Ruitenwisservloeistof voor de ruitensproeier bijvullen – let op!

0
2271
Ruitenvloeistof
© Shutterstock / nito

De ruitenwisservloeistof voor het ruitensproeiersysteem verwaarloost men vaak. Vaak merkt men pas dat er geen water meer in het reservoir zit als het dringend nodig is. In deze blog leest u wanneer en hoe u het beste het waterpeil in het ruitensproeierreservoir kunt controleren en wat u kunt gebruiken om zo nodig ruitenwisserwater bij te vullen.

Wanneer moet u de ruitenwisservloeistof bijvullen?

Als u een brommend of zoemend geluid hoort wanneer u het ruitensproeiersysteem bedient, maar er geen water op de voorruit spuit, is het hoog tijd om de ruitenwisservloeistof bij te vullen. Het brommende of zoemende geluid komt van de waterpomp van de sproeier. Net als het controleren van het motoroliepeil, moet u ook het ruitenwisserwaterpeil regelmatig controleren. Een goed moment om te controleren is bij een tankstop.

Bijna niemand kan bijhouden hoe vaak hij het water in de ruitenwisserpomp heeft gebruikt en schatten hoeveel water er nog in de tank zit. Vooral in de winter, wanneer de wegen vaak nat zijn en bedekt met smeltwater, is een goed gevuld ruitenvloeistofreservoir belangrijk. U moet ook het vloeistofpeil in het reservoir van de ruitenvloeistof controleren voordat u een lange autoreis maakt, bijvoorbeeld op vakantie, en zo nodig bijvullen.

Hoe controleert u de ruitenwisservloeistof?

Om de ruitenwisservloeistof te controleren, hoeft u alleen maar in de motorruimte te kijken. Bij veel voertuigen is het reservoir voor het ruitenwisserwater gemakkelijk bereikbaar aan de zijkant naast de motor in de buurt van de spatborden. De houder is gewoonlijk wit en heeft een blauwe dop. Op de dop ziet u een ruitenwissersymbool met een stippellijn die een waterstraal symboliseert.

Als u niet zeker weet waar het reservoir voor de ruitenwisservloeistof zich in uw auto bevindt, kunt u de gebruikershandleiding raadplegen. Daar vindt u meestal een foto met een vooraanzicht van de motorruimte, waarop het ruitenvloeistofreservoir is aangegeven. U hoeft het reservoir niet te openen om het te controleren. Door de wit-transparante kleur van het reservoir kunt u het vloeistofpeil zeer duidelijk zien. Als u geen waterstreep in de container ziet, dan moet u het ruitenwisserwater zeker bijvullen.

Ruitenvloeistof
© GettyImages / pisittar

Wat voor water gaat er in het ruitensproeiersysteem?

U kunt het ruitensproeiersysteem vullen met gewoon leidingwater. Gedestilleerd water is niet noodzakelijk, maar het kan ook geen kwaad. Gedestilleerd water wordt vaak aanbevolen voor het bijvullen, omdat leidingwater kalk bevat. Kalkaanslag uit leidingwater slaat echter meestal pas neer bij hoge temperaturen, bijvoorbeeld in een instant waterkoker of koffiezetapparaat. Bij normale omgevingstemperaturen in de auto vormt zich praktisch geen kalkaanslag.

Ruitenwisserwater bijvullen – zo doet u dat

De meeste benzinestations hebben waterkannen die u kunt gebruiken om het ruitensproeiersysteem bij te vullen. Om bij te vullen, opent u de blauwe dop van het ruitenvloeistofreservoir. Dit is een snap-on dop die u niet losdraait, maar gewoon naar boven kunt trekken aan het lipje of eraf kunt duwen. U kunt de container tot aan de rand vullen. U hoeft geen maximum vulniveau in acht te nemen. Als u wat water morst of mist bij het bijvullen, is dat geen probleem.

Zuiver water met additief

U mag echter alleen zuiver water bijvullen in geval van nood. Het is beter om het ruitensproeiersysteem te vullen met een geschikt reinigingsmiddel. In de zomer en de winter moet u een speciale ruitenreiniger gebruiken om ervoor te zorgen dat de voorruit echt schoon is, zonder strepen. Voor de zomer kunt u in gespecialiseerde winkels concentraten kopen, die in kleine flesjes worden gevuld en handig in het handschoenenkastje passen. De flessen zijn voorzien van uw doseerhulp, zodat u het concentraat gemakkelijk kunt doseren.

