Drop-center velgen: zo werkt tuning met diepere velgen

0
246
drop-center velgen
© GettyImages / deepblue4you

Misschien heeft u wel eens gehoord van velgen met een drop-center, maar kunt u zich niet echt voorstellen wat het is. In deze blog wordt uitgelegd wat drop-center velgen zijn, wat de velgaanduiding zegt en welke rol het velgtype speelt bij het tunen.

Wat is een drop-center velg?

Een drop-center velg is een specifieke velgvorm die tegenwoordig aan elke auto wordt voorgeschreven. Het is gebaseerd op twee randschouders en een bult. Een bult is een verhoging op de schouder van de velg. De tubeless banden die tegenwoordig worden gebruikt, zitten stevig op de velg en glijden niet in de put van de velg.

Als tuningfans het hebben over drop-center velgen, dan hebben ze het meestal niet over deze standaard velg, maar over een lichtmetalen velg met een bijzonder diepe velgbak. Een velgput is het gebied van een velg dat tussen de velgrand en de velgschouder ligt. Bij aluminium velgen spreekt men ook van de binnenvloer.

Drop center velgen met 19 of 20 inch? Wat zegt de velgaanduiding 

Bij het kopen van dropcenter velgen komt u altijd aanduidingen als deze tegen:

10.5Jx20H2 ET33

De afzonderlijke componenten hebben deze betekenis:

CodeBetekenis
10.5Interne breedte (komt overeen met de breedte van de velgen, uitgedrukt in inches, 1 inch = 2,54 cm)
JAfkorting voor de vorm van de velgen of de velgrand (J is de standaard voor auto’s)
xEnkele drop-center velg
20Diameter velg (ook gegeven in inches, 20 = 50,8 cm)
H2Aantal bulten (in dit geval twee bulten = dubbele bult)
ET33Offset (in dit geval 33 mm)

Daarnaast staat er soms een aanduiding zoals “deep center rim 5×112”. De nummers geven informatie over de montage: 5 staat voor de steekcirkel van de schroef, 112 voor de diameter van de steekcirkel (112 mm).

Tip: Met deze informatie kunt u online precies de juiste velg kopen, zelfs zonder specialistische kennis, omdat u dienovereenkomstig kunt filteren in online winkels. Monteer alleen drop-center velgen die precies op uw voertuig passen.

Welke velgvormen zijn er behalve drop-center velgen?

Drop-center velgen zijn tegenwoordig standaard voor auto’s en zijn zelfs wettelijk verplicht. Oudere voertuigen en vrachtwagens of bussen hebben daarentegen ook andere soorten velgen:

  • Steile schoudervelgen: deze uit één stuk bestaande drop-center velgen hebben een helling van 15 graden bij de velgschouder en worden voornamelijk gebruikt op vrachtwagens en bussen.
  • Semi drop-center velgen: Dit type velg heeft slechts een lichte verdieping van de velgput. Dit wordt bereikt door een hellingshoek van 5 graden bij de velgschouder.
  • Afgeschuinde velgen: vergelijkbaar met de semi-drop center velg, is er een helling van 5 graden die een vlakke velg goed mogelijk maakt. Deze vorm was in het verleden ook geschikt voor vrachtwagens en bussen.
  • TD veiligheidsvelgen: Dit zijn ook drop-center velgen waarbij de stalen velg een verminderde velgrandhoogte heeft.

Tip: Overigens is een turbinevelg geen speciale velgvorm, maar meer een look. De spaken zijn bewust gekozen. Ze lijken op een vliegtuigturbine.

Drop-center velgen in tuning: zo krijgt u een geweldige look

Als het op tuning aankomt, vertrouwen monteurs op drop-center velgen met een bijzonder diepe velgput. De aluminium velgen zien er zeer solide uit en onderstrepen de sportieve uitstraling van het voertuig. Om het gewenste effect te bereiken worden drop-center velgen met een kleine of zelfs negatieve offset gebruikt. Ze vullen de wielkasten volledig wanneer de wielkasten verbreed zijn.

Tuningliefhebbers kopen deze look echter ook met een extra risico: de velgen met dropcenter steken buiten de wielkast uit. Dit vergroot de kans op krassen bij krap parkeren.

Of het nu gaat om dropcenter velgen met 19 inch, stalen velgen in 18 of 20 inch of optisch aantrekkelijke aluminium velgen – de mooiste velgen bestelt u online bij Motointegrator.