Reinigen en herstellen van autostoelen

0
5946
Autostoelen reinigen
© GettyImages / gilaxia

Autostoelen die regelmatig worden onderhouden, blijven lang mooi en verhogen de waarde van het voertuig wanneer u het verkoopt. Ontdek in deze blog hoe u uw stoffen of lederen autostoelen perfect kunt onderhouden, reinigen en repareren.

Stoffen bekleding van autostoelen zelf reinigen

U kunt stoffen autostoelen zonder veel moeite zelf reinigen, en vaak met eenvoudige middelen. De eerste stap is het grondig stofzuigen van de autostoelen. Verwijder aangekoekt vuil met een borstel. Eerst moet u proberen de vlekken te verwijderen met warm water en een doek of spons. Oefen daarbij niet te veel druk uit op de bekleding om schuren te voorkomen. Als u de vlekken niet met water kunt verwijderen, kunt u speciale schoonmaakmiddelen of diverse huismiddeltjes proberen. Reinigingsmiddelen voor stoffering zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels en kunt u gebruiken om de meeste vlekken zonder problemen te verwijderen.

Uitproberen

Voordat u deze reinigingsmiddelen gebruikt, moet u ze eerst uitproberen op een verborgen plek om te zien of het middel verkleuringen veroorzaakt. Gebruik een zachte doek of spons voor het aanbrengen. Masseer de reiniger zachtjes in de bekleding. Om watervlekken en -vlekken te voorkomen, moet u altijd het gehele gestoffeerde oppervlak behandelen. Laat de reiniger een paar minuten intrekken. Veeg de bekleding na de inweektijd af met een vochtige doek of spons om het losgeweekte vuil en het reinigingsmiddel te verwijderen.

Natte stofzuiger, schuim en een cold pack

Een zogenaamde natte stofzuiger is ideaal voor dit doel. Met deze apparaten besproeit u de bekleding met water en zuigt u het vuil onmiddellijk weer op. U kunt ook in het algemeen een natte stofzuiger gebruiken om vlekken te verwijderen en de hele bekleding te reinigen. Bekledingreinigingsschuim is ook geschikt voor het reinigen van grote oppervlakken. Spuit de bekleding van de stoel in met het schuim en laat het inwerken volgens de instructies van de fabrikant. Stofzuig de zitting daarna nogmaals grondig. Kleverige kauwgom kan met een cold pack uit de vriezer worden gekoeld tot de kauwgom stevig en bros is. Dan kunt u de kauwgom meestal verwijderen.

Autostoelen: azijnessence, zuiveringszout en andere huismiddeltjes om autostoelen schoon te maken

Galzeep

Bewezen huismiddeltjes voor het schoonmaken van autostoelhoezen zijn mild afwasmiddel en galzeep. Met galzeep verwijdert u bijna moeiteloos bloed- of koffievlekken. U kunt galzeep in elke drogist kopen als vaste zeep of als vloeibare oplossing. Breng de zeep met een vochtige doek op de vlek aan. Na een paar minuten inweken kunt u de vlek en de zeepresten verwijderen met een steeds weer uitgespoelde doek.

Afwasmiddel

Los ongeveer een eetlepel mild afwasmiddel op in een liter lauw water en besproei de vlek ermee. Dep na de inwerktijd de behandelde zones met een vochtige doek en ten slotte met een droge doek.

Azijnessence en azijn

U kunt vlekken ook verwijderen met azijnessence en azijn. Meng twee tot drie eetlepels azijnessence met een liter lauw water en besproei de vlekken met deze oplossing. Verwijder het losgekomen vuil met een vochtige doek. Als u azijn gebruikt, mag u alleen heldere azijn gebruiken. Balsamicoazijn of rode wijnazijn zal vlekken achterlaten op de bekleding van de stoelen zelf. Laat de stoelen daarna goed uitluchten.

Zuiveringszout

U kunt ook zuiveringszout gebruiken om vlekken te verwijderen. Breng het natriumbicarbonaatpoeder rechtstreeks op de vlek aan en bevochtig het met een doek of een spuitfles. Laat het poeder intrekken en verwijder het dan met een vochtige doek. Poeder dat opgedroogd is, kunt u weer opzuigen.

