Tuningtips voor beginners – Hoe u uw auto gemakkelijk kunt tunen

0
474
Tunen - tuning tipps
© GettyImages / GoodLifeStudio

Tuning was vroeger iets voor autoliefhebbers die het maximale uit hun voertuigen willen halen en willen dat hun voertuig de aandacht trekt. Tegenwoordig is het tunen van de auto bijna sociaal acceptabel. Maar waar moeten beginners op letten bij het tunen? Welke tips zijn er om het makkelijker te maken om aan de slag te gaan? En wat kan er überhaupt worden getuned?

Tuning kort uitgelegd

Auto-tuning betekent het aanbrengen van wijzigingen aan het voertuig. Structurele veranderingen aan de carrosserie en het chassis zijn ook van buitenaf zichtbaar voor leken. Mechanische aanpassingen aan de motor of elektronische chiptuning daarentegen zijn alleen merkbaar tijdens het rijden.
Andere wijzigingen, b.v. in het interieur, laat ook de ingreep in de standaardlook zien voor een individueel ontwerp. Extra sfeerverlichting, een unieke audio-ervaring, een chromen shifter, etc. zijn er maar een paar.

Tips voor beginners – de perfecte introductie tot tunen

Als u weinig of geen ervaring hebt met het tunen van auto’s, volg dan de stapsgewijze instructies hieronder. Zo garandeert u dat het voertuig uiteindelijk rijklaar is en toch aan uw verwachtingen voldoet.

Stap 1: Plan uw budget

Er zijn talloze manieren om een ​​auto te tunen. Het is duidelijk dat folie plakken goedkoper is dan opvallende velgen. Daarnaast zijn er de kosten voor een door de staat erkende deskundige. Met deze kosten dient u bij de planning rekening te houden.

2. Controleer uw verzekeringsdekking

Elke tuning brengt het risico met zich mee de fabrieksgarantie te verliezen. Een autoverzekering kan in sommige gevallen echter ook voor problemen zorgen. Check daarom of tuning in uw verzekering is inbegrepen. Om verzekeringsdekking te behouden, moeten ook alle componenten vakkundig zijn geïnstalleerd en goedgekeurd. Het is het veiligst om voor het tunen navraag te doen bij de verzekeringsmaatschappij en indien nodig de verzekeringsdekking uit te breiden.

3. Huur een ervaren tuner in

Alle componenten moeten correct geïnstalleerd zijn in een getunede auto en goedgekeurd zijn voor de auto. Hier raakt u snel de weg kwijt. U kunt het beste advies inwinnen bij een ervaren tuner. Dit geldt met name voor chiptuning. Als u hier een fout maakt, kunt u enorme schade aanrichten aan de motorelektronica en het bedieningselement.

4. Wordt vrienden met gelijkgestemde mensen

Een levendige uitwisseling van ervaringen met gelijkgestemden kan enorm helpen bij het opdoen van ervaring met het tunen van de auto en het voorkomen van typische fouten. Op bijeenkomsten in de tuningscene kunt u ook inspiratie opdoen voor het verder tunen van uw voertuig.

Wat zegt de wet?

Een getuned voertuig mag in principe de veiligheid van de bestuurder en die van andere weggebruikers niet in gevaar brengen. Iedereen die niet zeker weet of tuning is toegestaan, moet een deskundige raadplegen voor opheldering. Voor het tunen van banden, spoilers of velgen is doorgaans een algemene exploitatievergunning vereist.
Wettelijke tuningmaatregelen zijn optimalisaties aan de carrosserie, het interieurdesign, de motor en het chassis. Dit geldt echter alleen zolang er geen illegale hacks of manipulaties op de kilometerstand worden uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

Welke tuning is toegestaan?

Bij het tunen van de auto kunnen in principe alle onderdelen van de auto worden gewijzigd. Optimalisaties aan het ontwerp, de motor, de kleur, het licht, de uitlaat, de velgen, het interieur of de ramen behoren tot de klassiekers. De RDW geeft hiervoor duidelijke richtlijnen.

Wat is automatisch tunen?

Auto-tuning betekent individuele aanpassingen aan het voertuig die dienen om de rijeigenschappen, het uiterlijk, het geluid of de prestaties te verbeteren. Dit kan: b.v. de installatie van turbocompressoren of compressoren.

Wat is body-tuning?

Body tuning gaat in de eerste plaats over de visuele wijziging van de carrosserie. Van simpele spoilers tot een complete conversie, alles is mogelijk.