Retrofit standkachel: kosten, verbruik en werkingsprincipe

0
716
Airconditioning
© GettyImages / Fotokot197

Oh, wat fijn: bij ijzige temperaturen snel in een warme, voorverwarmde auto glippen. Een standkachel maakt het mogelijk: vanaf de eerste minuut geniet u van een comfortabele, behaaglijke temperatuur. Heeft uw auto niet de juiste uitrusting? Dan kunt u op veel modellen achteraf een standkachel inbouwen. Lees hier hoe deze radiator werkt, hoe de retrofit werkt en wat de kosten zijn.

Hoe werkt een standkachel?

Hoe een standkachel werkt, hangt af van het type verwarming. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen deze varianten:

  • Boiler: Een boiler verwarmt niet alleen het interieur maar ook het motor/koelwatercircuit. Verbrande diesel- of benzinebrandstof zorgt voor de verwarming.
  • Luchtverwarmer: Luchtverwarmers verwarmen alleen de lucht in het interieur. De aanschafkosten zijn hiervoor lager. Dit type radiator wordt gevoed door de accu van de auto.

Twijfelt u of u achteraf een standkachel moet inbouwen of dat bijverwarming beter geschikt is? De apparaten hebben verschillende functies. Terwijl de interieurvoorverwarming het interieur van het voertuig verwarmt wanneer deze stilstaat, treedt de bijverwarming alleen in werking tijdens het rijden. Het verhoogt het verwarmingsvermogen van het voertuig, zodat het interieur sneller opwarmt. Een bijverwarming is goedkoper achteraf in te bouwen dan een bijverwarming.

Hoe kan een standkachel achteraf worden ingebouwd?

Het achteraf inbouwen van een goede standkachel is erg tijdrovend. Achteraf monteren wordt niet aanbevolen voor niet-technische mensen, omdat er werkzaamheden aan de brandstofleiding nodig zijn. Dit kan leiden tot veiligheidsrisico’s indien niet vakkundig geïnstalleerd. Idealiter laat u daarom de standkachel achteraf inbouwen door een professionele werkplaats.

Om het onderdeel later perfect te laten functioneren, moet het worden aangesloten op de brandstoftoevoer. Daarnaast is een verbinding tussen de besturingseenheid en de boordelektronica vereist. Hiervoor verwijdert de specialist de bekleding van de motorruimte. Nu kan hij de aansluitingen maken op de tank en de accu en de verwarmingsventilator monteren.

Operationele opties

Een standkachel heeft alleen zin als deze op afstand te bedienen is. Niemand heeft er zin in om ’s ochtends in pyjama de garage in te rennen om later met een warme auto te kunnen vertrekken. Daarom zijn er, afhankelijk van het gekozen model, verschillende manieren om de achteraf gemonteerde standverwarming te bedienen:

  • Radiografische afstandsbediening voor het in- en uitschakelen tot op een afstand van 1.000 meter (zonder storing door dikke muren)
  • Timer voor het inschakelen van de verwarming op een vast tijdstip (bijv. 20 minuten voor vertrek naar het werk)
  • Besturing via mobiele radio via ingebouwde GSM-module, te bedienen via SMS of telefoongesprek
  • Smartphone-app om de verwarming comfortabel via smartphone of tablet te regelen
  • Smarthome-toepassingen, bijv. voor spraakbediening via Alexa (bijv. Alexa skill “standkachel”)

Kosten en moeite in één oogopslag

Als u achteraf een standkachel wilt inbouwen, variëren de kosten aanzienlijk, afhankelijk van de fabrikant, het type en de grootte van uw auto. De heater zelf en het benodigde aansluitmateriaal kosten tussen de 1.200 en 2.000 euro. Daarnaast zijn er ongeveer 400 tot 600 euro voor de installatie van het onderdeel. De totale kosten liggen dus gemiddeld rond de 1.600 tot 2.600 euro. Er kunnen echter duurdere aanbiedingen zijn, bijvoorbeeld als de toegang tot de benodigde componenten moeilijk is.

Naast de aanschafkosten dient u ook het verbruik van diesel of benzine in de gaten te houden. Een gemiddelde standkachel verbruikt zo’n 0,5 tot 0,8 liter per uur. Bij een normale opwarmtijd van rond de 30 minuten en een brandstofprijs van 2 euro per liter kost elk opwarmproces u 50 tot 80 cent.

Wilt u een standkachel achteraf inbouwen? Verwarmingsmodules en verwarmingsmodulekabels voor uw auto kunt u gemakkelijk online bestellen bij Motointegrator – en nog voordelig ook.