Leren autostoelen in de auto goed schoonmaken

Lederen autostoelen reinigen
© GettyImages / djedzura

U moet speciale lederreinigers gebruiken om lederen zetels in uw auto te reinigen. Huismiddeltjes zoals azijn of scheerschuim zijn hiervoor niet geschikt. Stofzuig eerst de zittingen grondig en borstel aangekoekt vuil weg. Breng vervolgens de lederreiniger spaarzaam en met weinig druk aan met een spons of een zachte doek. Het reinigingsmiddel wordt vervolgens met een licht vochtige doek weer afgeveegd. De doek mag niet nat zijn. Te veel vocht beschadigt het leer. Het wordt broos na verloop van tijd.

Om de reiniging af te ronden, worden de stoelbekledingen ingewreven met een lederverzorgingsproduct. Deze middelen beschermen het leder en houden het zacht en soepel. In de regel moeten lederen stoelbekledingen een- of tweemaal per jaar met een onderhoudsproduct worden behandeld. Schoensmeer is niet geschikt voor dit doel. In de regel leidt het tot verkleuringen op uw kleding.

Hoeveel kost het schoonmaken van autostoelen?

Als u de stoelen in uw auto niet zelf wilt schoonmaken, kunt u dit werk overlaten aan een professional. Werkplaatsen en professionele autopoetsbedrijven doen dit werk voor relatief weinig geld. Reken op zo’n 20 euro om een gestoffeerde zetel schoon te maken. Een grondige reiniging van een lederen zetel kost aanzienlijk meer: ongeveer 40 tot 50 euro. Als alleen een verzorging van de lederen bekleding gewenst is, dan moet u rekenen op kosten van ongeveer 20 tot 30 euro per stoel.

Autostoelen: kunt u een autostoelhoes zelf repareren?

Bepaalde beschadigingen aan autostoelhoezen kunt u zelf repareren. Reparatiesets voor autostoelen met stoffen bekleding zijn in gespecialiseerde winkels verkrijgbaar voor ongeveer 30 euro. Deze kits zijn bijzonder geschikt voor de reparatie van brandgaten. Zij bevatten onder meer speciale lijm, textiel en textielvezels waarmee u bijna alle stoffen stoelbekledingen kunt repareren.

Schoonmaken, bijknippen

De reparatie is in principe eenvoudig, maar vergt enige oefening. Eerst moet u het brandgat goed schoonmaken en de verbrande randen van de stof afknippen. U kunt hiervoor een fijne, scherpe nagelschaar of een zeer scherp mes gebruiken. Onderleg dan het brandgat in de hoes met een stuk stof.

Lijmen en vullen

Deze stof wordt op de bekledingshoes gelijmd met de speciale lijm die in de set zit. Zodra de lijm droog is, wordt het gat opgevuld met een mengsel van textielvezels en lijm en wordt de gerepareerde plaats bestrooid met bijpassende textielvezels uit de set. De stoffen vulling voorkomt dat het gat onder spanning uitzet en de reparatievulling scheurt. De precieze procedure staat uitvoerig beschreven in de handleiding van de reparatieset.

Leer

Scheurtjes en gaatjes in een lederen bekleding kunnen met een stukje stof of leer worden onderlegd en gelijmd. De gaten dicht u vervolgens met een op maat gesneden lap leer en het leer op deze plaats behandelt u met zogenaamd vloeibaar leer. Vloeibaar leer is een geverfd speciaal vulmiddel dat elastisch blijft na het drogen. U kunt ook vloeibaar leder gebruiken om broos leder binnen bepaalde grenzen glad te strijken.

Autostoelen
© GettyImages / zoff-photo

Wat kost een reparatie van autostoelen?

De kosten van de reparatie van een stoelbekleding zijn afhankelijk van het bekledingsmateriaal. Voor Smart Repair van een gaatje of een klein scheurtje in een stoffen bekleding wordt ongeveer 40 tot 50 euro in rekening gebracht. Voor de reparatie van een lederen zetelbekleding moet u rekenen op een prijs van ongeveer 70 tot 80 euro. Imitatieleren hoezen kunnen iets goedkoper worden gerepareerd voor ca. 60 euro.

Ter vergelijking, een nieuwe stoffen bekleding inclusief arbeid kost ongeveer 300 tot 500 euro, afhankelijk van het voertuig. Voor een nieuwe lederen omslag moet je veel dieper in de buidel tasten. In het beste geval kost een nieuwe lederen zetelbekleding ongeveer 500 euro. In de meeste gevallen liggen de kosten voor nieuwe lederen bekleding, inclusief arbeidsloon, rond de 1.000 tot 1.200 euro per stoel.