Defecte stoelverwarming: reparaties en kosten

0
2087
Stoelverwarming
Detail of the heated seats button in a car.

Als de stoelverwarming in de auto niet werkt, is dat in de winter best oncomfortabel. Er hoeft niet altijd een serieuze reden achter te zitten. In deze blog leest u hoe u een defect aan de stoelverwarming herkent, hoe de reparatie in zijn werk gaat en wat de kosten zijn.

Defecte stoelverwarming: veelvoorkomende symptomen

Duidelijk: als de stoelverwarming in de auto niet werkt, blijft hij koud – het duidelijkste teken. Er zijn echter ook enkele symptomen die niet zo duidelijk zijn:

  • De autostoel wordt niet zo warm als normaal.
  • De stoelverwarming kan niet worden ingeschakeld
  • De autostoelverwarming schakelt niet goed uit, waardoor er brandgevaar ontstaat.
  • U merkt een verschroeide geur.

In het ergste geval kan er zelfs brand ontstaan ​​door te hete ruimtes.

Oorzaken van een defect

Een stoelverwarming die niet werkt, kan heel onschuldige oorzaken hebben – in het ergste geval moet echter de hele stoel worden gedemonteerd. Veelvoorkomende oorzaken op een rij:

  • een defect relais
  • een doorgebrande zekering
  • een defecte schakelaar om de verwarming aan en uit te zetten
  • een kapotte kabel
  • een defect in de verwarmingsmat in de stoel

De verwarmingsmat kan breken als deze aan één kant wordt belast en het gewicht niet optimaal over de ondergrond wordt verdeeld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u op de zitting knielt of er iets zwaars op zet.

De specialist in de werkplaats controleert eerst of de zekering van de stoelverwarming defect is en of er overal stroom is. Als hier geen oorzaak te vinden is, test hij vervolgens de stoelverwarming in de auto op defecten aan het relais, de schakelaar of de bedrading. Als hij al deze factoren als oorzaak kan uitsluiten, zit het probleem hoogstwaarschijnlijk in de verwarmingsmat zelf.

Defecte stoelverwarming: overzicht van reparaties en kosten

Hoeveel de reparatie kost en hoe deze wordt uitgevoerd, is afhankelijk van de oorzaak. In onderstaand overzicht ziet u welke kosten er kunnen ontstaan:

defect onderdeelreparatiemateriële kosten
SamensmeltenZekering vervangen1 €
Relais of regelaarVervanging van het onderdeel20 tot 90 euro
KabelbreukGedeeltelijke vervanging van de kabelboom60 tot 400 euro
SchakelaarInstallatie van een nieuwe schakelaar15 tot 150 euro
VerwarmingsmatVerwijdering van de zitting, demontage, vervanging van de verwarmingsmat70 tot 260 euro

Daarbij komt nog de benodigde tijd. Dit varieert afhankelijk van hoe lang de vervanging duurt en welk onderdeel moet worden vervangen. Als de verwarmingsmat vervangen moet worden, kunnen de werkzaamheden wel drie uur duren. Het vervangen van een defecte zekering daarentegen kost hooguit een kwartier.

Kunt u stoelverwarming achteraf in de auto inbouwen?

Als een dure reparatie van de stoelverwarming aanstaande is, kan het goedkoper zijn om een ​​nieuw model achteraf in te bouwen in plaats van het te repareren, vooral bij oudere voertuigen. De eenvoudigste variant is een verwarmde stoelbekleding. Die is vaak al verkrijgbaar voor minder dan 25 euro en is eenvoudig te installeren. U bevestigt hem gewoon aan de autostoel en sluit hem aan op een stroombron. Vaak kunt u de autostoelverwarming aansluiten op de sigarettenaansteker.

Er zijn andere opties om stoelverwarming achteraf in de auto te monteren. U kunt deze achteraf in de stoel plaatsen, maar u moet de hoes van de autostoel verwijderen om de verwarmingsmat te plaatsen. Dit vergt enige inspanning en is vaak niet goedkoper dan het repareren van de bestaande stoelverwarming in de auto. Hetzelfde geldt voor het vervangen van de autostoel door een model met geïntegreerde verwarming.

Onderdelen voor de stoelverwarming van uw auto, zoals schakelaars, bestelt u voordelig online bij Motointegrator.