Dosering

Voor de juiste dosering moet u ongeveer weten hoeveel water er in het ruitensproeierreservoir past. Informatie hierover kunt u vinden in de handleiding van uw auto. Speciale reinigingsconcentraten die eiwitten kunnen oplossen, worden aanbevolen voor de zomer. Insectenresten en stuifmeel van bloesems bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, die alleen worden uitgesmeerd en niet verwijderd wanneer u de voorruit met helder water reinigt. In de winter daarentegen zijn andere reinigingsmiddelen nodig voor het schoon krijgen van de ruiten.

Welk ruitenvloeistof gebruiken in de winter?

Wintervuil op de voorruit met resten van strooizout en ontdooimiddelen stelt andere eisen aan het ruitenwisserwater dan insecten en stof in de zomer. Vervang daarom tijdig vóór de winter het ruitenwisserwater van de zomer door een die geschikt is voor de winter. Ruitenwisserwater voor de winter bevat altijd een antivriesmiddel, zodat het ruitensproeiersysteem en het reservoir niet bevriezen, zelfs niet bij lage temperaturen onder nul.

Beschadiging door lage temperaturen

Bevriezing van het ruitensproeier- en ruitenwisserwaterreservoir kan dure schade veroorzaken. Als water bevriest, zet het uit. Als het reservoir voor het ruitenwisserwater tot de rand is gevuld, kan het uitzettende water het reservoir beschadigen. Eventueel bevriezend water kan ook schade veroorzaken aan de ruitenwisserwaterpomp en de leidingen. Een ander probleem kan zich voordoen wanneer het water op het punt staat te bevriezen. Als u vervolgens de ruitensproeier bedient, kan er wat water op de voorruit spatten, maar dit bevriest meestal onmiddellijk en u ziet bijna niets. De sproeiers zijn ook bevroren.

Dosering

U kunt in de winkel reinigingsconcentraten kopen die u in een bepaalde verhouding met water moet mengen om een bepaalde vorstbescherming te krijgen. Volg de instructies van de fabrikant. Naast antivries bevatten deze reinigingsconcentraten ook reinigingsmiddelen die zijn ontworpen voor gebruik in de winter. Om het ruitenwisserwater te verversen, hoeft u alleen maar het waterreservoir te legen. Bijvoorbeeld door het ruitensproeiersysteem een aantal keren te bedienen totdat er geen water meer op de voorruit wordt gespoten. Het is niet nodig het reservoir uit te spoelen. U mag echter geen ruitenwisserwater voor de winter mengen met ruitenwisserwater voor de zomer.

 

Ruitenwisser
© Shutterstock / Andrey Solovev

Kunt u uw eigen ruitenwisserwater maken voor de winter?

In principe kunt u uw eigen ruitenreiniger voor de winter maken. Voor een zelfgemaakte winter ruitenvloeistof, mengt u een water oplossing met spiritus of bio-ethanol. Met 10 % alcohol zal dit mengsel slechts bevriezen bij -4°. Verhoogt u het alcoholpercentage tot 30%, dan bevriest de vloeistof gemiddeld pas bij -15°. U moet er echter rekening mee houden dat de alcohol sterk ruikt en via het ventilatiesysteem in de passagiersruimte terechtkomt.

Bij gebruik van een zelfgemengde ruitenwisserwateroplossing met alcohol moet u daarom altijd de ventilatie uitschakelen voordat u het ruitensproeiersysteem in werking stelt, zodat de alcoholdampen niet in het passagierscompartiment terecht kunnen komen. In geen geval mag u antivries voor het koelwater mengen met het ruitenwisserwater. Antivries besmeurt de voorruit en kan het sproeisysteem beschadigen. De prijs van een zelfgemaakt winterwisserwater is iets goedkoper dan die van een kant-en-klaar concentraat dat u met water moet verdunnen. Het prijsverschil is echter niet erg groot, zodat u moet overwegen of het de moeite waard is om het winterwisserwater zelf te mengen.