Reparatie hagelschade: kosten en melding aan de verzekering

0
886
Hagelschade
© GettyImages / Baloncici

Heeft uw voertuig ook de kenmerkende kleine deukjes die duiden op hagelschade aan de auto? In deze blog leest u welke reparatiekosten er zijn bij hagelschade en in welke gevallen u dit kunt melden bij de autoverzekering.

Hagelschade: reparatiekosten in één oogopslag

Helaas kunnen de kosten voor reparatie van hagelschade nauwelijks als een vast bedrag worden gekwantificeerd. Zijn er veel kleine deukjes? Of een paar diepe deuken van grote hagelstenen? Ook de aangetaste onderdelen van de auto spelen een rol. Een kapotte voorruit zorgt voor andere kosten dan een gedeukte motorkap.

In veel gevallen loont het om naar een “deukendokter” te gaan. Deuken kunnen worden verwijderd met een SmartRepair-procedure. Ze kunnen worden verwijderd zonder de betrokken componenten te hoeven demonteren. Afhankelijk van de ernst van de hagelschade bedragen de kosten zo’n 350 tot 550 euro.

Als er door grote hagelstenen grote “kraters” zijn ontstaan, omvat het werk meestal ook plamuur- en schilderwerk. Dan kan de prijs voor het hagelschadeherstel aanzienlijk hoger uitvallen.

Tip: Voorkom hagelschade aan uw auto door uw voertuig onder een afdak te parkeren. Als dit niet mogelijk is, kunt u hagelbeschermingsmatten of een andere hoes gebruiken. Het is het beste om altijd het weerbericht in de gaten te houden en zo snel mogelijk te reageren op waarschuwingen voor zwaar weer.

Hagelschadeherstel: nuttig of niet?

Of u uw hagelschade moet laten repareren, hangt vooral af van uw voertuig. Gaat het om een ​​nieuwe auto of rijdt u in een leaseauto, dan is dit altijd aan te raden. Met leasing ontkomt u sowieso niet aan de kosten. Als u de auto aan het einde van de contractperiode beschadigd inlevert, brengt de leasinggever de kosten van de reparatie bij u in rekening.

De situatie is anders als u in een oudere auto rijdt. U heeft verschillende opties:

  • U kunt het geld voor de reparatie bij de verzekeringsmaatschappij incasseren en de hagelschade niet repareren.
  • U houdt het verzekeringsgeld en probeert de hagelschade zelf te verhelpen met een reparatieset.
  • U laat het hagelschadeherstel in de buurt uitvoeren.

Als u de reparatie niet of alleen als laatste redmiddel laat uitvoeren, kan dit de inruilwaarde van uw auto verlagen. Als de lak door de deuken beschadigd is, bestaat er kans op roestvorming. Als u ze niet laat verwijderen, kunt u ze verwijderen met een verfstift.

Herstel hagelschade melden bij de verzekeringsmaatschappij: zo doet u dat

Eerst het slechte nieuws: als uw auto alleen verzekerd is voor de aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen, blijft u zitten met de kosten van reparatie van hagelschade. Een beperkt casco of een allrisk autoverzekering daarentegen dekt de kosten voor de herstelling en voor de expert. Uw eigen risico wordt echter wel afgetrokken.

Hoe correct te werk te gaan als er hagelschade is opgetreden:

  1. Breng uw verzekeringsmaatschappij onmiddellijk op de hoogte van de schade die is ontstaan. Hier vindt u ook informatie over hoe verder te gaan.
  2. Documenteer de schade en alle andere belangrijke informatie. Maak screenshots van waarschuwingen voor zwaar weer, verzamel krantenknipsels over hagelschade in het gebied en leg de exacte schade vast met foto’s. Geef uw verzekeringsgegevens door.
  3. Bij grote hagelschade kan de verzekeraar een taxateur sturenAls dit niet het geval is, kunt u een schatting van de hagelschade laten maken bij een werkplaats in de buurt.

Tip: Als het een leaseauto is, moet u de schade ook doorgeven aan de leasemaatschappij.

Wilt u uw voertuig bijwerken na hagelschade? Het verfmateriaal voor voertuigen is online beschikbaar bij Motointegrator.