Poedercoaten van velgen: proces, kosten en baten in één oogopslag

0
78
Poedercoaten velgen
© GettyImages / Alphotographic

Naast de buitengewone uitstraling heeft de poedercoating van de velgen veel positieve eigenschappen: van eenvoudige reiniging tot stoot- en krasbestendigheid. Ontdek in deze blog hoe u velgen kunt poedercoaten en wanneer het de moeite waard is.

Velgen poedercoaten: Wanneer kan dit?

Voorwaarde voor het poedercoaten van componenten is de elektrische geleidbaarheid van de voor de productie gebruikte materialen. Dit geldt voor de meeste onderdelen van de auto die van metaal zijn gemaakt, bijvoorbeeld het frame van het voertuig en de velgen. Technisch gezien is poedercoaten voor velgen vrijwel altijd mogelijk.

Het is overigens ook toegestaan ​​om uw velgen te laten poedercoaten. U moet hier echter een duidelijk onderscheid maken: als u een onbeschadigde velg alleen visueel wilt verfraaien, zijn er geen beperkingen. Poedercoaten is echter niet toegestaan ​​om beschadigingen (bijvoorbeeld inkepingen) te verwijderen en de velg te repareren.

Poedercoaten van auto- en motorvelgen: de procedure

De term poedercoaten komt van de gebruikte poederlak. Dit wordt op het voorbehandelde oppervlak van de velg aangebracht en vervolgens gebakken. Zo gaat de specialist te werk als hij velgen wil poedercoaten:

  1. Eerst verwijdert hij bestaande verf van het materiaal van de velgen. Tot de voorbereiding behoort ook het opruwen van het oppervlak, bijvoorbeeld door zandstralen of glasparelstralen.
  2. De poedercoating kan eenvoudig worden aangebracht met een spuitpistool. Deze is voorzien van een speciale punt die ervoor zorgt dat de verfdeeltjes elektrisch geladen worden. De poedercoating hecht zich aan het oppervlak omdat deze tegengestelde ladingen heeft.
  3. Bij poedercoaten brengt u doorgaans drie lagen aan. De specialist begint met de primer, gaat over tot de gekleurde lak en sluit vervolgens af met een blanke lak.
  4. Zodra er een laag is aangebracht, moet de velg op hoge temperatuur worden gebakken. Hierdoor vormen de verfdeeltjes een robuuste laag die ongeacht hun elektrische lading hecht.

Velgen schilderen met poederlak – een overzicht van de voor- en nadelen

Het poedercoaten van auto- of motorvelgen kan veel voordelen hebben:

  • De velgen zijn gemakkelijker schoon te maken in vergelijking met conventionele lak. Helder water en een licht verzorgingsproduct zijn vaak voldoende.
  • De poedercoating is uiterst robuust. In tegenstelling tot klassieke velgenlak is de afwerking kras- en stootvast.
  • Gepoedercoate velgen zijn goed bestand tegen het weer. Noch UV-straling, noch strooizout in de winter kunnen de coating beschadigen.
  • Voor velen is het uiterlijk cruciaal – vooral in de tuningsector is het poedercoaten van de velgen populair geworden om het uiterlijk van het voertuig te verbeteren.
  • Poedercoaten biedt u een enorme variatie aan designs. U kunt kiezen uit het volledige RAL-kleurengamma en de velgen bovendien verfijnen met metallic effecten.

Er zijn echter ook nadelen. Gepoedercoate velgen mogen niet met schuurmiddelen worden behandeld. Let daarom goed op bij het kiezen van polijstmiddelen om de afwerking van de blanke lak niet te beschadigen. Daarbij komen de hoge kosten – verwacht ongeveer twee keer zoveel als bij klassieke verf. Dat is zo’n 60 tot 90 euro per wiel, mogelijk meer als u speciale effecten wilt.

Kunt u uw velgen behandelen met poedercoating?

Als uw velgen beschadigd zijn, moet u ze van dichterbij bekijken. U mag ze niet altijd behandelen met een poedercoating als uw de velgen vervolgens op de weg wilt gebruiken. Krassen mogen maximaal 1 millimeter diep in het basismetaal reiken. Bovendien mogen ze niet meer dan 50 millimeter verwijderd zijn van de rand van de velg.

Het is dus duidelijk: kleine cosmetische gebreken kunt u met poedercoaten corrigeren, maar grotere beschadigingen niet. Anders vervalt de exploitatievergunning. Dit betekent niet alleen boetes, maar in het ergste geval ook verlies van verzekeringsdekking bij een ongeval.

Als u de velgen niet kunt poedercoaten, bestel dan nieuwe velgen met een geweldige uitstraling. Ontdek leuke varianten voor uw auto online bij Motointegrator.