Retrofit Isofix in de auto: hoe te werk gaan?

0
3690
Isofix
© GettyImages / FabrikaCr

Met de Isofix in de auto kunt u de meest voorkomende kinderzitjes op het voertuig aansluiten. Voor veel ouders is het een belangrijke veiligheidsmaatregel. Als uw auto geen Isofix-bevestigingssysteem heeft, kan deze meestal achteraf worden ingebouwd. Motointegrator laat u zien hoe u een Isofix achteraf in de auto monteert.

Hoe werkt dit bevestigingssysteem in de auto?

Een Isofix beugel is een speciaal bevestigingssysteem voor kinderzitjes. De vereisten voor dit systeem zijn samengevat in de ISO-norm 13216. Dankzij het bevestigingssysteem in de auto bevestigt u kinderzitjes van Maxi Cosi, ABC Design en andere fabrikanten met hetzelfde systeem.

De kinderzitjes hebben Isofix-connectoren. Schuif deze eenvoudig in het bevestigingssysteem in de auto totdat ze vastklikken. Het kinderzitje zit al stevig in de auto. Ook bij een ongeval glijdt er niets weg en is uw kind veilig.

Wist u dat…? Isofix is ​​sinds 2013 verplicht in auto’s. Alle fabrikanten moeten Isofix in hun auto’s installeren. Installatie is ook mogelijk of in ieder geval bedoeld in veel oudere modellen.

Wat is beter: isofix of gordel?

Twijfelt u of u het kinderzitje met Isofix of de autogordel moet bevestigen? Neem verschillende factoren mee in uw beslissing:

  • Het installeren van een kinderzitje met een Isofix-station is bijzonder eenvoudig. Invoegen, vastklikken, klaar. Een kinderzitje zonder Isofix kan ook stevig vastgemaakt worden met de gordel. Er is hier echter een veel grotere kans op fouten.
  • Met een reboarder zonder Isofix zit u flexibel in de auto. Gaat uw kind vaak met familie of vrienden mee? U hoeft er niet op te letten of er een Isofix opzetstuk beschikbaar is. In elk voertuig is een veiligheidsgordel aanwezig.
  • Leid de gordel om het kinderzitje. Om dit te doen, moet u diep in de auto leunen. Met Isofix plaatst u het kinderzitje rechtop in de houder.

Bij het kiezen van een kinderzitje bent u relatief vrij. Alle fabrikanten bieden stoelen met Isofix aan. Wilt u regelmatig van auto wisselen, maar wilt u niet afzien van de veiligheid van Isofix? Kies dan voor een kinderzitje dat geschikt is voor beide soorten bevestigingen.

Hoe komt u erachter of uw auto dit bevestigingssysteem heeft?

Weet u niet of er Isofix-ogen in uw voertuig zitten? Controleer dit met de volgende stappen:

Stap 1: Is uw auto na 2013 gebouwd? Dan zijn Isofix-beugels verplicht.
Stap 2: Controleer de handleiding van de auto. Hoe u kunt zien of de bevestigingen beschikbaar zijn.
Stap 3: De Isofix in de auto bevindt zich meestal op de achterbank op de twee buitenste stoelen. Zoek naar een plastic afdekking met een kinderzitjesymbool. U vindt de Isofix op de autostoel in de opening tussen de zitting en de rugleuning.
4e stap: Niets gevonden? Schuif uw hand in de gleuf tussen zitting en rugleuning. Voelt u een halfrond oogje? Dan heeft u dit bevestigingssysteem in de autostoel. In dit geval is het niet nodig om er een achteraf aan te brengen.

Als al deze stappen niet succesvol zijn, moet u dit bevestigingssysteem achteraf installeren. Maar alleen als dit voor uw voertuig mogelijk is. Hiervoor moet de fabrikant de nodige gaten in de carrosserie van het voertuig hebben geboord.

Retrofit isofix: zo werkt het

Twijfelt u of u dit bevestigingssysteem achteraf in uw auto kunt monteren? Veel fabrikanten publiceren autotypelijsten voor voertuigen die achteraf kunnen worden ingebouwd. Hier leest u eenvoudig of uw auto is uitgerust met ogen voor dit bevestigingssysteem.

De installatie is dan vrij eenvoudig:

1e stap: Verwijder de achterbank.
2e stap: Monteer een geschikte ombouwset. Gebruik ofwel een universele set die op alle voertuigen past. Of u kiest voor een ombouwset speciaal voor uw auto. Besteed aandacht aan elke stap van de montage-instructies.
3e stap: Test of alle componenten goed op hun plaats zitten. Er mag niets wiebelen.
4e stap: plaats de achterbank terug.

Belangrijk: dit bevestigingssysteem in de auto is een veiligheidsrelevant onderdeel. Zorg ervoor dat het correct is geïnstalleerd. Anders bestaat de kans dat het kinderzitje later niet meer goed past. Voer de ombouw alleen zelf uit als u zeer vertrouwd bent met uw voertuig. Een gespecialiseerde garage kan de installatie ook snel uitvoeren.

Retrofit isofix: de kosten op een rij

Als u dit bevestigingssysteem achteraf in de auto wilt monteren, heeft u eerst een ombouwset nodig. De materiaalkosten liggen rond de 50 tot 100 euro*. Sommige van deze sets zijn zelfs nog goedkoper. Daarnaast kunnen er kosten zijn voor montage door een garage. De installatie duurt meestal slechts 30 tot 60 minuten. Reken ook op montagekosten van 50 tot 100 euro. Over het algemeen bedragen de kosten voor het achteraf inbouwen van de Isofix in de auto ongeveer 100 tot 200 euro.

Wilt u achteraf dit bevestigingssysteem in de auto inbouwen? Bij Motointegrator vindt u geschikte kinderzitjes van bekende fabrikanten die u met of zonder dit bevestitingssysteem kunt gebruiken. Lees nu meer online en koop een kinderzitje vanuit uw luie stoel.

  • kosten berekend op basis van de marktprijzen per 3-1-2022