijde. Zo kunt u uw spullen veilig opbergen en vervoeren in de dakkoffer. Bij Motointegrator vindt u een ruim assortiment aan onderdelen en accessoires. U kunt de auto-onderdelen die u nodig hebt gemakkelijk online bestellen. Profiteer van de voordelen van online winkelen en laat de accessoires die u nodig hebt voor uw volgende vakantiereis bij u thuis bezorgen.

Bronnen:

http://www.auto-motor-und-sport.de/

http://www.auto-news.de/